Magic of Questions

Magic of Questions: Rani de Vadder over Toxine

Vorige week verscheen mijn recensie over Toxine van Rani de Vadder! Daarin heb je kunnen lezen dat ik echt ontzettend enthousiast ben over haar debuut, ik gaf het  maar liefst 4 sterren. Toxine is een YA Fantasy standalone en zit vol met magie, mysteries, avontuur en liefde! Een boek dat zeker niet mag ontbreken in jouw boekenkast, want het is echt een pareltje waar je van gaat genieten.

Nu leek het me super leuk om Rani de Vadder iets beter te leren kennen aan de hand van een aantal interessante vragen. Maar natuurlijk heb ik haar ook van alles gevraagd over Toxine en haar plannen voor de toekomst! Benieuwd? Lees dan snel dit interview met Rani de Vadder!

Rani - Toxine 1

Even voorstellen. Wie is Rani de Vadder? Beschrijf jezelf aan de hand van 5 woorden.

Creatief. Dromer. Onzeker. Gevoelig. Gek.

Wat is jouw favoriete (fantasy) boek?

De Grisha-trilogie van Leigh Bardugo. Die boeken hebben me zelf aangezet om heel veel fantasy te schrijven. Ze zijn gewoonweg fantastisch!

Hoe en waarom ben je begonnen met schrijven? 

Ik begon met schrijven op de lagere school. Mijn mama las altijd verhaaltjes aan me voor en na een tijdje begon ik me af te vragen hoe schrijvers dat nu kunnen – een heel boek schrijven. Zo begon ik te experimenteren en schreef ik verhaaltjes neer in kladboekjes. Daaruit kwam dan verhaal over een kikkertje met drie pootjes – Driepootje – dat gepest werd. Dat was volgens mij mijn eerste afgewerkte verhaaltje!

Wie is jouw grote voorbeeld?

Ik heb niet echt iemand die ik echt als voorbeeld zie, maar ik haal moed uit mensen die ergens voor werken en niet opgeven. Mensen die dingen verwezenlijken – ook dingen die niet met boeken te maken hebben – geven mij onbewust hoop en motivatie om zelf ook door te zetten.

Waar haal jij inspiratie uit tijdens het schrijven van verhalen? En in het bijzonder voor Toxine.

Uit alles! Zeker muziek – soms vind ik liedjes die perfect bij mijn boek passen en me echt ontelbaar veel nieuwe ideeën geven – en ook uit films en andere boeken. Ik denk dat dat onbewust bij elke schrijver wel zo is; je haalt inspiratie uit andere werken en uit dingen die je tegenkomt in het dagelijkse leven. Toxine kwam ook voort uit andere verhalen die ik zelf had geschreven, maar niet echt afgewerkt raakten. Ik heb toen elementen uit die verschillende projecten gecombineerd tot Toxine!

Hoe ziet een schrijfdag er bij jou uit?

Meestal is dat na school en na het studeren achter de laptop schuiven, muziek opzetten en schrijven. Iets later pak ik er dan een theetje bij. Ik schrijf eigenlijk altijd ’s avonds (en héél stiekem tijdens de les – als die saai is, haha).

Rani - Toxine 2

Toxine is het eerste boek dat van jou in boekvorm is verschenen, maar was dit ook het eerste verhaal dat je hebt geschreven?

Nee, zeker niet. Op Wattpad schreef ik al jaren en daar werkte ik al een aantal boeken af, maar er werd er geen enkele van uitgegeven, of zo. Dat waren verhalen die ik schreef voor de schrijfsite, maar nooit meer mee durfde doen. Uiteindelijk heeft Toxine ook even op Wattpad gestaan – voor ik hem helemaal herschreef – en ik kan dus met trots zeggen dat dat project mijn eerste échte boek is geworden.

In Toxine heeft iedereen een bijzondere naam, zoals Khala, Vex en Cyra. Hoe ben jij op deze namen gekomen? En hebben ze ook een speciale betekenis?

Vaak haal ik ze uit andere namen, of ik plak stukken aan elkaar. Ze hebben niet echt een betekenis, maar ik zoek wel altijd een naam die goed klinkt en bij het personage past. Voor mij paste Vex zeker – het klinkt gewoon zoooo sexy, mysterieus en stoer. Khala vond ik heel zacht klinken en Cyra levendig. Zo probeer ik namen te laten passen bij de persoonlijkheden van mijn verschillende personages.

Met welk personage uit Toxine zou jij wel een dagje van leven willen ruilen?

Mmm, dat is een moeilijke. Misschien met Jessie de herdershond, haha! Zij heeft toch een geweldig leven, niet? Heel de dag spelen op de boerderij, haha. Als ik echt iemand moet kiezen, ga ik voor Cyra. Zij is zelfzeker en stoer en niet op haar mondje gevallen. Ik denk dat ik zelf nog heel wat van haar kan leren.

In Toxine hebben sommige mensen een speciaal Talent. Stel dat jij in Rivalen zou wonen wat voor Talent zou jij willen bezitten?

Een Talent om met dieren te spreken! Ik houd heel veel van natuur en voor mij zou zo’n Talent echt hemels zijn!

Wat vond jij het moeilijkste aan het schrijven van Toxine?

Ik schreef véél te uitgebreid. Ik moest meer dan 40.000 woorden inkorten omdat het boek echt veel te lang was en ik in het midden echt een heel saai en traag stuk had verwerkt. Dat komt omdat ik altijd bang ben dat het boek te kort zal worden en dan vul ik het helemaal op, tot ik me plots realiseer dat we al over de 100.000 woorden zitten. Ook de geloofwaardigheid van gebeurtenissen en vooral het zorgen dat alles in elkaar past vond ik wel moeilijk. Een fantasywereld geeft je vaak het idee dat alles kan (en dat is ook wel zo!), maar je moet wel zorgen dat al die dingen dan ook kloppen en in elkaar passen.

Rani - Toxine 3

Wist je vanaf het begin al dat Toxine een standalone zou worden? Of heb je nog getwijfeld over een duologie of trilogie?

De eerste versie was een duologie (die nooit afgeraakte haha). Daar lag de focus ook totaal anders. Toen ik besloot om Toxine te herschrijven en op te sturen naar een uitgever, realiseerde ik me echter dat er niet veel standalone fantasy’s zijn en dat die ook heel erg leuk kunnen zijn. Ook hoopte ik dat een uitgeverij misschien makkelijker een standalone als debuut zou aannemen – zeker bij fantasy – omdat het sowieso al een genre is dat niet iedereen ligt. Uiteindelijk ben ik heel blij met die keuze, want zo zou ik het zelf ook wel graag willen – series zijn leuk, maar soms is één enkel boek ook heel tof. Daarbij vind ik dat Toxine hierdoor ook toegankelijker is voor een groter publiek. De fantasy is niet te diep uitgewerkt en toegankelijk voor jong en oud!

Op welke personage uit Toxine lijk jij het meeste?

Khala. Zij is best wel onzeker en maakt een hele transformatie door. Ook is ze erg gevoelig. Maar uiteindelijk zal ze er wel alles aan doen om haar doel te bereiken, en dan kan niemand haar stoppen!

Kunnen we in de toekomst nog meer van jouw hand verwachten? Zo ja, kan je een klein tipje van de sluier oplichten?

Ja! Er staat al iets gepland. Een nieuwe fantasy die ik nu aan het herschrijven ben en waarschijnlijk een duologie wordt. Deze keer zijn er meerdere slechteriken… En de focus ligt op een vrouwelijke slechterik, niet enkel op een man… Er komen ook weer slangen in voor – héél veel slangen deze keer – en magie en gif!

Wat is jouw ultieme toekomstdroom?

Natuurlijk zou ik graag schrijver worden, maar ik wil realistisch blijven haha. Het zou geweldig zijn mocht ik nog heel veel boeken uitgeven. En mijn échte droom is om af te studeren en samen met mijn Australische vriend te kunnen wonen! In Australië of België kan allebei, maar Australië is natuurlijk wel een luxe 😉

Ga jij Toxine van Rani de Vadder binnenkort ook lezen?

Tagged , , ,

2 thoughts on “Magic of Questions: Rani de Vadder over Toxine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.