Boeken, Overig

Jouw blog, jouw keuze: Voel je vrij om te delen waar jij achterstaat..

Ik heb gemerkt dat er op dit moment heel veel discussies op Bookstagram rondgaan over het  wel of niet geven van sterren, moet je wel of niet vermelden dat een boek een recensie-exemplaar is en kan je nog wel echt eerlijk zijn in je recensies? De aanleiding hiervoor is een blog/filmpje van Bookaddictnl. Ik denk dat het belangrijk is om het hierover te hebben en om er ook iets over te zeggen zodat ik jullie een hart onder de riem kan steken!

Ik ben mijn blog en Bookstagram begonnen, omdat ik het leuk vind om jullie mee te nemen in mijn eigen boekenwereld (en omdat ik het tof vind om te schrijven). Dit doe ik onder andere door middel van het schrijven van recensies. Maar je vindt ook weleens leuke top 5 artikelen of een blog met boeken waar ik naar uitkijk. Ik blijf hierbij trouw aan mijn eigen normen en waarden. Ik doe waar ik gelukkig van word en ik hoop anderen er natuurlijk ook blij mee te maken! En dat ze iets hebben aan mijn tips.

Maar veel mensen voelen op dit moment heel veel druk van bijvoorbeeld andere bloggers, bookstagrammers, auteurs of uitgeverijen om aan bepaalde normen te voldoen. Dit lijkt me niet de bedoeling en naar mijn mening is dit geen goede ontwikkeling. In de eerste plaats draait jouw blog en Bookstagram gewoon om jou. Wat vind jij leuk om te schrijven? Wil jij sterren geven? Of juist niet? Dat is allemaal jouw eigen keuze en laat niemand je vertellen dat het niet zo is en voel je ook niet verplicht om uit te leggen waarom jij iets wel of niet doet. Tenzij jij dit zelf graag wilt doen natuurlijk!

Volgens mij is het belangrijk om hier dus even bij stil te staan. Een blog of Bookstagram begin je omdat je het leuk vindt en niet om jezelf uiteindelijk helemaal weg te cijferen omdat je bang bent voor de reacties van anderen. Iedereen heeft een eigen smaak en mening. En dit mag ook, maar laten we elkaar niet de grond inboren omdat iemand er anders over denkt of op een andere manier te werk gaat. Laten we iedereen in zijn of haar waarde laten. Respecteer hoe iemand zijn eigen blog of Bookstagram wil invullen. En is dit door alleen maar positieve recensies, omdat ze geen negatieve recensies willen schrijven; helemaal prima, dat is je recht! Is dit door geen of juist wel sterren te geven? Super, doe waar jij je goed bij voelt. En hoewel ik het liever niet zeg; er is natuurlijk altijd nog een ontvolgknop als iets je echt niet aanstaat.

Ik ben zelf ook een voorstander van eerlijkheid (dit kan ook niet anders met een studie Rechtsgeleerdheid), dus dit geldt ook voor mijn recensies. Maar dit kan op verschillende manieren, iedereen is anders! Mocht ik zelf iets echt niet goed vinden dan zal ik dat ook zeker op een nette manier vertellen in mijn recensies (zonder iemand helemaal af te kraken). Ik moet wel zeggen dat ik erg selectief ben in wat ik wil gaan lezen en dat ik vaak alleen boeken uitkies die me echt leuk lijken. Hierdoor komt het minder vaak voor dat ik recensies met bijvoorbeeld 2 sterren schrijf, maar dat doe ik zeker weleens, zoals met De Beminde van Kiera Cass (een boek kan altijd tegenvallen). Alleen vind ik het niet de bedoeling dat ik hier verantwoording over moet afleggen aan auteurs, uitgeverijen of wie dan ook (gelukkig heb ik dit zelf nog niet meegemaakt, maar ik hoor het wel vaak van anderen en het is niet oké). Het is mijn mening en die hoor ik ook te kunnen geven zonder dat ik me daarbij angstig voel.

Ook als je alle boeken die je leest wel goed vindt en positief erover bent is dit oké, het wil niet zeggen dat je dit doet voor de recensie-exemplaren of om iemand te pleasen. Ook zij zijn gewoon eerlijk in hun recensies en als het netjes onderbouwd wordt, is dat toch goed? Ik denk dat daar toch wel een nuance in aangebracht mag worden, want ik zie af en toe dat juist die mensen als ongeloofwaardig worden bestempeld, maar waarom? Omdat ze positiviteit willen verspreiden? Dat is niet eerlijk! Het belangrijkste is om iedereen in zijn of haar waarde te laten. Er zullen zeker ook mensen zijn die wel de druk voelen om alleen positieve recensies te schrijven, omdat ze bang zijn geen recensie-exemplaren meer te krijgen of voor de reactie van de auteur, uitgeverij of iemand anders en dit is zeker niet goed. Maar dit geldt niet voor iedereen. Elk mens is uniek en heeft zijn eigen stijl om iets te benaderen. De één is heel positief ingesteld en de ander iets negatiever. En dat moet allemaal kunnen op je eigen blog (wat meestal gewoon een hobby is en waardoor je, je niet slecht moet voelen)!

Je moet je vrij kunnen voelen om positieve en negatieve recensies over een boek te kunnen schrijven. Het is namelijk ook niet de bedoeling dat je denkt van ‘Oh, ik heb nu al 2x 4 sterren en 2x 5 sterren gegeven, dus nu moet ik wel 3 of 2 sterren geven, omdat ik anders niet meer geloofwaardig ben’. Andersom geldt dit natuurlijk ook; als je al een aantal negatieve recensies hebt geschreven ben je niet verplicht om een hele positieve recensie te schrijven. Beoordeel elk boek voor wat hij (voor jou) waard is; geef je mening, wees eerlijk en doe het op je eigen manier.

Wat ik dus eigenlijk gewoon wil zeggen is… Blijf jezelf, doe waar jij gelukkig van wordt, blijf eerlijk, onderbouw je mening en laat iedereen in zijn of haar waarde. Uiteindelijk willen we met onze blog en Bookstagram onszelf gelukkig maken en hopelijk bereiken we daar ook heel veel lezers mee die met ons meegenieten. Laten we ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt om te delen en schrijven wat ze willen! En altijd eerlijk te kunnen zijn op welke manier dan ook (zowel positief, als negatief). Want dat is toch waar we het uiteindelijk voor doen?

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.