Boeken, Kinder- en jeugdboeken, Recensies

Recensie: En de wereld zei ja (Kaia Dahle Nyhus)

4 out of 5 stars

Titel: En de wereld zei ja

Auteur: Kaia Dahle Nyhus

Vertaler: Bette Westera

Uitgeverij: Samsara (28 mei 2020)

Genre: Prentenboek

Aantal bladzijdes: 48

Prijs: € 14,90


Hoe is de wereld ontstaan? Waar komen wij mensen vandaan? Waren de dieren er altijd al? Dit prentenboek neemt de jonge lezer mee op een prachtige ontdekkingsreis door de evolutie van het leven op aarde. De bijzondere illustraties en bruisende teksten prikkelen de nieuwsgierigheid van jonge kinderen tot aan de laatste bladzijde. 


En de wereld zei ja van Kaia Dahle Nyhus is een indrukwekkend prentenboek over het ontstaan van al het leven op de wereld. Zo is te zien dat we eerste eigenlijk vissen waren, maar dat we ons steeds verder hebben ontwikkeld en dat we onszelf zelfs nu nog steeds ontwikkelen. Maar En de wereld zei ja laat ook zien tegen welke prijs dat gebeurt. Ik denk dat het erg belangrijk is om dit contrast te laten zien, zodat kleine kindjes beseffen dat we tegelijkertijd de wereld ook beschadigen!

Moeiteloos weet Kaia Dahle Nyhus het ontstaan van de wereld in En de wereld zegt ja begrijpelijk uit te leggen aan kleine kindjes. Het is namelijk ontzettend leuk en gemakkelijk geschreven. Het laat duidelijk zien hoe we ons ontwikkeld hebben sinds het begin der tijden. Door de manier waarop het geschreven is zullen kindjes zeker enthousiast worden om verder te lezen. Want wat is er precies gebeurd? En hoe zijn we beland op het punt waar we nu zijn? Heel interessant.

Dit gebeurde allemaal heel lang geleden, in oeroude tijden, toen we nog van de vloer aten en in bomen sliepen”

De illustraties in En de wereld zei ja laten duidelijk zien wat er met de tekst bedoeld wordt en vertellen ook echt een verhaal. Er wordt gebruik gemaakt van fijne warme kleuren en de illustraties spreken ook zeker tot de verbeelding van kinderen. Maar in mijn ogen zijn ze wel een beetje klein beetje saai en simpel (dit is natuurlijk een hele persoonlijke smaak). De cover geeft een beetje een idee van wat je kan verwachten aan de binnenkant.

En de wereld zei ja van Kaia Dahle Nyhus is een mooi leerzaam prentenboek, die je eigenlijk wel een keertje samen met je kindje moet lezen! In begrijpelijke taal en begeleid door fijne illustraties leert hij of zij gemakkelijk hoe alles op de wereld is ontstaan en dat dit ook een prijs heeft. En de wereld zei ja past ook perfect bij het thema ‘En toen..’ van de aankomende Kinderboekenweek, die op 30 september van start gaat!

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.