Boeken, Kinder- en jeugdboeken, Recensies

Recensie: De robot en het blauwe vogeltje (David Lucas)

4.5 out of 5 stars

Titel: De robot en het blauwe vogeltje

Auteur: David Lucas

Uitgeverij: Uitgeverij Karmijn (30 augustus 2019)

Genre: Kinderboek, Fantasy

Aantal bladzijdes: 32

Prijs: € 15,50


Een versleten robot ontmoet een vogeltje dat niet verder kan vliegen. Met zijn laatste krachten probeert de robot het vogeltje te redden en trotseert daarbij de elementen. Een prentenboek over naastenliefde en nooit opgeven.


Wat een onwijs mooi verhaal heeft David Lucas geschreven met De robot en het blauwe vogeltje. Het is ontroerend, rauw en ontzettend vertederend. Een prentenboek dat het waard is om in de kast te hebben staan, omdat het de lezer raakt.

In het begin is er per pagina maar weinig tekst in De robot en het blauwe vogeltje en het verhaal wordt vooral verteld met simpele, maar doeltreffende illustraties. Er is veel te zien en het is dan ook zeker leuk om even bij de illustraties stil te staan zodat je alles goed in je op kan nemen. De illustraties van David Lucas zijn mooi en ze maken het verhaal sterk en ontroerend.

Hoe verder je komt in De robot en het blauwe vogeltje, hoe meer tekst er per pagina te vinden is. Het verhaal krijgt hierdoor een mooie, langzame en sterke opbouw. Je maakt eerst kennis met de robot, hij is maar alleen en niemand die aan hem denkt. Hij heeft geen hart meer en dus geen ‘waarde’ voor anderen. David Lucas laat hier duidelijk zien hoe eenzaam de robot zich voelt, zodat hij naar een prachtig & sterk einde toe kan werken.

‘Mijn oude hart zei alleen maar tiktak, zei de robot, maar nu ZINGT mijn hart.’ 

En op een dag is daar het blauwe vogeltje. Zonder over elkaar te oordelen, besluiten de robot en het vogeltje om elkaar te helpen. Hierdoor zitten er in  De robot en het blauwe vogeltje van David Lucas veel mooie boodschappen verborgen. Het is belangrijk om onbaatzuchtig te zijn, de mensen om je heen lief te hebben en door te zetten, ook al is het leven soms moeilijk. Dit prentenboek zet de lezer dan ook zeker aan het denken. Prachtig!

De schrijfstijl van David Lucas is perfect. Het is erg simpel en vlot. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt en het verhaal is hierdoor erg goed te begrijpen. Ook voor de jonge lezertjes. Daarnaast weet David Lucas gewoon veel verschillende emoties op te roepen bij de lezer. Van liefde tot verdriet.

Het einde van De robot en het blauwe vogeltje zal de lezer zeker nog lang bijblijven. Het maakt namelijk echt indruk! Ik heb zelden een prentenboek gelezen waarna ik zo ontroerd was als bij De robot en het blauwe vogeltje van David Lucas. Een aanrader!

Tagged , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.