Boeken, Fantasy/Sciencefiction, Kinder- en jeugdboeken, Recensies

Recensie: Spoorloos op de droomplaneet (Myron van der Velden)

4 out of 5 stars

Titel: Spoorloos op de droomplaneet

Auteur: Myron van der Velden

Uitgeverij: Leopold (23 oktober 2019)

Genre: Fantasy, Kinderboek

Aantal bladzijdes: 217

Prijs: € 15,99


Minnie heeft haar hele leven gedacht dat ze een heel gewoon meisje is. Tot haar schoolmeester ontdekt dat ze een Superdromer is: ze kan haar dromen besturen. Hij neemt haar mee naar het Dromenlaboratorium en vertelt haar een groot geheim. Alles wat er in je dromen gebeurt, bestaat echt. Op Hypnos, de Droomplaneet.

In een razend tempo wordt Minnie voorbereid op een geheime expeditie. Twee kinderen zijn vermist op de Droomplaneet. Ze worden niet meer wakker, en niemand weet wat er gebeurt als ze niet op tijd worden gevonden. Samen met vier andere Superdromers reist Minnie naar de Droomplaneet om de verdwaalde kinderen te redden.

Onderweg blijft één vraag door Minnies hoofd spoken: als alles wat in je dromen gebeurt echt is – zijn nachtmerries dat dan ook?


Ben jij er klaar voor om op reis te gaan in je dromen? Of in je nachtmerries? Je weet namelijk nooit waar je terecht komt op Hypnos. Maar Myron van der Velden laat het je zien in Spoorloos op de droomplaneet. Ga het avontuur aan samen met Minnie! En die prachtige cover, ontworpen door Ien van Laanen (illustrator van de Harry Potter covers), is toch adembenemend.

Op een hele begrijpelijke manier legt Myron van der Velden uit hoe haar gecreëerde droomwereld in elkaar zit. Ze gebruikt hierbij veel details, maar weet het toch zo op te schrijven dat het verhaal lekker doorleest. Hypnos komt hierdoor echt tot leven voor de lezers en af en toe lijkt het net een film waar je naar aan het kijken bent! Daarnaast is de schrijfstijl van Myron van der Velden in Spoorloos op de droomplaneet gewoon heel fijn, vlot en duidelijk.

Het is te merken dat Myron van der Velden haar fantasie de vrije loop heeft laten gaan in Spoorloos op de droomplaneet. Op Hypnos is namelijk echt van alles te doen en er zijn zelfs inwoners te vinden! Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het vinden op Hypnos. Van een bioscoop waarin je de toekomst kan zien tot een restaurant waar je alles kan eten wat je maar wilt. De gecreëerde wereld is goed opgebouwd en erg origineel. Ook alles om Hypnos heen is uniek, zoals het droomlabratorium waarin Minnie terecht komt.

“Een talent?’ Minnie kreeg een warm gevoel vanbinnen. Minnie Westerland, een meisje met een talent. Dat klonk toch al een stuk beter dan: Minnie Westerland, een heel normaal meisje.” – p. 23

Myron van der Velden besteedt niet veel tijd aan koetjes en kalfjes in Spoorloos op de droomplaneet, maar stort de lezer eigenlijk bijna meteen in een groot avontuur. Het plot ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Het ene moment is Minnie een normale leerling op de basisschool en het andere moment springt ze in een helikopter om als superdromer aan de slag te gaan. Misschien dat dit op sommige punten iets te snel is, vooral omdat niet meteen alles direct uitgelegd wordt.

Ik wil het ook nog even hebben over een hele toffe ontwikkeling in het plot van Spoorloos op de droomplaneet. Er zit namelijk een hele mooie, en best wel grote, plottwist in verwerkt. Myron van der Velden zorgt er moeiteloos voor dat je tijdens het lezen weet dat er iets niet klopt, maar wat is dat dan precies? Ik weet zeker dat Myron van der Velden haar jonge lezers hiermee flink op het verkeerde been zet, waardoor de onthulling echt als verrassing komt.

Spoorloos op de droomplaneet van Myron van der Velden is echt een boek dat je gelezen moet hebben! Want wie wil er nou niet een bezoekje brengen aan de droomplaneet waar echt alles mogelijk is.

 

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.