Boeken, Kinder- en jeugdboeken, Recensies, Thriller

Recensie: Niemand behalve jij (Anica Mrose Rissi)

3 out of 5 stars

Titel: Niemand behalve jij

Auteur: Anica Mrose Rissi

Uitgeverij: De Fontein (8 december 2020)

Genre: Jeugd, Thriller

Aantal bladzijdes: 256

Prijs: € 15,99


Als Kayla op zomerkamp de populaire Lainie ontmoet, kan ze haar geluk niet op. Ze worden onafscheidelijk, delen al hun geheimen. Maar wie spreekt de waarheid als er een moord wordt gepleegd?

Kayla heeft totaal geen zin in zomerkamp, maar als ze op de eerste dag de bruisende, populaire Lainie ontmoet, verandert dat in één klap. Nachtelijke tochtjes naar het meer, eindeloze gesprekken en grapjes die alleen zij tweeën snappen. De meiden zijn onafscheidelijk en Kayla’s zomer kan niet meer stuk. Ook niet als Lainie in de ban raakt van Jackson, die al haar aandacht opeist. En zelfs niet als Kayla haar vriendin steeds vaker op een leugentje betrapt. Want Kayla en Lainie zijn beste vriendinnen. Hun geheimen zijn veilig bij elkaar. Dat iemand op een vreselijke manier om het leven komt, verandert daar niks aan. Of wel?


Niemand behalve jij van Anica Mrose Rissi is onderdeel van de Politie niet betreden-reeks van uitgeverij De Fontein. Deze reeks bestaat uit allemaal toffe jeugdthrillers, zoals Jacht van Cis Meijer en Snitch van Margje Woodrow. Dat vond ik trouwens twee hele spannende boeken, de recensies lees je HIER en HIER. Ik ben benieuwd of ook Niemand behalve jij van Anica Mrose Rissi ervoor kan zorgen dat de rillingen over mijn rug lopen tijdens het lezen, want dat is wat een goede jeugdthriller hoort te doen!

Wat Niemand behalve jij van Anica Mrose Rissi anders maakt dan andere jeugdthrillers is het feit dat het verhaal vooral in briefvorm is geschreven. Door de brieven die Kayla aan haar beste vriendin Lainie schrijft (maar niet verstuurd), kom je erachter wat er precies is gebeurd. Hiernaast vind je in Niemand behalve jij ook bijvoorbeeld krantenberichten, verklaringen en posts op internet. Hierdoor beleef je het verhaal op een hele andere manier dan normaal gesproken. Anica Mrose Rissi volgt namelijk niet de traditionele manier van vertellen en hierdoor is Niemand behalve jij vrij uniek in zijn soort.

“Maar er gebeurde niets en toen het gevaar voorbij was liepen we naar het meer, opgetogen dat het leven ons een tweede kans bood.” – p. 110

Helaas is Niemand behalve jij mede door het bovenstaande geen super spannende jeugdthriller. Je zit niet op het puntje van je stoel tijdens het lezen en de rillingen lopen zeker niet over je rug. Dit komt ook omdat eigenlijk al meteen aan het begin van het verhaal iemand dood is gegaan en je alleen op zoek gaat naar wat er precies is gebeurd en hoe het zo ver heeft kunnen komen. Hoewel Anica Mrose Rissi wel met vlagen voor een klein beetje spanning zorgt, heb je tijdens het lezen heb je geen enkel moment het gevoel dat je even over je schouder wil kijken om te zien of je nog wel alleen bent.

In Niemand behalve jij legt Anica Mrose Rissi ook veel meer de nadruk op de band tussen Kayla en haar beste vriendin Lainie, dan op het moordmysterie. Het gaat grotendeels over hun vriendschap en de gevoelens van Kayla. Hierdoor komt de spanning van het verhaal ook iets meer op de achtergrond te liggen. Voor een jeugdthriller wordt er in Niemand behalve jij misschien iets te veel op het psychologische aspect gefocust. Als dit iets meer met snelheid en spanning was gecombineerd dan had Anica Mrose Rissi ervoor gezorgd dat Niemand behalve jij beter uit de verf was gekomen.

Als je dus echt op zoek bent naar een spannende jeugdthriller (zoals bijvoorbeeld Jacht van Cis Meijer), dan zou ik Niemand behalve jij van Anica Mrose Rissi misschien overslaan. Maar wil jij een boek lezen waarin het verhaal op een hele unieke manier wordt verteld dan ben je aan het goede adres. De rillingen lopen misschien niet over je rug tijdens het lezen, maar het plot is zeker wel interessant en zit goed in elkaar! Aan de hand van Kayla’s brieven kom je er langzaam achter wat er precies is gebeurd in Niemand behalve jij..

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.