Boeken, Fantasy/Sciencefiction, Recensies

Recensie: Beren en Lúthien (J.R.R. Tolkien)

4 out of 5 stars

Titel: Beren en Lúthien

Auteur: J.R.R. Tolkien

Bezorgd door: Christopher Tolkien

Illustrator: Alan Lee

Uitgeverij: Boekerij (7 augustus 2017)

Genre: Fantasy

Aantal bladzijdes: 278


Centraal staat het lot dat de liefde van Beren en Lúthien overschaduwt: Beren is een sterfelijke man, Lúthien een onsterfelijke elf. Haar vader, een heerser binnen het elfenrijk, is het niet eens met de liefde en draagt Beren een onmogelijke taak op die hij moet volbrengen voordat hij met Lúthien zal mogen trouwen. Dit leidt tot de heroïsche poging van Beren en Lúthien om samen de gevaarlijkste van alle slechte wezens, Morgoth, De Zwarte Vijand, te beroven van een Silmaril.


De uitvoering van Beren en Lúthien is echt heel erg goed gedaan. Het is namelijk een prachtige hardcover en de illustratie van Alan Lee op de voorkant past gewoon perfect bij het verhaal. Ook staat het boek helemaal vol met mooie, gedetaileerde illustraties. Vooral de grote gekleurde illustraties spreken tot de verbeelding van de lezer. Het zorgt ervoor dat je mee naar Midden-aarde wordt gesleurd en dat je daar een tijdje kan vertoeven.

In 1916 schreef J.R.R. Tolkien het epische liefdesverhaal van Beren en Lúthien. Tijdens de Slag aan de Somme kreeg J.R.R. Tolkien loopgravenkoorts en werd naar huis gestuurd. Hierna raakte hij tijdens een boswandeling met zijn vrouw geïnspireerd om het liefdesverhaal verhaal te schrijven. Het verhaal is dus geïnspireerd op zijn eigen leven. Het is dan ook niet zo gek dat de naam Lúthien op de grafsteen van zijn vrouw staat en Beren op die van hemzelf. Dit soort informatie geeft een extra laag aan het liefdesverhaal dat je in het boek leest!

J.R.R. Tolkien schreef verschillende versies, maar kwam nooit tot een definitief werk. Als lezer moet je daarom geen compleet verhaal verwachten in Beren en Lúthien, dan word je namelijk teleurgesteld. Desalniettemin is het bewonderenswaardig hoe de zoon van J.R.R. Tolkien, Christopher Tolkien, dit boek heeft gemaakt tot wat het is. Elk hoofdstuk geeft hij een korte inleiding waarin hij vertelt hoe het stukje verhaal tot stand is gekomen. Zo leer je J.R.R. Tolkien ook steeds een beetje beter kennen!

Christopher Tolkien is al jaren bezig om het ongepubliceerde werk van zijn vader uit te geven. Voor zijn naar verluidt  laatste project, de man is namelijk al 92 jaar, heeft hij ervoor gekozen om alle verhalen die zijn vader schreef over Beren en Lúthien te verzamelen en in één boek te stoppen. Hierdoor zie je een prachtige ontwikkeling in het boek. Je leest de eerste versie en alle versies die hij daarna schreef. Je ziet het verhaal langzaam groeien en dat is intrigerend. Ook is het leuk dat hij verschillende schrijfstijlen gebruikt. Zo lees je af en toe ook iets in gedichtvorm! Ik vond dit geweldig, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige lezers moeilijk te lezen is.

“Daar verwierf hij in het geheim de liefde van Lúthien, dochter van Thingol, en hij noemde haar Tinúviel, de nachtegaal, vanwege de schoonheid van haar gezang in de schemering onder de bomen; want zij was de dochter van melian.” – p. 107/108

Zoals we gewend zijn spreekt de schrijfstijl van J.R.R. Tolkien weer heerlijk tot de verbeelding. Prachtige beschrijvingen en passages geven de lezers een kijkje in het liefdesleven van Beren en Lúthien. Ze hebben alles voor elkaar over: Beren gaat op een onmogelijke missie en Lúthien probeert hem te redden! Het is erg fijn om nog iets nieuws van J.R.R. Tolkien te lezen! Hij heeft namelijk zo een prachtige wereld gecreëerd in zijn eerdere boeken, dat smaakte gewoon naar meer. En met Beren en Lúthien kan je toch weer even wegdromen in die wereld.

Voordat je Beren en Lúthien gaat lezen raad ik wel aan om de eerdere werken van J.R.R. Tolkien te lezen! En als je daarvan hebt genoten, dan geniet je zeker van dit prachtige liefdesverhaal. Christopher Tolkien heeft zeker een prachtig boek neergezet! Wel duurt het eventjes voordat je in het verhaal zit, dit komt omdat het boek start met heel veel achtergrondinformatie. Maar ben je daar eenmaal doorheen, dan is het een prachtig verhaal!

Tagged , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.