Boeken, Fantasy/Sciencefiction, Kinder- en jeugdboeken, Recensies

Recensie: De Braniebende (Tom Fletcher)

4 out of 5 stars

Titel: De Braniebende

Auteur: Tom Fletcher

Illustrator: Shane Devries

Uitgeverij: Billy Bones (12 oktober 2020)

Genre: Kinderboek, Fantasy

Aantal bladzijdes: 392

Prijs: € 17,99


Frenkie ziet enorm op tegen de verhuizing naar zijn nieuwe huis in een suf, slaperig plaatsje, ver weg van zijn beste vriendin. Op een avond barst er een GROTE STORM los boven de stad, met donderend onweer en vreemde groene BLIKSEMSCHICHTEN. Vanaf dat moment beginnen de kinderen in Frenkies straat zich één voor één vreemd te gedragen. Een beetje ongewoon. Een beetje… MAGISCH. Al snel realiseert Frenkie zich dat er gevaar op de loer ligt voor hem en zijn nieuwe vrienden. Zo ontstaat de BRANIEBENDE…


De boeken van Tom Fletcher hebben jullie vast weleens eerder op mijn blog voorbij zien komen. Ik schreef namelijk al recensies over De Knerpers, De Kerstmisaurus en De Kerstmisaurus en de Winterheks. En daar was ik heel erg enthousiast over! Nu is Tom Fletchers nieuwste boek, De Braniebende, verschenen en ik ben benieuwd of hij mij weer net zo weet te verrassen als bij zijn eerdere boeken! Mijn verwachtingen zijn in ieder geval behoorlijk hoog.

Zoals we gewend zijn van Tom Fletcher verwerkt hij wederom heel veel humor in zijn verhaal. De Braniebende leest hierdoor erg fijn weg, zeker voor kinderen. Het is dan ook niet zo gek dat je af en toe lekker hardop aan het lachen bent tijdens het lezen. Dit keer is het verhaal wel anders opgebouwd, want je leest De Braniebende door middel van Frenkie die brieven schrijft aan zijn beste vriendin Danika! Hiermee onderscheidt Tom Fletcher De Braniebende van andere boeken en maakt het uniek om te lezen. En daarbij helpen de illustraties van Shane Devries natuurlijk ook!

“Het is helemaal niet zo erg om klein te zijn, als je maar een grote fantasie hebt!” – p. 242

De Braniebende is zeker een verhaal vol met magie, maar toch miste het verhaal iets speciaals. Dit komt door het concept, het is namelijk niet net zo origineel als Tom Fletchers eerdere boeken. Daarbij had ik echt het gevoel dat ik iets nieuws aan het lezen was en dat had ik bij De Braniebende ietsjes minder. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je, je uren kan vermaken met dit boek! Ik heb alsnog heel erg genoten van Frenkie en zijn vrienden (die allemaal hele grappige namen hebben, zoals Ronnie Halvezool en Charlie Vonk!).

Tom Fletcher weet zijn lezers constant geboeid te houden met De Braniebende. Nadat het verhaal rustig is gestart, gebeurt er namelijk aldoor wel iets vreemds en bizars (hoe kan dat ook anders in een stadje dat Bizar heet)! Frenkie en zijn vrienden beleven de gekste avonturen, de een nog gekker dan een de ander. Hierdoor wil je maar door blijven lezen. Het is dan ook super moeilijk om te stoppen! Je wil weten wat er aan de hand is en wie of wat de schaduwen zijn die Frenkie steeds ziet.

Kortom, De Braniebende van Tom Fletcher is zeker weer een pareltje voor de fans van deze auteur. Ondanks dat het verhaal de magie van zijn eerdere boeken een beetje mist kan je niet anders dan van De Braniebende genieten. De grappige personages nemen je mee op reis naar Bizar waar van alles te beleven is. Het liefst wil je eigenlijk meteen verhuizen…

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.