Boeken, Fantasy/Sciencefiction, Recensies

Recensie: Daigho (Latoya Morris)

4 out of 5 stars

Titel: Daigho

Auteur: Latoya Morris

Uitgeverij: Hamley Books (18 januari 2021)

Genre: Fantasy

Aantal bladzijdes: 552

Prijs: € 18,99


In de wereld Ayra wordt magie in evenwicht gehouden door wezens genaamd Wyndrygem. Zij worden eens in de honderd jaar geboren om Ayra te zuiveren van donkere magie. Maar als Wyndrygem Alma verliefd wordt op een kwaadaardige tovenaar, gaat het mis. De jonge Bryana brengt hoop. Alma krijgt een visioen: Bryana zal een zoon krijgen, die weleens Alma’s redding kan beteken. Zijn naam is Daigho. Als Daigho zeventien is, wordt zijn vriendin lastiggevallen door een paar jongens. Hij verandert in een wezen met vleermuisvleugels, een gehaat ras in zijn wereld. Daigho vlucht en komt terecht op een compleet andere wereld: de aarde, waar hij zijn menselijke gestalte weer aanneemt en vriendschap sluit met Fay. Maar hoezeer hij ook op haar gesteld is, Daigho wil terug naar huis. Hij wil antwoorden. Waarom verandert hij soms in een monster? Wat is zijn rol in Ayra, waar hij thuishoort en waar een gevangen tovenaar elk moment zijn macht terug kan krijgen? En wanneer komt het moment dat hij voor altijd een monster zal blijven…


Weten jullie nog dat ik heel enthousiast was over Gebroken adem van Latoya Morris? Toen ik zag dat er een nieuw boek van haar hand zou verschijnen wist ik meteen dat ik hem graag wilde lezen en dan zijn de cover & synopsis ook nog eens ontzettend tof. Mijn verwachtingen voor Daigho waren dan ook behoorlijk hoog gespannen! Benieuwd of Latoya Morris ze kon waarmaken? Ik vertel het je natuurlijk in deze recensie.

Latoya Morris is echt een meester in het schrijven van fantasy verhalen. Met Daigho bewijst zij dat des te meer. In dit boek neemt ze je mee naar een hele andere wereld, genaamd Ayra. De worldbuilding is uitstekend en Latoya Morris heeft over elk detail in Daigho goed nagedacht. Alles wat ze vertelt heeft een reden en alles heeft met elkaar te maken. Het uitstapje naar de Aarde is interessant en maakt de wereld in Daigho driedimensionaal.

“Bryana kon onmogelijk spreken. Met elk woord dat hij over de metamorfose had gezegd, was het kouder in haar binnenste geworden. Er begon haar tergend, kruipend, treiterend langzaam iets te dagen. Iets verschrikkelijks, waar ze al die jaren zo ontzettend bang voor was geweest.” – p. 31

Daarnaast is er in Daigho echt sprake van een rijke geschiedenis en Latoya Morris legt duidelijk uit hoe bepaalde gebeurtenissen zijn ontstaan door te vertellen wat eraan vooraf is gegaan. Ik had alleen nog graag iets meer willen lezen over het motief van de slechterik en over het feit waarom Daigho is wie hij is! Verder zijn de beschrijvingen van de verschillende ‘wezens’ heel uitgebreid en komen ze moeiteloos tot leven. Ik zou weleens een bosfee in het bos willen tegenkomen, maar helaas woon ik niet op Ayra.

In Daigho zit een heel klein beetje romantiek verborgen, maar verder gaat het vooral over het ontdekken van wie je bent en wie je wil zijn. Er zit dus veel karakterontwikkeling in het verhaal verwerkt en hierdoor is er voldoende diepgang. Daigho is ook een verhaal vol met spanning, actie en gruwelijkheden. Moord en doodslag vliegen je om de oren en ook aanrandingen schuwt Latoya Morris niet. Dit laatste onderdeel had van mij ietsje minder gemogen.

Voor de fantasy liefhebbers is Daigho van Latoya Morris een echte must-read. Door de cover kom je al helemaal in de juiste sfeer, want Daigho is een duister verhaal vol met magie, opoffering en interessante personages. Hoewel het best een dikke pil is met 552, leest Daigho snel weg door de fijne en verslavende schrijfstijl van Latoya Morris.

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.