Boeken, Recensies, Roman

Recensie: Het eindeloze strand (Jenny Colgan)

4 out of 5 stars

Titel: Het eindeloze strand

Auteur: Jenny Colgan

Uitgeverij: Luitingh Sijthoff (januari 2019)

Genre: Roman, Feelgood

Aantal bladzijdes: 416

Prijs: € 17,50


Welkom op Mure, een klein eiland voor de kust van Schotland, vol eindeloos lege stranden en schitterende natuur. Hier runt Flora haar Café Zon & Zee aan de kade bij de haven. Het is een geliefde plek voor toeristen (heerlijk eten) en bewoners (de laatste nieuwtjes).

Maar Flora maakt zich zorgen. Haar vriend Joel is geweldig, maar hij gedraagt zich opeens afstandelijk, en niet alleen omdat hij regelmatig in New York is voor zijn werk. Waar zit hij met zijn gedachten?

Flora’s beste vriendin Lorna is in stilte verliefd op de lokale huisarts, Saif, die gevlucht is uit Syrië. Schokkend nieuws zal zijn leven – en dat van Lorna – veranderen. Koude winteravonden gaan langzaam over in lange zomerdagen. Vinden Flora en Joel hun geluk terug?


Het eindeloze strand is het vervolg op Café Zon & Zee van Jenny Colgan. In het eerste deel maak je al kennis met het eiland ‘Mure’ en zijn bewoners. Hierdoor voelt het lezen van Het eindeloze strand een beetje als thuiskomen. Je kent de wereld al, je kent de personages al en verdwaalt meteen in het prachtige, nieuwe verhaal over de sympathieke FloraAls je het eerdere deel niet hebt gelezen is dat zeker geen probleem. Aan het begin van het boek vertelt Jenny Colgan even kort wat er in Café Zon & Zee is gebeurd.

De schrijfstijl van Jenny Colgan is ontzettend gedetailleerd. Hierdoor speelt het verhaal zich als een film voor de ogen van de lezer af. Je loopt door de prachtig geschetste omgeving en stapt Café Zon & Zee binnen om even te genieten samen met alle personages. Daarnaast schrijft ze erg vlot en verslavend. Daardoor is het boek moeilijk aan de kant te leggen en voor je het weet is Het eindeloze strand alweer uit.

“Dat is belangrijk in de liefde, weet je. De ander echt kennen, en zelf net zo door en door gekend worden”. – p. 143

Het eiland ‘Mure’ ligt in Schotland en dat is een land waar ik ontzettend graag nog een keertje naartoe wil gaan. Ondanks dat ik niks weet over de Schotse cultuur weet Jenny Colgan deze goed over te brengen op de lezer!

In Het eindeloze strand volgen we meerdere personages, maar de focus ligt het meeste op Flora. Daarnaast volgen we Lorna (de beste vriendin van Flora) en Fintan en Innes (de broers van Flora). Jenny Colgan heeft aan al deze personages voldoende aandacht besteed zodat je een band met ze op kan bouwen. Je leert ze dus ook allemaal echt kennen.

Jenny Colgan maakt het verhaal realistisch doordat niet aldoor alles mooi en perfect is. De vriend van Flora, Joël, is vaak op reis en doet opeens afstandelijk tegen haar. Daarnaast heeft ze het er maar moeilijk mee om haar café draaiende te houden. Ook de andere personages hebben het af en toe lastig. Er komen dus zeker een aantal heftige onderwerpen voorbij. Het is een mooie afspiegeling van het echte leven waar ook niet altijd alles gaat zoals je zou willen. Dit maakt Het eindeloze strand herkenbaar!

Ondanks dat is Het eindeloze strand echt een Feelgoodroman! Juist de combinatie tussen de realiteit en de feelgood maakt dit een ontzettend fijn boek om te lezen. Het raakt de lezer, maar tegelijkertijd heb je vlinders in je buik en hoop je dat alles op het einde weer goedkomt. Iedere romantische ziel zal dan ook van dit boek genieten!

Het is jammer dat er een einde kwam aan Het eindeloze strand van Jenny Colgan, maar gelukkig is er nog een vervolgdeel onderweg. Ik kan nu al niet meer wachten om weer terug te keren naar het schotse eiland Mure!

Tagged , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.