Boeken, Fantasy/Sciencefiction, Recensies, Young Adult

Recensie: Cinder (Marissa Meyer)

5 out of 5 stars

Titel: Cinder

Auteur: Marissa Meyer

Serie: The Lunar Chronicles (1)

Uitgeverij: Blossom Books (20 januari 2017)

Genres: Young Adult, Sciencefiction, Fantasy

Aantal bladzijden: 374


In een futuristisch Nieuw-Beijing leven mensen en androïden door elkaar. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg en daardoor een tweederangsburger. Ze woont bij haar valse stiefmoeder, die haar beschuldigt van de ziekte van haar dochter. Maar Cinders stiefzusje is geen uitzondering: er woedt een dodelijke plaag in Nieuw-Beijing, die de bevolking verwoest.

Als prins Kai opeens in haar werkplaats staat, verandert Cinders hele leven. En het laatste wat ze had verwacht, is dat ze het middelpunt van een intergalactische strijd zou worden. Cinder zal moeten kiezen tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad – maar om de toekomst van haar wereld te beschermen, zal ze eerst de geheimen uit haar verleden moeten ontrafelen.


Ik loop echt een beetje achter met deze serie. Dit komt omdat ik gewoonweg nog geen tijd had om eraan te beginnen. Gelukkig had ik deze week eindelijk een momentje gevonden om aan Cinder, het eerste deel van The Lunar Chronicles, te beginnen. En wat heb ik een spijt dat ik niet eerder aan The Lunar Chronicles ben begonnen. Wat een geweldig verhaal heeft Marissa Meyer geschreven. Het is de perfecte combinatie van sciencefiction, fantasy en dystopia!

Als het verhaal eenmaal je aandacht vast heeft dan laat het dit niet meer los, je blijft gewoon doorlezen totdat het uit is. Ik denk dat dit mede komt omdat Cinder gebaseerd is op het sprookje van Assepoester. Marissa Meyer heeft de grote lijnen uit het sprookje overgenomen, zoals de gemene stiefmoeder, de twee stiefzusters, de prins en het bal. Je weet dus eigenlijk wel een beetje wat er gaat gebeuren, maar je bent benieuwd naar de spin die Marissa Meyer eraan geeft. Dit maakt het verhaal toch heel erg onvoorspelbaar, ondanks dat je het sprookje al kent. Helaas zit er wel één grote onthulling in het verhaal die wél voorspelbaar was en die je eigenlijk al vanaf het begin ziet aankomen. En ondanks dat ben je toch heel blij dat je verwachting uitkomt!

Marissa Meyer weet in Cinder op een geheel unieke wijze een totaal nieuwe wereld te scheppen die wij nog niet kennen. Het speelt zich af in het toekomstige Nieuw-Beijing, waar tussen de gewone mensen cyborgs leven. Cinder is één van hen en schaamt zich hier enorm voor. Ze doet er dan ook alles aan om te verbergen wat zij daadwerkelijk is. Ook voor prins Kai. Omdat Cinder zo een ontzettend sympathiek karakter is heb je al snel medelijden met haar. Je wil tegen haar zeggen dat ze prachtig is, dat ze trots op zichzelf moet zijn en dat Kai wel gek moet zijn om haar te laten lopen. Maar helaas hoort ze je niet!

In Cinder krijg je niet alleen maar te maken met de volken op aarde, maar ook met de Lunars die op de maan wonen! En de Lunars hebben natuurlijk een koningin. Vanaf het moment dat zij geïntroduceerd wordt in het verhaal voel je de dreiging die dit met zich meebrengt. Bij de Lunars is niks wat het lijkt en je moet zeker voor hen oppassen! Marissa Meyer weet de spanning in het het verhaal hier goed in aan te brengen. Je vraagt je continue af wat er gaat gebeuren!

Marissa Meyer heeft een zeer toegankelijke, vlotte en beeldende schrijfstijl. Ze weet je meteen een nieuwe wereld in te trekken, die toch heel vertrouw aanvoelt. Het voelt eigenlijk gewoon als thuiskomen. Je loopt samen met Cinder door de straten, stapt even in een hover of maakt een praatje met je eigen androïde. Daarnaast komen de dialogen en emoties in Cinder heel erg realistisch over.

Cinder is gewoon echt zo een boek dat je niet meer aan de kant wil leggen als je eenmaal bent begonnen met lezen. Het moet nog dezelfde dag uit. Marissa Meyer heeft de perfecte balans in dit boek gevonden tussen liefde, familie, ziekte en opoffering. Ik kan niet anders dan verliefd zijn op het eerste deel van The Lunar Chronicles!

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.