Boeken, Fantasy/Sciencefiction, Recensies, Young Adult

Recensie: Eeuw van de Vhéi (Valentijn Ringelberg)

4 out of 5 stars

Titel: Eeuw van de Vhéi

Serie: De Raad van Vha’Rymn (2.5)

Auteur: Valentijn Ringelberg

Uitgeverij: Cauldron Books (25 maart 2022)

Genre: Young Adult, Fantasy 

Aantal bladzijdes: 193

Prijs: € 16,95


Ontrafel vier verhalen die de geschiedenis van Vha’Rymn vormden.

Op Jho, een eiland ver weg van Vha’Rymn, wordt de jonge Umuli Acksol door de eilandsjamaan aan zijn nieuwe levenspartner gekoppeld. Toch blijkt uit een visioen van de sjamaan dat de Schepper meer voor hem in petto heeft, iets dat het eiland op haar grondvesten doet schudden.

Velara werkt in de winkel van haar oom als ze bezoek krijgt van een toegetakelde vrouw. Gelukkig weet ze haar een helpende hand te bieden, al blijkt het uiteindelijk een voorbode te zijn van een gebeurtenis die Velara’s leven – en dat van haar dochter – voor altijd zal veranderen. 

Als Vhéi groeit Yza op bij zijn Nomadenfamilie in de bergtempel van Nepherië. Hoe ouder hij wordt, hoe rustelozer zijn vleugels beginnen te worden. Ze snakken naar vrijheid. Zal het Yza lukken om zijn lotsbestemming te omarmen?

Op boerderij Woestzicht heerst er een ziekte die bekendstaat als De Zwarte Kus. Het tast de gewassen aan en Nüro en zijn ouders zien hun inkomsten in rook opgaan. Toch lijkt er een lichtpuntje aan de horizon te verschijnen, een kans die grote gevolgen zal hebben.


Eeuw van de Vhéi is de nieuwste toevoeging aan De Raad van Vha’Rymn-serie, geschreven door Valentijn Ringelberg. Eerder zijn al Voorbij het Wederwoud, Hij die niet bestaat en Als het duister roept verschenen. Na Hij die niet bestaat is Eeuw van de Vhéi de tweede novelle van de serie en zou je dus eventueel ook los kunnen lezen. Toch raad ik je wel aan om de eerdere delen van De Raad van Vha’Rymn-serie te lezen. Niet alleen omdat het gewoon echt hele toffe boeken zijn, maar ook omdat je de wereld en sommige personages al kent. Dit maakt Eeuw van de Vhéi veel toegankelijker!

De schrijfstijl van Valentijn Ringelberg in Eeuw van de Vhéi past perfect bij een Fantasy boek. Het is sprookjesachtig, gedetailleerd, fantasierijk en toegankelijk. Door de mooie beschrijvingen komen de vier verschillende verhalen goed tot leven voor de lezer. Ondanks dat er veel ‘onbekende’ namen in de verhalen voorkomen weet Valentijn Ringelberg ervoor te zorgen dat Eeuw van de Vhéi fijn en vlot wegleest. Hij maakt je moeiteloos vertrouwd met de personages en de wereld.

“Wat als ik het had geweten? Wat als ik van te voren zou hebben geweten hoe het allemaal zou eindigen? Dan nog, dan nog hoop ik dat jij sterk genoeg bent om mijn lotsbestemming te vervullen. Zolang de reis bestaat.” -p. 103

Met Eeuw van de Vhéi vertelt Valentijn Ringelberg je iets meer over de geschiedenis van Vha’Rymn. In de vier verschillende verhalen staan er vier verschillende personages centraal (eentje ken je zelfs al uit het eerdere deel). Ieder personage vertelt op zijn of haar eigen manier iets meer over de Vhéi en Vha’Rymn. Valentijn Ringelberg geeft met Eeuw van de Vhéi veel meer diepgang aan zijn eerdere boeken Voorbij het Wederwoud en Als het duister roept. Het is dus echt een toevoeging aan De Raad van Vha’Rymn-serie en mag zeker niet in jouw collectie ontbreken.

Net als in de eerdere delen van De Raad van Vha’Rymn-serie speelt diversiteit een grote rol in Eeuw van de Vhéi. Valentijn Ringelberg verweeft dit op een hele indrukwekkende manier in zijn verhaal. Zo komen bijvoorbeeld transseksualiteit en verschillende aanspreekvormen aan bod in dit boek. Het is mooi om te zien hoe Valentijn Ringelberg diversiteit moeiteloos onder de aandacht brengt in een fantasy boek en dat ook het taalgebruik hierop is aangepast!

Eeuw van de Vhéi is dus zeker een hele mooie toevoeging aan De Raad van Vha’Rymn-serie, geschreven door Valentijn Ringelberg. Hij neemt je mee op een sprookjesachtige reis door de geschiedenis van de Vhéi en Vha’Rymn. Je komt hierdoor veel meer te weten over de unieke wereld en diversiteit is niet weg te denken uit De Raad van Vha’Rymn-serie. Hoewel Eeuw van de Vhéi los te lezen is, geeft dit boek onwijs veel diepgang aan Voorbij het Wederwoud en Als het duister roept. Je kan dus het beste gewoon de hele serie van Valentijn Ringelberg lezen.

Tagged , , , ,

2 thoughts on “Recensie: Eeuw van de Vhéi (Valentijn Ringelberg)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.