Boeken, Fantasy/Sciencefiction, Recensies, Young Adult

Recensie: Toxine (Rani de Vadder)

4 out of 5 stars

Titel: Toxine

Auteur: Rani de Vadder

Uitgeverij: Hamley Books (4 februari 2019)

Genre: Young Adult, Fantasy

Aantal bladzijdes: 313

Prijs: €18,99


Als Offer en bezit van de Opperheer heeft Khala geen beslissingsrecht over haar eigen leven. Want hij wil haar bijzondere gave, haar Talent om te doden door een enkele aanraking, voor zichzelf gebruiken. Enkel zo kan hij de toxische macht over zijn rijk vergroten en zijn vijanden voorgoed vernietigen.

Om uit zijn klauwen te blijven, moet Khala vluchten. Samen met een mysterieuze bandiet en een roodharige furie begint ze aan een hels avontuur. Tot ze tijdens haar vlucht de uitgelezen kans krijgt om zelf de strijd met de Opperheer aan te gaan. Daarvoor moet ze echter tot het uiterste gaan. En om te winnen, moet ze doden.

Maar zijn haar bondgenoten wel te vertrouwen? En wie is de Zwarte Slang die haar overal weet te vinden?


Toxine van Rani de Vadder heeft zo een cover die meteen de aandacht trekt. En als je dan ook nog eens de synopsis leest dan ben je gewoon verkocht. Toxine is een standalone en dat is een hele verademing in een wereld vol met allemaal YA Fantasy-series. Het geeft een heerlijk gevoel om een keer een boek te lezen dat direct een einde heeft!

Vanaf het moment dat je Toxine openslaat word je verliefd op dit boek. Het begint met een kaart van Rivalen waardoor je al meteen een beeld hebt van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. En zodra je begint met lezen ben je verslaafd, want het is direct spannend en Rani de Vadder is een meesteres in kleine cliffhangers! Bijna ieder hoofdstuk eindigt hiermee waardoor het onmogelijk wordt om niet verder te lezen.

Rani de Vadder heeft echt een sprookjesachtige schrijfstijl. Zonder moeite neemt ze je mee naar een hele andere, magische wereld. Haar beschrijvingen zijn ontzettend gedetailleerd en beeldend, maar niet langdradig. Hierdoor komt het verhaal in Toxine gemakkelijk tot leven en lijkt het soms bijna alsof je naar een film zit te kijken. Zelfs de namen van alle personages zijn anders en uniek. Je komt ze niet zo snel tegen in het dagelijks leven en daardoor voelt de wereld in Toxine heel origineel aan.

“De wereld viel stil. De duisternis vloeide om ons heen. Zijn ogen waren die van een wilde kat. Zijn gezicht was dat van een god uit vergeten tijden. Hij was alles en niets en even bestond er niets anders.” – p. 194

Wat Toxine verder bijzonder maakt is dat Rani de Vadder de grenzen opzoekt. Af en toe gooit ze een aantal gruwelijke beschrijvingen door het verhaal heen en daarnaast gaat het de hoofdpersonages niet altijd even gemakkelijk af. Ze moeten vechten, overleven en zijn constant in gevaar. Wie is er te vertrouwen? En wie niet? Als lezer zijn dit vragen die je jezelf continu stelt bij ieder nieuw personage dat op het toneel verschijnt. Hierdoor zit je tijdens het lezen op het puntje van je stoel, want het is bloedstollend spannend.

Het verhaal in Toxine wordt vanuit Khala’s perspectief geschreven. Een sterk en optimistisch personage dat soms een klein beetje te naïef is. Haar verleden wordt goed en duidelijk uitgewerkt, net als die van haar bondgenoten. Toxine krijgt hierdoor de nodige diepgang en de lezer wordt soms behoorlijk verrast door de verschillende plotwendingen.

Toxine van Rani de Vadder is een origineel debuut en belooft veel voor de toekomst. Ik denk dat we vast nog veel meer van deze auteur gaan horen en dat is maar goed ook, want na Toxine ben ik zeker fan. Ik kan niet wachten om erachter te komen wat ze nog meer voor ons in petto heeft.

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.