Boeken, Fantasy/Sciencefiction, Recensies, Young Adult

Recensie: De verbannen koningin (Holly Black)

5 out of 5 stars

Titel: De verbannen koningin

Serie: Elfhame (3)

Auteur: Holly Black

Uitgeverij: Boekerij (19 april 2021)

Genre: Young Adult, Fantasy

Aantal bladzijdes: 328

Prijs: € 20,-


Verbannen, krachteloos en nog even sterfelijk als altijd probeert Jude Duarte haar leven weer op te pakken. Als het verraad van Cardan haar één ding heeft geleerd, is het wel dat macht makkelijker te verwerven is dan vast te houden. Maar Jude is allesbehalve van plan zich gewonnen te geven. Als haar tweelingzus Taryn onverwacht op de stoep staat – in levensgevaar en met een afschuwelijk geheim – vormt zich het eerste idee voor een meesterlijk plan om alles te herwinnen wat Cardan haar heeft afgenomen. 

Om haar zus te redden, zal Jude opnieuw moeten doordringen tot het hof van de elfen en haar gevoelens voor Cardan onder ogen zien. Maar Elfhame is niet meer zoals ze het heeft achtergelaten. Het land balanceert op het randje van oorlog en zodra Jude een stap over de grens zet, raakt ze verstrikt in een bloederig politiek conflict. Terwijl een krachtige vloek wordt ontketend en de spanningen een hoogtepunt bereiken, moet Jude voor eens en voor altijd kiezen tussen haar ambitie en haar hart.


De verbanning koningin is het derde en laatste deel van de Elfhame-trilogie, geschreven door Holly Black. De voorgaande delen, De wrede prins en De gevallen koning, vond ik geweldig en ik ben benieuwd wat De verbannen koningin ons gaat brengen. Het vorige deel eindigde namelijk met een onwijs grote cliffhanger die je deed verlangen naar meer.. Ik ben benieuwd of de hoge verwachtingen waargemaakt zullen worden door Holly Black!

Zowel bij De wrede prins, als bij De gevallen koning moest het verhaal eerst eventjes op gang komen voordat de echte actie begint, maar dat is bij De verbannen koningin niet het geval. Het verhaal gaat direct verder waar het tweede deel, De gevallen koning, is geëindigd. En Holly Black zorgt ervoor dat je meteen helemaal in het verhaal zit met een gebeurtenis die je niet aan ziet komen. Want ondanks dat Jude verbannen is naar de sterfelijke wereld, laat Faerie haar nog niet los..

“Misschien is het niet het ergste om te willen dat er van je gehouden wordt, zelfs als dat niet het geval is, zelfs als het pijn doet. Misschien betekent menselijk zijn niet altijd dat je zwak bent. Misschien is schaamte juist het probleem.” – p. 180

Ik zei het al in mijn vorige recensie over De gevallen koning en het is echt nog steeds de waarheid. Holly Black is de koningin der plottwisten, want ook in De verbannen koningin weet ze me regelmatig op het verkeerde been te zetten en mij te verbazen. Af en toe hield ik mijn hart vast tijdens het lezen en durfde ik bijna niet verder te lezen. Maar Holly Blacks magische schrijfstijl zorgde ervoor dat ik stiekem toch niet kon stoppen, want wat een prachtige beschrijvingen zitten er in De verbannen koningin!

En wat is het genieten om over de chemie tussen Jude en Cardan te lezen in De verbannen koning. Holly Black laat de lezer naar hun liefde verlangen. Want ja.. Cardan heeft Jude natuurlijk wel verbannen naar de sterfelijke wereld. Is hij echt zo gemeen? Of zit er misschien meer achter de verbanning? De verbannen koningin zit dan ook weer vol met politieke spelletjes en intriges. Het is heerlijk om je hier helemaal in te verliezen. Faerie is echt een hele mooie plek, maar ook een gevaarlijke. Dat maakt Holly Black erg duidelijk!

De verbannen koningin van Holly Black is voor mij zeker het beste deel uit de Elfhame-trilogie en heeft de hoge verwachtingen waargemaakt. Ik heb genoten van al het verraad, spelletjes, intriges, liefde en spanning. Het is de perfecte afsluiter, al zal ik Jude en Cardan heel erg gaan missen. Maar gelukkig kunnen we wel nog terugkeren naar Faerie, want op 24 augustus 2021 verschijnt het eerste deel van de Faerie-trilogie, genaamd Water!

Tagged , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.