Boeken, Fantasy/Sciencefiction, Kinder- en jeugdboeken, Recensies

Recensie: De Pompoenprins (Cristina Olivia, Cristina Carini & Anna Maria Colantoni)

3 out of 5 stars

Titel: De Pompoenprins (en andere moderne sprookjes uit Italië)

Auteur: Cristina Olivia, Cristina Carini & Anna Maria Colantoni

Illustraties: Mariska Maas

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing (19 april 2022)

Genre: Kinderboek, Sprookje

Aantal bladzijdes: 69

Prijs: € 13,95


Wanneer je hart door angst wordt gegrepen, het maakt niet uit welke angst, dan kan het zo hard worden als een pompoen, hoewel het vanbinnen gevuld is met mooie dingen: liefde, talenten en het vermogen om alles te bereiken. Prins Kevinick is vriendelijk en aardig tegen iedereen, maar zelf liefde ontvangen maakt hem bang. Wat als hij gekwetst wordt? Hij leeft liever een veilig leven in zijn paleis, zonder ooit pijn te voelen. Maar dan wordt hij op een avond bezocht door een stralende Geest, die hem vertelt dat hij zijn hart moet openen. Hij wordt betoverd en verandert in een pompoen: hard van buiten, maar zacht vanbinnen. Wie kan hem nu nog redden? Of kan hij door zijn droom te volgen zichzelf bevrijden?


In De Pompoenprins (en andere moderne sprookjes uit Italië) van Cristina Olivia, Cristina Carini & Anna Maria Colantoni vind je in totaal vier sprookjes, namelijk: De Pompoenprins, Het verhaal van Brando, Het verhaal van Doson en Een middag in het circus. Elk sprookje heeft zijn eigen, mooie boodschap die je gemakkelijk tijdens het lezen van dit boekje eruit kan halen. Het is dan ook een beetje jammer dat aan het einde van elk sprookje nog uitgelegd wordt wat de boodschap was. Dat is helemaal niet nodig, omdat de sprookjes voor zichzelf spreken en duidelijk genoeg zijn. Ook voor kinderen.

Cristina Olivia, Cristina Carini & Anna Maria Colantoni hebben een fijne en toegankelijke schrijfstijl in De Pompoenprins (en andere moderne sprookjes uit Italië). De sprookjes lezen weg zoals je van een klassiek sprookje gewend bent. Maar het was allemaal best wel beschrijvend, waardoor de verhalen niet helemaal tot hun recht kwamen. Er werd teveel gefocust op de boodschappen. Elk sprookje bestaat uit maar een paar pagina’s, dus het is een heel geschikt boekje om voor te lezen voor het slapen gaan. Maar De Pompoenprins (en andere moderne sprookjes uit Italië) kan natuurlijk ook zelf gelezen worden door iets oudere kinderen.

“Dit is waar het leven om draait: jezelf vinden, je doel bereiken en leven zonder angsten. Als je bang bent voor het leven, zul je je ware liefde niet vinden. Want het tegenovergestelde van liefde is niet haat, maar angst.” – p. 14

In De Pompoenprins (en andere moderne sprookjes uit Italië) vind je zo nu en dan ook een prachtige illustratie van de getalenteerde Mariska Maas. Dit voegt toch altijd net iets extra’s toe aan een boek en maakt het iets specialer. De illustraties zijn zwart-wit en in dezelfde stijl gemaakt als de cover. Vol met mooie details dus! Ze passen goed bij de sprookjes van Cristina Olivia, Cristina Carini & Anna Maria Colantoni en laten het geheel een beetje tot leven komen.

De Pompoenprins (en andere moderne sprookjes uit Italië) van Cristina Olivia, Cristina Carini & Anna Maria Colantoni is een leuk boekje met vier verschillende sprookjes. Elk sprookje bevat een mooie boodschap voor de lezer, die er makkelijk uit te halen is. De uitleg aan het einde van ieder sprookje was dan ook een beetje overbodig en teveel van het goede. Cristina Olivia, Cristina Carini & Anna Maria Colantoni zorgen ervoor dat alles wegleest als een klassiek sprookje met hun magische, maar te beschrijvende schrijfstijl. De illustraties van Mariska Maas maken De Pompoenprins (en andere moderne sprookjes uit Italië) helemaal af.

Tagged , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.