Boeken, Recensies, Young Adult

Recensie: (Not) so perfect (Linda van de Pol)

4 out of 5 stars

Titel: (Not) so perfect

Auteur: Linda van de Pol

Uitgeverij: Uitgeverij Holland (28 februari 2020)

Genre: Young Adult, Contemporary

Aantal bladzijdes: 140

Prijs: €14,99


Madeleine heeft alles onder controle.
En met alles bedoelt ze dus ook echt ALLES.
Haar hele leven, zeg maar. Dat ziet er als volgt uit:
2022 School afmaken. ✔️
2023 Studeren. ✔️
2027 Een baan vinden en veel geld verdienen. ✔️
2028 Trouwen met haar knappe leraar Engels. Dat weet hij nog niet, maar komt in orde, dus: ✔️
Ze is natuurlijk de perfecte kandidaat om het schoolfeest te organiseren. Maar als Madeleine hoort dat ze assistentie krijgt van de grootste chaoot van de school, de wereld en het universum, ziet ze al haar plannen in duigen vallen. Of… toch niet?
Een humoristisch en confronterend verhaal over een meisje dat haar faalangst en onzekerheid maskeert met een 100% controle. Daardoor belandt ze in onverwachte situaties die ze juist probeert te vermijden. 


Als je op zoek bent naar een lekkere ‘easy read’ dan weet ik zeker dat (Not) so perfect jou op het lijf geschreven staat. Door de vlotte schrijfstijl van Linda van de Pol vlieg je door dit boek heen en binnen de kortste keren heb je hem al uit. Het is grappig, herkenbaar en vooral heel toegankelijk. Ook als je eigenlijk niet zo van lezen houdt.

Het verhaal in (Not) so perfect wordt vanuit Madeleines perspectief verteld. Hierdoor geeft Linda van de Pol een kijkje in de gevoelens en gedachtes van het hoofdpersonage waardoor ze zeker voldoende diepgang krijgt. Hoewel (Not) so perfect niet zoveel pagina’s telt (maar 140) weet Linda van de Pol er toch voor te zorgen dat de personages die voorbij komen niet op elkaar lijken en een eigen verhaal met zich meedragen. Zo wordt het contrast tussen de personages goed weergegeven.

“Een goed georganiseerd leven is de weg naar succes, zeg ik altijd naar.” – p. 23

(Not) so perfect is een perfect boek voor jongeren die nog op de middelbare school zitten (maar ook als je iets ouder bent zal het veel herkenning oproepen). Linda van de Pol heeft het schoolleven namelijk op een perfecte en realistische manier neergezet. Ze heeft aan alle kleine details gedacht en brengt je regelmatig aan het lachen door de humor die ze in het verhaal heeft verwerkt. (Not) so perfect lees je echt met een lach op je gezicht. Maar dit neemt niet weg dat Linda van de Pol ook ruimte geeft aan serieuze onderwerpen!

Verder heeft Linda van de Pol ook een boodschap voor de lezer. (Not) so perfect laat namelijk zien dat je van elkaar kan leren. Dat iemand iets op een andere manier doet betekent nog niet dat die manier niet goed is. Madeleine en Oscar zijn precies het tegenovergestelde van elkaar. Madeleine is een perfectionistisch en Oscar is een sloddervos, maar ze vullen elkaar aan en kunnen veel van elkaar leren. Het is mooi om te zien dat ze zichzelf hierdoor kunnen ontwikkelen. En je bent nooit te oud om iets te leren 😉

Kortom, (Not) so perfect van Linda van de Pol is een lekkere ‘easy read’, maar heeft toch een mooie diepgang door de achtergronden van de personages en de mooie boodschappen die je tussen de lijntjes door leest. Ik heb er van genoten en ik denk dat jij dat ook gaat doen!

 

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.