Boeken, Fantasy/Sciencefiction, Recensies, Thriller, Young Adult

Recensie: Het Koninkrijk (Jess Rothenberg)

4 out of 5 stars

Titel: Het Koninkrijk

Auteur: Jess Rothenberg

Uitgeverij: Moon (30 augustus 2019)

Genre: Young Adult, Fantasy, Thriller

Aantal bladzijdes: 320

Prijs: €21,99


Welkom in het Koninkrijk… waar ‘Happily ever after’ niet alleen een belofte is, maar een wet.

Het Koninkrijk is een fantasy-pretpark waar gasten worden ondergedompeld in een wereld vol virtuele draken, gigantische kastelen en hightech wezens.

Ana is een van de zeven Fantasisten, wondermooie android-prinsessen die ontworpen zijn om dromen waar te maken. Dan ontmoet ze Owen, die in het park werkt, en Ana krijgt voor het eerst gevoelens die verder gaan dan haar programmering… Ze is verliefd.

Maar het sprookje verandert in een nachtmerrie als Ana beschuldigd wordt van de moord op Owen. Het is het begin van de rechtszaak van de eeuw. Door getuigenissen in de rechtbank, interviews en Ana’s herinneringen ontstaat een verhaal van liefde, leugens en wreedheid – en wat het écht betekent om mens te zijn.


Hoewel de prachtige cover misschien anders doet vermoeden, is Het Koninkrijk van Jess Rothenberg niet echt een Fantasy boek. Het is namelijk een dystopisch verhaal met sciencefiction en crime elementen! Een ontzettend toffe combinatie, die ik volgens mij nog niet echt eerder tegen ben gekomen. Hierdoor voelt Het Koninkrijk erg origineel aan en heb je niet het gevoel dat je het verhaal al eerder hebt gelezen.

Het Koninkrijk wordt interessant gemaakt door de afwisseling tussen het verleden en het heden. Aan de ene kant lees je namelijk wat er allemaal gebeurd is voor de rechtszaak van Ana. Je leert haar en haar zussen kennen; de fantasisten! Maar je maakt ook kennis met het Koninkrijk. Alles lijkt een mooi sprookje. Je komt onder andere zeemeerminnen, hybride dieren en dinosaurussen tegen. Toch kwam het park zelf niet helemaal tot leven, de beschrijvingen bevatten net te weinig details om het als een echt sprookje aan te laten voelen.

Niks is wat het lijkt in het Koninkrijk, want het heeft ook een hele duistere kant! Want je leest ook van alles over de rechtszaak, zoals getuigenverklaringen, ondervragingen, krantenknipsels en bewijsstukken. Een mooie afwisseling die Het Koninkrijk van Jess Rothenberg erg leuk en interessant maakt om met lezen!

“We willen het anderen altijd naar de zin maken. We zeggen nooit nee, behalve als jij dat wilt. Jouw geluk is ons geluk. Jouw wens is ons bevel.” – p. 19

Jess Rothenberg zorgt er zo voor dat de lezer in het ongewisse blijft zitten. Beetje bij beetje wordt het hele verhaal duidelijk, maar het blijft mysterieus. Heeft Ana Owen echt vermoord? Heeft iemand anders er misschien iets mee te maken? Ik kan jullie alvast verklappen dat Jess Rothenberg erg goed is in het verleiden van de lezer en over het algemeen heel verrassend uit de hoek kan komen.

De schrijfstijl van Jess Rothenberg is erg fijn en vlot. Door een groot mysterie te creëren zorgt ze ervoor dat je wil blijven doorlezen. Hoewel het park zelf niet helemaal tot leven komt, komen de personages dat wel. Met name natuurlijk het hoofdpersonage Ana. Ze maakt een grote ontwikkeling door. In het begin is ze erg timide, maar ze begint steeds meer door te krijgen hoe de wereld in elkaar zit en probeert voor zichzelf en anderen op te komen. Ze is erg sympathiek.

Het Koninkrijk van Jess Rothenberg is een echte aanrader voor alle speurneuzen onder ons, die ook wel een beetje van sciencefiction houden! Het einde van het verhaal maakt veel indruk op de lezer en alle mysteries worden mooi ontrafeld.

Tagged , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.