Overig, Tips!

In deze 12 boeken worden sprookjes in een nieuw jasje gestoken

Zolang als dat ik me kan herinneren ben ik gek op sprookjes! Alle Disney films heb ik vroeger dan ook versleten. Ik kon er maar geen genoeg van krijgen. Dus wat is er nou leuker dan om boeken te lezen waarin sprookjes in een nieuw jasje worden gestoken? Omdat ik gok dat jullie dit ook wel leuk zullen vinden heb ik een lijstje gemaakt met mijn 12 favoriete boeken waarin sprookjes in een nieuw jasje worden gestoken. Tegenwoordig lees ik ook veel Engelse boeken! Dus vandaar dat dit lijstje een mix is tussen beide!

Hof van Doorns en Rozen (Sarah J. Maas)

Dit is toch wel één van mijn all time favourite boeken! Hof van Doorns en Rozen is gebaseerd op het sprookje: Belle en het Beest. Feyre is de beeldschone dame uit het verhaal. Ze wordt gevangengenomen door een groot beest, Tamlin, die haar meeneemt naar zijn huis in Prythian. Langzaamaan wordt Feyre verliefd op Tamlin en misschien kan zij zijn vloek verbreken. Tamlin en zijn onderdanen dragen namelijk altijd een masker. Alleen als een mens verliefd kan worden op Tamlin wordt de vloek verbroken.

Cruel Beauty (Rosamund Hodge)

Cruel Beauty is ook gebaseerd op het sprookje Belle en het Beest. Maar het is in een totaal ander jasje gestoken dan Hof van Doorns en Rozen. Nyx heeft altijd geweten dat zij met de gemene heerser van haar koninkrijk zou gaan trouwen. Daarna vermoordt zij hem en zorgt ervoor dat haar mensen verlost worden van zijn tirannie. Op haar 17de verhuist ze naar zijn kasteel boven op de berg. Alles is heel anders dan ze had verwacht, vooral haar charmante en verleidelijke echtgenoot. Nyx weet dat ze haar koninkrijk ten koste van alles moet redden, maar helaas heeft de vijand haar hart al gestolen!

The Lunar Chronicles (Marissa Meyer)

Natuurlijk mag The Lunar Chronicles niet in dit lijstje ontbreken. In deze boekenserie worden verschillende sprookjes in een heel nieuw jasje gestoken. Het speelt zich allemaal af in de toekomst en het is overgoten met een sausje van Star Wars. Ondanks de bekende sprookjes weet Marissa Meyer een geheel nieuwe en betoverende wereld te creëren. De sprookjes die aan bod komen zijn Assepoester (Cinder), Roodkapje (Scarlet), Rapunzel (Cress), De Boze Koningin (Levana) en Sneeuwwitje (Winter).

 

Harteloos (Marissa Meyer)

In Harteloos komen we het verhaal te weten van de Hartenkoningin uit Alice in Wonderland. Zij is namelijk niet zomaar veranderd in een kwaadaardig kreng! Voordat ze de gevreesde Hartenkoningin werd was Catherine namelijk gewoon een meisje dat verliefd wilde worden. Ze hield van lekkernijen bakken en eigenlijk was het een heel erg lief meisje! Net als ieder ander meisje had ze mooie dromen en idealen, maar die worden helaas verwoest.

 

The Wrath and The Dawn (Renee Ahdieh)

Renee Ahdieh heeft zich voor The Wrath and The Dawn laten inspireren door het sprookje Duizend-en-een-nacht. Elke ochtend wordt een andere familie op een wrede manier uit elkaar gerukt. Khalid, de achttien-jarige Kalief van Khorasan, neemt elke avond een nieuwe bruid mee naar huis. Elke ochtend laat hij zijn nieuwe bruid, tijdens de zonsopgang, executeren. Het komt dan ook totaal als een verassing als de 16-jarige Shahrzad vrijwillig met Khalid wil trouwen. Ze doet dit natuurlijk niet zomaar, ze wil namelijk wraak nemen op de Kalief omdat hij haar beste vriendin heeft vermoord. Maar dan ontdekt ze dat niet alles is wat het lijkt. Shazi is vastbesloten om de reden voor de moorden te ontdekken en om ervoor te zorgen dat er geen meisjes meer vermoord worden.

Crimson Bound (Rosamund Hodge)

In het boek Crimson Bound wordt Roodkapje in een nieuw jasje gestoken! Toen Rachelle 15 was ging ze op zoek naar een manier om haar wereld van de eeuwige duisternis te bevrijden. Nadat een illegale ontmoeting helemaal verkeerd loopt, wordt Rachelle gedwongen om een vreselijke keuze te maken waardoor ze verbonden raakt met het kwaad (dat ze juist wilde verslaan). Drie jaar later dient zij haar rijk door dodelijke monsters te verslaan. Als de koning haar de opdracht geeft om zijn zoon Armand (de man die ze haat) te bewaken dwingt Rachelle hem om haar te helpen een legendarisch zwaard te vinden. Dan worden de twee onverwacht bondgenoten en ontdekken ze vergaande complotten, verborgen magie en worden ze verliefd op elkaar.

Dorothy Must Die (Danielle Page)

Dit is eigenlijk de sequel op Wizard of Oz, maar hoort zeker thuis in dit lijstje! Na haar eerdere avontuur keert Dorothy Gale opnieuw terug naar naar het land van Oz. Maar nu verandert ze in een gemene dictator. Een ander meisje, Amy Gumm, uit Kansas, belandt in het land van Oz nadat haar caravan meegesleurd werd in een tornado. Ze komt erachter dat Oz in een verschrikkelijke staat verkeerd. Ze wordt gerekutreerd door de slechte heksen (die nu dus bij de goede horen) om Dorothy en Glinda te verslaan. Amy is getraind en wordt op een missie gestuurd. Ze zal Dorothy moeten doden.

Alice in Zombieland (Gena Showalter)

Het is denk ik wel duidelijk op welk sprookje dit boek is gebaseerd: Alice in Wonderland. Op haar zesiende verjaardag verliest Alice in één keer alles! Haar vader, moeder en zusje komen om bij een auto-ongeluk. Na deze verschrikkelijke gebeurtenis kan Alice de gruwelijke wezens zien die verantwoordelijk zijn: zombies! Op haar nieuwe school heeft ze oogcontact met Cole. Dit roept vreemde en intense visioenen bij haar op. Ze komt er al snel achter dat Cole veel van haar vragen kan beantwoorden!

Hunted (Meagan Spooner)

Hunted is wederom gebaseerd op Belle en het Beest. Beauty heeft een diepe connectie met het bos van het Beest. Immers is haar vader de enige jager geweest die heel dichtbij het ontdekken van zijn geheimen is gekomen. Wanneer haar vader zijn fortuin verliest verhuizen Yeva en haar zus naar de buitenwijken van de stad. Eigenlijk is Yeva opgelucht, in de wildernis ligt er geen druk op haar om met baronessen te praten of om te trouwen met een rijke man! Maar dan raakt Yeva’s vader vermist in het bos. Yeva zet haar zinnen op maar één ding: het pakken van het Beest. Ondanks de bedenkingen van haar zus gaat Yeva op jacht naar het Beest. Ze komt terecht in het vervloekte bos, in een oud kasteel en in een wereld van magische wezens die eigenlijk alleen in sprookjes bestaan.

Cloaked (Alex Flinn)

Zoals de titel al een klein beetje doet vermoeden is Cloaked gebaseerd op Roodkapje. Het gaat over een arme jongen die na zijn school bij een schoenmaker in South Beach werkt zodat zijn moeder alle eindjes aan elkaar kan knopen. Maar door een klein beetje magie verandert alles. Het is allemaal begonnen met een vloek, het kikkerneppen en een hele knappe prinses die vroeg of hij een reddingsmissie wilde leiden. Er was geen oma of wat dan ook. En ondanks dat hij onderweg verliefd werd is dit totaal geen sprookje zoals wij dat kennen.

Ontworteld (Naomi Novik)

Ontworteld is heel losjes gebaseerd op Belle en het Beest. Het is echt wel een heel populair sprookje om in een nieuw jasje te steken! In Ontworteld is er een kille tovenaar die het volk beschermt tegen het gevaarlijke Woud. Niks is gratis en hij vraagt een hele hoge prijs voor zijn bescherming: elke 10 jaar moet een jonge vrouw hem dienen. Het is bijna net zo erg als in het Woud terecht te komen. Er zijn weer 10 jaar voorbij en de tovenaar komt in het dorp een jonge vrouw kiezen. De jonge Agnieszka is bang. Ze weet, net als iedereen, dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia zal kiezen. Zij is beeldschoon, sierlijk en dapper. Alles eigenlijk wat Agnieszka niet is. Maar dan kiest de tovenaar voor haar.

De Slaapster en de Spintol (Neil Gaiman)

In dit geweldige boek worden de sprookjes van Doornroosje en Sneeuwwitje in een nieuw jasje gestoken. En dit aan de hand van geweldige illustraties. Je dacht dit verhaal misschien te kennen. Het verhaal van een wraakzuchtige bosheks die Doornroosje vervloekt. Door haar aanraking aan een magische spintol valt ze in een diepe slaap en het kasteel raakt overwoekerd. Drie dwergen zien nog meer onheil aankomen, en dan besluit een koningin met sneeuwwitte huid haar trouwjurk om te ruilen voor een harnas en een zwaard. De Nederlandse versie, uitgegeven door Blossom Books, ligt vanaf 3 oktober in de boekwinkel!

Mis jij nog een boek in dit lijstje? Laat het me in een reactie weten!

Bron: Blossom Books, Best of Ya, Luitingh-Sijthoff, HarperCollins, HarperTeen, Balzer + Bray

Lees ook: Deze 10 sprookjes zijn eigenlijk veel duisterder dan je dachtTagged , , , , , 		

2 thoughts on “In deze 12 boeken worden sprookjes in een nieuw jasje gestoken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.