Boeken, Kinder- en jeugdboeken, Recensies

Recensie: De Bromtrol (Barbara van den Speulhof)

5 out of 5 stars

Titel: De Bromtrol

Auteur: Barbara van den Speulhof

Illustrator: Stephan Pricken

Uitgeverij: Veltman Uitgevers (14 mei 2020)

Genre: Fantasy, Kinderboek

Aantal bladzijdes: 26

Prijs: € 13,99


De kleine trol probeert een hut te bouwen, maar dat stomme ding stort steeds weer in elkaar. De appels willen niet uit de boom vallen en de papieren bootjes zinken allemaal… Dat maakt de kleine trol heel boos. Echt heel boos. Hij bromt ervan. Hij is een bromtrol! Op een dag hebben zijn vriendjes er genoeg van en ze pakken hun koffers. Kan de kleine trol het wel weer goedmaken?


Het eerste wat je van De Bromtrol ziet is natuurlijk de toffe cover! Ik moest stiekem wel meteen een beetje lachen om de grote boze trol. Ik denk dat dit kinderen ook zeker meteen aanspreekt. Want waarom kijkt hij nou zo boos? Daar kom je al snel genoeg achter als je het prentenboek openslaat en het is ontzettend herkenbaar voor zowel kinderen als volwassenen. Ik ben namelijk soms ook weleens boos als iets niet lukt, net als de trol in dit prentenboek. Maar Stephan Pricken en Barbara van den Speulhof laten duidelijk zien dat het ook belangrijk is om je boosheid opzij te zetten en sorry te zeggen!

De illustraties in De Bromtrol zijn gemaakt door Stephan Pricken en ze zijn gewoonweg GE-WEL-DIG! Het is echt genieten om door dit prentenboek te bladeren, zelfs zonder de tekst van Barbara van den Speulhof kan je van al die illustraties een mooi verhaaltje maken. Er zitten hele grote illustraties tussen, maar ook iets kleinere. Er is gebruik gemaakt van allemaal heldere kleuren en van veel details. De Bromtrol komt echt goed tot leven doordat Stephan Pricken er voor zorgt dat de emoties van de trol en zijn vriendjes goed te zien zijn. Als de trol het naar zijn zin heeft dan lacht hij, maar als iets niet helemaal lukt kijkt hij erg boos!

Barbara van den Speulhof heeft het verhaaltje in De Bromtrol geschreven (maar is eigenlijk bedacht door Aprilkind) en dit doet zij erg leuk en vrolijk, maar als de trol boos is dan merk je dat ook zeker aan de schrijfstijl. De tekst past hartstikke goed bij de illustraties van Stephan Pricken en samen vormen ze een mooi geheel. De Bromtrol leest hierdoor lekker makkelijk weg en je hebt eigenlijk steeds wel een lach op je gezicht (zeker omdat het soms toch wel erg herkenbaar is). Voordat je het weet is het boek ook alweer uit.

Kortom, De Bromtrol is een onmisbaar prentenboek in de boekenkast van je kindje. Het is een ideaal boek om voor te lezen, zodat je de boodschap ook nog samen kan bespreken. Tijdens het lezen zul je regelmatig in een deuk liggen en ik denk dat je deze bromtrol niet snel meer zult vergeten. Oh ja! Er is ook een super leuke knuffel van de trol te koop. Die kan niet alleen brommen, maar ook lachen.

Tagged , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.