Overig

Deze 10 sprookjes zijn eigenlijk veel duisterder dan je dacht

Bijna iedereen houdt wel van een goed sprookje op zijn tijd. Sommige sprookjes hebben we al zo vaak gezien dat we ze wel kunnen dromen, denk maar aan Belle en het Beest, Sneeuwwitje en De kleine zeemeermin. Maar wist jij al dat de oorspronkelijke sprookjes vele malen duisterder zijn dan hoe wij ze kennen! Ik heb daarom voor jullie de 10 sprookjes op een rijtje gezet met de meest gruwelijke oorsprong! Maar pas wel op je zal nooit meer hetzelfde naar jouw favoriete sprookje kijken.

 1. Assepoester

In het sprookje dat wij kennen verliest Assepoester haar glazen muiltje als zij het bal verlaat. De prins zoekt het hele land af naar het meisje dat het muiltje past en ook haar stiefzusters wagen een poging. Maar zij passen het muiltje natuurlijk niet. In de eerdere versie van het sprookje, van de gebroeders Grimm, zijn de muiltjes helemaal niet van glas gemaakt, maar van eekhoorn bont: jakkes! Maar dat is nog niet eens het gruwelijkste. Om ervoor te zorgen dat de stiefzusters van Assepoester het muiltje zouden passen hakten zij stukken van hun voet af! De prins trapte er bijna in, maar werd op tijd gewaarschuwd door witte duiven. Hierdoor zag hij dat de voeten van de stiefzusters aan het bloeden waren. Er zijn zelfs versies waarin op het einde de ogen van de stiefzusters worden uit gepikt door de duiven.

 1. Doornroosje

Door een vloek van Malafide valt Doornroosje in slaap als zij zich prikt aan een naald van een spinnewiel. Zij zal voor honderd jaar slapen, totdat ze wordt gekust door haar prins op het witte paard. De meeste versies van Doornroosje eindigen ermee dat Doornroosje wakker wordt gekust door de ware en ze samen nog lang en gelukkig leven. Maar dat geldt niet voor de versie van Charles Perrault, het verhaal gaat namelijk nog veder. Doornroosje en haar prins krijgen twee kinderen, Aurora (Dageraad) en Jour (Dag), en trouwen pas nadat de vader van de prins is overleden zodat de prins direct koning wordt. Hier hadden ze een hele goede reden voor! Zijn moeder is namelijk een menseneter en zij zou eigenlijk weleens hun kinderen willen proeven. Als de kersverse koning op pad moet geeft zijn moeder meteen een opdracht aan de kok. Hij moet Aurora, Jour en Doornroosje doden en een maaltijd van hen maken! Gelukkig is de kok niet zo gek om dat te doen en misleidt haar. Uiteindelijk pleegt ze zelfmoord.

 1. De kleine zeemeermin

Disney heeft het verhaal over Ariël veel mooier gemaakt dan dat het eigenlijk was. Zij redt prins Erik van de verdrinkingsdood en is eigenlijk meteen verliefd. Om bij hem te kunnen zijn verkoopt ze haar stem aan Ursula in ruil voor een paar benen. Uiteindelijk komt alles goed en leven ze nog lang en gelukkig! Maar Hans Christian Andersen schreef het sprookje over de kleine zeemeermin al in 1836 en had een heel ander einde in gedachte voor Ariël. Nadat zij prins Erik heeft gered droomt ze van een leven in de mensenwereld. Haar oma vertelt haar dat als een zeemeermin doodgaat zij verandert in zeeschuim, maar als een mens doodgaat dan zal hun ziel naar de hemel gaan. Ariël zou heel graag een ziel willen hebben. Ariëls oma zegt haar dat ze alleen een ziel kan krijgen als ze een man vindt die meer van haar houdt dan van zijn eigen ouders. Een stukje van zijn ziel zal dan haar ziel worden. Ariël bezoekt de zeeheks met haar wens om een mens te worden. De zeeheks wil haar wens in vervulling laten gaan voor haar stem, maar als de prins met een ander trouwt zal Ariël de volgende dag in zeeschuim veranderen. Hoewel de prins van haar hield, werd hij verliefd op een andere vrouw en ging met haar trouwen. Terwijl Ariël de volgende dag op haar dood wacht bezoeken haar zusters haar. Zij hebben hun haar ingeruild bij de zeeheks voor een magische dolk. Als Ariël de prins ermee dood blijft ze leven als een zeemeermin. Maar ze kon haar geliefde niet doden en werd liever zeeschuim. Gelukkig kreeg zij de kans om 300 jaar een dochter van de lucht te zijn waarna ze naar de hemel zou gaan!

 1. Rapunzel

Ook dit sprookje is ietsjes mooier gemaakt door Disney. In het eerdere sprookje, van de gebroeders Grimm, zit Rapunzel ook opgesloten in haar toren. De enige die haar bezoekt is de slechte heks. Zij vraagt Rapunzel haar lokken naar beneden te laten zakken zodat ze omhoog kan klimmen. Op een dag hoort de prins Rapunzel zingen en klimt ’s nachts langs haar lokken naar boven. Dit gaat een tijdje zo door en ze raakt zelfs zwanger van de prins. Als de heks hierachter komt knipt zij de lokken van Rapunzel af en verbant haar naar de woestenij. Vervolgens wacht de heks de prins op in de toren, van schrik valt hij naar beneden met zijn ogen in de doornen, waardoor hij blind wordt. Een lange tijd dwaalt hij door de wereld totdat hij iemand hoort zingen. Het is Rapunzel en door haar tranen kan hij weer zien. Tot zijn verbazing is hij de vader van een tweeling.

 1. Pinokkio

Ondanks dat Pinokkio weleens een leugentje vertelde was hij een hele lieve jongen in de Disney film. Op het eind redde hij Gepetto uit de walvis waarvoor hij rijkelijk werd beloond. Hij kon eindelijk door het leven als een echte jongen samen met zijn beste vriend Japie. In het originele sprookje, van Carlo Collodi, loopt het helaas niet zo goed af voor Pinokkio. Hij is helemaal geen lieverdje en steelt alles wat los en vast zit. Hij vermoordt zelfs zijn vriend Japie! Door zijn slechte gedrag hangen een kat en een vos hem op aan een wilgenboom en kijken ze toe hoe hij langzaam sterft, terwijl hij heen en weer waait door de wind. Over gruwelijk gesproken!

 1. Roodkapje

Wie kent het verhaal van Roodkapje nou niet? Het is misschien wel één van de eerste sprookjes die aan je verteld wordt als kind. Gelukkig voor ons eindigt het sprookje goed. Roodkapje en haar oma werden door de dappere houthakker gered wanneer hij de buik van de wolf opensnijdt. Maar vroeger had dit sprookje een luguber einde. In het sprookje van Charles Perrault eindigt Roodkapje naakt in het bed van de wolf (oke, dat is best vreemd) waarna ze ook nog is door hem wordt opgegeten. Helaas wordt ze nu niet gered door een houthakker.

 1. Hans en Grietje

Het sprookje dat wij kennen is natuurlijk al best wel duister. Ik bedoel maar ze worden naar een huisje van snoep gelokt en de heks die daar woont wil ze opeten, maar gelukkig loopt alles met een sisser af als Grietje de heks in de oven duwt. In het originele sprookje hebben Hans en Grietje niet te maken met een heks, maar met de duivel. Hij wil ze op een zaagblok laten doodbloeden, maar Hans en Grietje trappen niet in deze list en doen alsof ze er niks van snappen. De vrouw van de duivel laat vervolgens zien hoe het wel moet waardoor de kinderen haar keel kunnen doorsnijden.

 1. Sneeuwwitje

Het sprookje van Sneeuwwitje is misschien wel één van de liefste sprookjes die we kennen. De zeven dwergen die Sneeuwwitje helpen om uit de handen van de boze heks te blijven zijn echt te schattig, zelfs Grumpy! En uiteindelijk komt alles goed als Sneeuwwitje gekust wordt door haar knappe prins. Maar ook dit sprookje heeft een duister element. De Boze Koningin geeft namelijk opdracht aan de jager om Sneeuwwitje te doden en haar hart mee te brengen als bewijs. Het origineel, van de gebroeders Grimm, is helaas nog veel gruwelijker. De jager moet naast het hart ook de lever en longen van sneeuwwitje meebrengen, zodat de kok die later als avondeten kan bereiden! Gelukkig krijgt de Boze Koningin wel haar verdiende loon. Ze wordt uitgenodigd op de bruiloft van Sneeuwwitje en haar prins, hier krijgt ze hete ijzeren muiltjes aan waarop ze moet dansen tot haar dood. Heftig hoor!

 1. Repelsteeltje

Een jonge molenaarsdochter wordt opgemerkt door de koning, omdat haar vader over haar opschept. In zijn ogen kan ze alles, ze kan namelijk zelfs goud spinnen van stro. De koning had hier wel oren naar en beval haar goud voor hem te spinnen. Hij sloot haar op in een kamer met stro en ze kreeg één nacht de tijd. Als het haar niet zou lukken dan werd ze door de koning gedood. Radeloos probeert ze om goud van stro te spinnen, maar het lukt haar niet. Dan duikt er een mannetje op die zegt haar te willen helpen in ruil voor haar eerstgeboren kind. Ze accepteert zijn aanbod en de koning is in zijn nopjes met het goud. Hij besluit zelfs om met de molenaarsdochter te trouwen. Snel daarna is ze zwanger en het mannetje komt haar eerstgeboren kind opeisen, tenzij zij zijn naam kan raden. De koningin verzamelt alle namen in het land, maar geen daarvan is de goede. Maar dan hoort ze in het bos iemand zingen: “Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet.” Nu de koningin zijn naam weet is Repelsteeltje woedend en rent weg. Prachtig eind toch? Maar eigenlijk heeft het verhaal van Repelsteeltje een veel wreder einde. In het eerdere sprookje van L’Héritier stampt hij zijn rechterbeen in de grond en pakt zijn linkerbeen waarna hij zichzelf in tweeën scheurt.
rumpelstiltskin-walt-dohrn-3.jpg
Bron: Dreamworks

 1. Belle en het Beest

In het sprookje dat wij kennen wordt Belle meegenomen naar een prachtig kasteel, waar het servies en de meubels tot leven zijn gekomen door een vloek. Uiteindelijk wordt ze verliefd op het beest en verbreekt de vloek. Maar in het sprookje van Gabrielle-Suzanne Bardot de Villeneuve is Belle geen enig kind, maar heeft ze twee zussen. Ze overtuigt het beest om een weekje bij hen op bezoek te gaan. Haar zussen worden heel jaloers op Belle omdat ze een luxueus leven leidt bij het beest. Ze overtuigen Belle ervan om terug te gaan en langer te blijven. Zij hopen namelijk dat het beest boos zal worden op Belle en haar dan zal verslinden. Leuke zussen zeg!

Wist jij dat de bovenstaande sprookjes eigenlijk heel duister zijn?

Bron: Disney, De Gebroeders Grimm, giphy.com 

Lees ook: De 10 mooiste kostuumdrama’s

Tagged , , , , , ,

1 thought on “Deze 10 sprookjes zijn eigenlijk veel duisterder dan je dacht

 1. Interessante site, mooi gedaan en leuk om te lezen! Iets doet me vermoeden dat je het boek ‘De Verhalenreus’ kent?
  Bijna alle oorspronkelijke sprookjes zijn heel duister en hebben zeer wrede en soms sadistische trekjes. De Russische sprookjes zijn daarin eigenlijk top, zoals ‘De drie zusters’, ‘Kapitein Mastroebin’, ‘Marja Morewna’, maar ook de sprookjes van Grimm, Hauff en de verhalen uit 1001 Nacht zijn niet zo romantisch als ze soms in tv-bewerkingen worden getoond. Ergens is het jammer dat sprookjes geromantiseerd worden, want zo zijn ze niet opgeschreven. Het waren ooit volwassen volksvertellingen die mondeling werden overgeleverd (behalve dan natuurlijk de sprookjes die daadwerkelijk zijn verzonnen door schrijvers zoals Andersen en Hauff). Maar juist de sprookjes die mondeling zijn overgeleverd vind je terug in bijna alle stromingen en landen, sprookjes uit het midden-oosten hebben dezelfde thema’s als sprookjes uit Europa. Ze hebben raakvlakken, dezelfde thema’s. En dat is wat sprookjes zo leuk maakt. Je voelt gewoon de geschiedenis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.