Boeken, Kinder- en jeugdboeken, Recensies

Recensie: Hoe alles begon (Bouwine Bergsman & Adriaan Bijloo)

5 out of 5 stars

Titel: Hoe alles begon – van oerflits tot nu

Auteur: Bouwine Bergsman

Illustrator: Adriaan Bijloo

Uitgeverij: Fontaine Uitgevers (1 september 2020)

Genre: Kinderboek, Informatief

Aantal bladzijdes: 127

Prijs: €22,99


Eerst was er helemaal niks. Tenminste, dat leek zo. Er was wel een minuscuul puntje en toen een knal, nee – een flits! De oerflits. Dit boek laat je zien hoe ons heelal ontstond. Hoe atomen sterren werden, die het sterrenstof maakten waarvan alles is gemaakt. Hoe klontjes moleculen levende cellen werden, de evolutie van alles wat leeft en de geschiedenis van de mens.


In Hoe alles begon – van oerflits tot nu word je door Bouwine Bergsma en Adriaan Bijloo meegenomen op een reisje door de tijd. In dit boek maak je een reis die maar liefst 13,8 miljard jaar heeft geduurd. Aan het begin vind je een echte tijdlijn waarop je kan zien wanneer iets is ontstaan en later wordt dit uitgebreid uitgelegd. Je komt erachter waardoor het eerste leven op de aarde is ontstaan en hoe dit zich verder ontwikkeld heeft. Totdat uiteindelijk wij, mensen, een kijkje op de aarde kwamen nemen. Echt onwijs interessant.

Bouwine Bergsma heeft de tekst van Hoe alles begon – van oerflits tot nu geschreven, maar hier heeft ze veel hulp bij gehad van een heleboel wetenschappers uit verschillende vakgebieden (zoals astrofysica en evolutiebiologie). Samen hebben ze een duidelijke tijdlijn van het ontstaan van de aarde gecreëerd, waarbij Bouwine Bergsma op een speelse manier alles verteld. Hierdoor is het begrijpbaar voor kinderen vanaf 9 jaar, maar kan Hoe alles begon – van oerflits tot nu ook gelezen worden door volwassenen. Het is erg leerzaam!

In Hoe alles begon – van oerflits tot nu staat natuurlijk niet alleen tekst. Adriaan Bijloo heeft namelijk de gehele tijdlijn geïllustreerd. Van het niks naar een heel klein puntje naar een sterrenstelsel. Hierdoor zie je alles tot leven komen en onthoud je veel beter hoe alles ontstaan is. Zeker voor kinderen kan dit heel handig zijn, het maakt het verhaal interessant en zorgt voor nieuwsgierigheid. Daarnaast zijn de illustraties gewoon ontzettend mooi gemaakt en erg kleurrijk. Genoeg prikkels om het ontstaan van alles te willen ontdekken!

Kortom, Hoe alles begon – van oerflits tot nu van Bouwine Bergsma en Adriaan Bijloo is een interessant boek voor iedereen die benieuwd is naar hoe de wereld is ontstaan. Niet alleen kinderen kunnen iets van dit boek leren, maar ook zeker volwassenen. Ik vind het een echte must-have voor de Kinderboekenweek 2020, met het Thema “En toen..”!

Tagged , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.