Boeken, Fantasy/Sciencefiction, Kinder- en jeugdboeken, Recensies

Recensie: Bloem (Nicola Skinner)

3 out of 5 stars

Titel: Bloem

Auteur: Nicola Skinner

Uitgeverij: HarperCollins (13 augustus 2019)

Genre: Kinderboek, Fantasy

Aantal bladzijdes: 380

Prijs: € 17,50


De tienjarige Bloem probeert alles altijd zo goed mogelijk te doen. Ze kent alle schoolregels – en dat zijn er VEEL – zo perfect uit haar hoofd, dat zelfs leraren naar haar toe komen om te vragen hoe het ook alweer zat.

Ze is er trots op het braafste meisje van de school te zijn, tot ze op een dag onder de wilg in haar tuin een zakje met geheimzinnige zaadjes vindt. Plotseling hoort ze zachte stemmen die haar vertellen waar ze die zaadjes moet planten. En dan gaat het braafste meisje van de school zich wel heel eigenaardig gedragen…


De titel van het boek verklapt het eigenlijk al een beetje, maar dit verhaal gaat over Bloem. Ze is een fijn personage om over te lezen, vooral omdat ze een grote ontwikkeling doormaakt in het boek. Ze leert wat er echt belangrijk is in het leven en dit zijn mooie lessen voor kinderen! Je hoeft niet altijd de beste te zijn, soms is het belangrijker om je geliefden een handje te helpen.

Bloem van Nicola Skinner begint vrij rustig. Eigenlijk gebeurt er de eerste 125 bladzijden dan ook niet zo heel veel en kabbelt het verhaal een beetje voort. Natuurlijk leer je de personages wel kennen en ontdek je van alles over het plaatsje waar Bloem woont: Betondeugd. Toch zorgt dit ervoor dat je niet meteen het verhaal ingetrokken wordt en hierdoor pak je Bloem niet zo snel op om verder te lezen.

Dat is jammer, want Bloem is het zeker waard om een keertje te lezen. Nicola Skinner heeft namelijk een erg mooie en belangrijke boodschap in het verhaal verwerkt en het gaat over de natuur! Verder zal ik er niks over verklappen, want het is juist zo leuk om dit zelf te ontdekken tijdens het lezen van Bloem.

“Zelfs in de strengste winter, wanneer een tuin er nagenoeg dood uitziet, is hij gewoon bezig met de voorbereidingen voor de lente. Soms, net wanneer je denkt dat alles voorbij is, steekt het leven dat vlak onder de oppervlakte schuilging zijn kopje op en weet het iedereen te verrassen.” – p. 319

Nicola Skinner weet de lezer zeker te verrassen, want Bloem neemt een totaal onverwachte wending. Voordat ik begon met lezen had ik me het verhaal namelijk totaal anders voorgesteld. Dit viel in het niet bij het ‘echte’ verhaal, want het was nog veel fantasierijker dan ik had verwacht. Maar het verhaal was hierdoor af en toe ook wel een klein beetje gek, dus daar moet je van houden!

De schrijfstijl van Nicola Skinner is erg bijzonder en zal kinderen zeker aanspreken. Het is namelijk zo dat je af en toe wordt aangesproken door Bloem zelf. Dan leest ze je bijvoorbeeld de les of geeft ze je een tip! Daarnaast is het gewoon lekker simpel taalgebruik en is het af een toe een beetje grappig!

Bloem begint misschien een beetje traag en is af en toe een beetje gek, maar er zitten wel mooie boodschappen in verwerkt. Dus hou je van boeken over de natuur, vriendschap en liefde? Lees dan Bloem van Nicola Skinner een keertje.

 

Tagged , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.