Actie/Avontuur, Films, Recensies, Thriller/Horror

Filmrecensie: Red Sparrow

4 out of 5 stars

Titel: Red Sparrow

Regisseur: Francis Lawrence

Cast: Jennifer Lawrence, Jeremy Irons, Joel Edgerton, Thekla Reuten

Duur: 140 minuten

Genre: Actie, Thriller

Verschenen: 1 maart 2018


Tegen haar wil wordt Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) opgeleid tot een ‘sparrow’, een getrainde verleidster van de Russische veiligheidsdienst. Dominika leert haar lichaam als een wapen te gebruiken, maar heeft moeite haar zelfbewustzijn te behouden tijdens de onmenselijke training. In een oneerlijk systeem vindt ze haar kracht en ze groeit uit tot één van de beste aanwinsten van het programma. 

Haar eerste doelwit is Nate Nash (Joel Edgerton), een CIA-agent die verantwoordelijk is voor de meest gevoelige infiltratie in de Russische inlichtingendienst. De twee jonge agenten komen in een neerwaartse spiraal van aantrekkingskracht en bedrog terecht, wat een bedreiging vormt voor hun carrière, hun loyaliteit en de veiligheid van beide landen.


Red Sparrow is de nieuwste film met actrice Jennifer Lawrence in de hoofdrol! Zij speelt Dominika Egorova. Dominika is één van de beste ballerina’s van Rusland totdat het noodlot toeslaat. Tijdens een optreden breekt haar been en ze kan hierdoor nooit meer dansen. Niet veel later begint haar opleiding tot ‘sparrow’. Ik zou Red Sparrow beschrijven als gruwelijk, manipulatief, spannend en mindblowing!

Red Sparrow laat duidelijk zien dat je, je familie niet voor het kiezen hebt. De oom van Dominika zorgt ervoor dat ze naar een school gestuurd wordt waar ze in het belang van Rusland een opleiding krijgt tot spion (lees: hoer). Tijdens de gruwelijke opleiding die Dominika moet volgen zie je dat ze toch altijd de eer aan zichzelf probeert te houden. Ze weet altijd wel een manier te vinden om onder een opdracht uit te komen of om die opdracht op een andere manier uit te voeren! Deze vindingrijkheid kenmerkt Dominika, je krijgt steeds meer bewondering voor haar!

Jennifer Lawrence is ook in deze film weer geweldig. Vol overtuiging speelt ze de rol van een Russische spionne. Haar Russische accent is niet de hele film ‘on top’, maar haar acteertalent maakt dat helemaal goed. Vol overtuiging ramt ze een medestudent tegen de grond als hij haar probeert aan te randen en ze komt verrassend uit de hoek als ballerina! Ze is van alle markten thuis en dat bewijst ze maar weer eens in Red Sparrow.

De hele sfeer van Red Sparrow is gewoon precies goed. Het is allemaal een beetje grijs, grauw en een beetje duister. Bijna niemand heeft iets goeds in de zin en je weet gewoon niet wie er wel en niet te vertrouwen zijn. Zelfs van Dominika kan je niet zeggen aan welke kant ze staat. De ene keer lijkt het alsof ze voor Rusland kiest en de andere keer voor Amerika. Niks is wat het lijkt in deze spannende spionagefilm!

Er gebeuren absoluut gruwelijke dingen in Red Sparrow. De martelingen gaan soms zo ver dat ik af en toe niet eens durfde te kijken, omdat het zo goor, vies en pijnlijk was! Om een idee van de martelingen te geven: iemand werd zelfs levend gefileerd. Je kon hun pijn gewoon bijna voelen.  Hierdoor kwam de film dus wel heel erg realistisch en overtuigend over.

Het einde van Red Sparrow zag ik gewoon helemaal NIET aankomen, wat een plottwist was dat zeg. Het hele verhaal zat uiteindelijk echt zo sterk in elkaar en dat geeft deze film heel veel diepgang. Dominika weet namelijk het systeem in haar eigen voordeel te gebruiken, maar op een andere manier dan je zou denken! Red Sparrow is daarom een film die door je hoofd blijft spoken, zelfs nadat hij allang afgelopen is!

Red Sparrow is dus zeker geen normale spionagethriller. Het goed uitgewerkte plot, de onverwachte wendingen en de geweldige acteerkunsten van Jennifer Larence maken Red Sparrow tot een echte must-see film. Denk maar niet dat je ook maar iets van deze thriller kan voorspellen, het gaat elke keer net een andere kant op!

Bron Beeld: 20th Century Fox

Tagged , , ,

4 thoughts on “Filmrecensie: Red Sparrow

  1. ” Waar critici het dan wel weer eens over lijken te zijn, is dat Matthias Schoenaerts een fantastische rol neerzet. ”
    “En dan doet haar konkelachtige nonkel Vanya Egorov zijn intrede, gespeeld door de heel goede Matthias Schoenaerts.”, klinkt het bij Nerdist.
    Bij Variety staat te lezen hoe Schoenaerts in zijn rol “glimt als Vladimir Putins gemene, bureaucraat-sociopaat zoon.” Wat verder lezen we dat “hij wel met een – “soort van” – Russisch accent spreekt” en “acteert met een zwijnachtige vrolijkheid, terwijl hij een personage speelt dat nog griezeliger is dan we ons kunnen inbeelden.” ”
    Jammer dat er in heel je filmrecensie met geen woord gerept wordt over deze fantastische steengoede jonge Belgische acteur die het helemaal aan het maken is in Hollywood, en dat al je aandacht exclusief naar Jennifer Lawrence uitgaat … Het spreekwoord wordt nog maar eens bevestigd : ‘ Niemand is sant in eigen land ‘.

  2. Geweldige film! En wat een toffe recensie. Ik vond Jennifer L. als hoofdpersonage ook ontzettend goed in deze film. En elke rol/auteur uitgebreid bespreken lijkt mij een beetje te overdreven, tenslotte hoef je geen Oscar uit te reiken!

    1. De naam van de beloftevolle acteur over wie ik het heb, is zelfs niet eens in de ‘cast’ van Red Sparrow opgenomen ! En er bestaat ook nog zoiets als ‘beste mannelijke bijrol’ … Benieuwd of je ook zo zou reageren moest het Jeroen Krabbé of Rutger geweest zijn !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.