Boeken, Fantasy/Sciencefiction, Recensies, Roman

Recensie: De kleuren van schaduw (V.E. Schwab)

4 out of 5 stars

Titel: De kleuren van schaduw

Serie: Schemering (2)

Auteur: V.E. Schwab

Uitgeverij: Boekerij (12 augustus 2019)

Genre: Fantasy, Roman

Aantal bladzijdes: 560

Prijs: € 24,99


Het is vier maanden geleden dat de steen in het bezit van Kell kwam. Vier maanden sinds zijn pad dat van Lila Bard kruiste. Vier maanden sinds prins Rhy gewond raakte en de beruchte tweeling van Wit Londen werd verslagen. Nu, rusteloos sinds hij is gestopt met het smokkelen van magische goederen, wordt Kell ’s nachts geplaagd door duistere dromen, en overdag door herinneringen aan Lila.

Intussen maakt Rood Londen zich op voor de Element Spelen, een extravagante internationale magiewedstrijd die bedoeld is ter vermaak en om aangrenzende landen te vriend te houden. Men heeft het zo druk met de voorbereidingen dat niemand doorheeft dat een piratenschip vol oude vrienden steeds dichterbij komt. En dat een ander Londen, ver weg, langzaam aan kracht begint te winnen. Want een schaduw die ’s nachts verdwijnt, zal de volgende ochtend weer verschijnen. En de balans van magie is kwetsbaar. Als één stad opbloeit, moet een andere ten onder gaan…


De kleuren van schaduw is het tweede deel in de Schemering-trilogie van V.E. Schwab. Zoals jullie je misschien nog wel kunnen herinneren ben ik een groot fan van het eerste deel De kleuren van magie. Ik ben dan ook benieuwd of dit vervolg me net zo weet te pakken en in zijn greep weet te houden!

Gelukkig was het einde van De kleuren van magie niet zo heel erg open. Natuurlijk waren er een aantal lijntjes uitgegooid voor het vervolg, maar op zich kon ik ermee leven om niet meteen De kleuren van schaduw te lezen. Dit heeft er wel voor gezorgd dat in het eerste gedeelte van De kleuren van schaduw het verhaal weer moet worden opgebouwd door V.E. Schwab. Er heerst dus niet meteen spanning en sensatie. We volgen gewoon Lila en Kell die zich proberen aan te passen aan hun ‘nieuwe’ leven.

“Ze tekende een vurige kring door de lucht, bewonderde het pad van vuur dat de messen volgde als de staart van een komeet en herinnerde zich zijn blik, die ze op haar rug had gevoeld toen ze wegliep. Lila glimlachte bij de herinnering. Ze twijfelde er niet aan dat hun wegen zich ooit nog zouden kruisen.” – p. 57

De kleuren van schaduw wordt dan ook vooral vanuit hun perspectieven geschreven. Hierdoor kom je nog veel meer over Lila en Kell te weten en ze ontwikkelen zich ieder op hun eigen manier. Tijdens het lezen krijg je ook echt het idee dat ze tot leven komen, zo goed zijn hun personages opgebouwd. Vooral het gedeelte over Lila is heel erg interessant en sterk. Ze leert eindelijk een beetje met magie om te gaan en ze heeft een hele intrigerende leraar. Het is fijn dat V.E. Schwab nieuwe personages introduceert, dat geeft het hele verhaal toch weer iets verfrissends.

De spanning keert pas terug in het verhaal als we belanden bij de Elementspelen. Vanaf dat moment sleurt V.E. Schwab je genadeloos mee in een wedstrijd waarin de magie je om de oren vliegt en is het bijna onmogelijk om het boek aan de kant te leggen. Helaas zijn er niet heel veel verrassende wendingen te vinden in De kleuren van schaduw, maar vlak voordat de Elementspelen beginnen gebeurde er wel iets heel interessants wat ik niet aan zag komen!

Concluderend is De kleuren van schaduw van V.E. Schwab een echt tweede deel. Er wordt vooral opgebouwd naar het derde deel in de Schemering-trilogie De kleuren van licht. Het einde van De kleuren van schaduw bevat dan ook een hele grote cliffhanger en ik kan niet wachten om in het laatste deel te beginnen!

Tagged , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.