Boeken, Kinder- en jeugdboeken, Recensies

Recensie: Rennen! (Cora Sakalli)

3.5 out of 5 stars

Titel: Rennen!

Auteur: Cora Sakalli

Uitgeverij: Moon Uitgevers (13 mei 2020)

Genre: Kinderboek

Aantal bladzijdes: 189

Prijs: € 16,99


Wat als het zo druk in je hoofd is dat je soms verkeerde beslissingen maakt…?

Loep is 11 jaar en kan alles, behalve stilzitten. Als haar zusje valt en in het ziekenhuis belandt, krijgt Loep de schuld en moet ze voorlopig bij haar oom en tante gaan wonen. En die wonen best ver weg… Loep doet haar best om zich als een rustig meisje te gedragen, zodat ze snel weer naar huis mag. Zo neemt ze zich voor om niet naar het verlaten pretpark Silvaland in het bos te gaan. Ook belooft ze om uit de buurt te blijven van het oude verwaarloosde hotel. Maar voordat ze het weet raakt ze verzeild in een strijd met de grootste pestkoppen van haar nieuwe school. Hiermee brengt ze niet alleen zichzelf maar ook haar nieuwe vriend Walter in gevaar. Is rustig worden het enige wat haar kan helpen?


Rennen! is een boek voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar en gaat over school, familie en problemen (en hoe je deze op kan lossen). Cora Sakalli heeft een erg fijne en vlotte schrijfstijl. Als er iets moeilijkere woorden gebruikt worden dan legt ze deze kort en duidelijk uit. Rennen! leest hierdoor erg makkelijk weg, zeker ook voor kinderen die iets minder van lezen houden. Er komen veel verschillende belangrijke onderwerpen aanbod in Rennen!, zoals pesten, ADHD (al wordt niet niet specifiek benoemt, wat jammer was), anders zijn en jezelf durven zijn! Het is een erg leerzaam boek.

Cora Sakalli brengt met Rennen! een erg mooie boodschap over. In dit specifieke geval gaat het om Loep, die heel erg druk is en eigenlijk niet stil kan zitten en haar zusje is eigenlijk het tegenovergestelde. Ondanks dat Loep het goed bedoelt wil ze graag de mensen om wie ze geeft veranderen zodat ze bijvoorbeeld niet gepest worden. Rennen! laat zien dat het oké is om te zijn wie je bent en dat je niet hoeft te veranderen. Jij bent jij en dat is iets dat je moet accepteren, net zoals dat iemand anders ook zichzelf mag zijn. Zeker in de tijd waarin we nu leven is dit een belangrijke boodschap!

Naast het feit dat Rennen! dus een erg sterke boodschap bevat zit er ook avontuur in het verhaal verwerkt en is het op sommige momenten ook behoorlijk spannend. Eigenlijk gebeurt er constant wel iets, omdat Loep er een talent voor heeft om zich in de problemen te werken. Soms levert dit iets leuks op, maar zeker niet altijd! Het is in ieder geval geen enkel moment saai.

Er was één ding waarin ik mezelf niet zo goed kon vinden in Rennen! en dat was het feit dat Loep door haar moeder naar haar tante en oom werd gestuurd. Dit zorgde zeker aan het begin van het verhaal niet alleen bij Loep, maar ook bij mij voor veel onbegrip. Het is voor mij lastig (misschien ook door mijn eigen ervaringen) lastig te accepteren dat je, je kind wegstuurt om wat voor reden dan ook. Cora Sakalli legt naar het einde van Rennen! toe wel netjes uit wat de beweegredenen van de moeder waren, waardoor het iets beter te begrijpen is.

Rennen! van Cora Sakalli is een fijn boek om iets meer te leren over het feit dat iedereen anders is en ook anders denkt. Geen enkel mens is hetzelfde en dat is helemaal niet erg. Jij bent jij! Een boodschap die de (jonge) lezer zeker nog een tijd bij zal blijven.

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.