Boeken, Recensies, Roman

Recensie: Een onverwachte kerst (Natalie Cox)

Titel: Een onverwachte kerst

Auteur: Natalie Cox

Uitgeverij: Boekerij (10 oktober 2018)

Genre: Roman, Feelgood

Aantal bladzijdes: 302

Prijs: €15,-


Charlie houdt niet van Kerstmis, en dit zou wel eens de ergste decembermaand van haar leven kunnen worden. Haar vriend heeft haar ingeruild voor zijn personal trainer, haar appartement is getroffen door een gaslek en haar moeder heeft besloten de feestdagen met haar vijfde man in Australië door te brengen.

Single, met een lichte hersenschudding en tijdelijk dakloos, stemt Charlie er schoorvoetend mee in de feestdagen door te brengen in Devon, om mee te helpen in de hondenopvang van haar nichtje. Maar haar plannen voor een rustige plattelandskerst met enkel harige viervoeters als gezelschap vallen in duigen als ze de Duitse dog Malcolm en zijn onweerstaanbare (maar helaas verloofde) baasje Hugo ontmoet. En als klap op de vuurpijl is er ook nog Cal, de aantrekkelijke maar vreselijk arrogante lokale dierenarts. Deze kerst zou wel eens interessanter kunnen worden dan Charlie ooit had verwacht.


In Een onverwachte kerst van Natalie Cox volgen we Charlie. Haar appartementje is getroffen door een gas explosie en ze ligt gewond in het ziekenhuis. Haar nichtje Jez komt haar ophalen en Charlie zal de feestdagen  bij haar logeren. Jez heeft een hondenhotel op het platteland en als Charlie ergens niet van houdt zijn het honden en kerstmis. Haar plannen voor een rustige kerst vallen dus compleet in duigen. Als ze dan ook nog de stugge en onaardig Cal, de lokale dierenarts ontmoet en de onweerstaanbare (verloofde) Hugo en zijn gigantische Deense dog Malcolm, is het feest compleet. Zal Charlie alles langzaam aan toch wel gaan waarderen of wordt dit de rampzaligste kerst ooit?

Charlie is het perfecte hoofdpersonage voor het verhaal in Een onverwachte kerst. Ze heeft echt helemaal niks met de kerst en heeft dan ook een veel groter lijstje met minpunten dan met pluspunten. Ze is onhandig en heeft eigenlijk met alles pech. Daarnaast is ze eigenwijs en probeert ze van alles uit en dit zorgt negen van de tien keer voor blunders en acties die uitlopen op kleine rampen. Maar daardoor is het verhaal echt gigantisch grappig. Doordat je het verhaal leest vanuit Charlies oogpunt en dus weet wat ze denkt en voelt, kun je, je enorm goed in haar inleven en heb je op sommige punten ook wel met haar te doen. Als lezer zou je willen dat het haar allemaal iets makkelijker af gaat. Je groeit met Charlie mee en leert steeds meer over het hondenhotel, alle honden die er verblijven en ook leer je alle mensen uit het dorp steeds beter kennen.

De honden van het hondenhotel lopen als een rode draad door Een onverwachte kerst van Natalie Cox heen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Ze hebben allemaal hun grappige, aandoenlijke, gekke, eigenwijze, leuke en minder leuke eigenschappen en beperkingen. Maar stuk voor stuk sluit je de honden in je hart. Na het lezen van dit verhaal wil je zelf ook een hondenhotel beginnen of in elk geval in een hondenhotel werken.

De schrijfstijl van Natalie Cox is ontzettend fijn, hartverwarmend, beeldend en vlot. Je ziet het hondenhotel en de honden allemaal precies voor je. Het is net alsof je er zelf ook rondloopt en de dieren verzorgt. Tijdens het lezen van Een onverwachte kerst vlieg je door de pagina’s heen en eenmaal begonnen in het verhaal is het echt bijna niet meer weg te leggen. Je wilt gewoon weten hoe het af gaat lopen met Charlie en of ze uiteindelijk haar draai gaat vinden. Het is geen extreem moeilijk verhaal, gewoon een heerlijk kerstverhaal waarbij je mee kunt zwijmelen en van kan genieten zonder dat je er bij hoeft na te denken.

Een onverwachte kerst van Natalie Cox is het perfecte boek om deze decembermaand te lezen. Je komt er helemaal van in de kerstsfeer. Ben je daarnaast ook nog eens een hondenliefhebber dan kun je dubbel smullen van dit hartverwarmende en hilarische feelgood verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *