Auteurs, Magic of Questions

Magic of Questions: Luna van Roosen over Day Dreamer & Night Thinker

Eerder hebben jullie de recensies van Day Dreamer en Night Thinker al op mijn blog kunnen lezen. Beide boeken heb ik beoordeeld met 4 sterren! Luna van Roosen neemt je met haar betoverende schrijfstijl mee in een sprookje dat steeds duisterder wordt. Er zijn geheimen, mysteries en bijzonder personages. Een duologie om van te genieten!

Omdat ik onwijs enthousiast ben over Day Dreamer en Night Thinker leek het me leuk om de persoon achter het verhaal beter te leren kennen. Luna van Roosen wilde gelukkig al mijn vragen beantwoorden! Hieronder vind je alles over haar boeken, inspiratie en wat haar plannen zijn voor de toekomst, dus lees snel verder.

Even voorstellen. Wie is Luna van Roosen? Noem 3 dingen waar je gelukkig van wordt.

Hey daar, ik ben de auteur van de Day Dreamer- Night Thinker duologie?

  1. Een nachtelijke schrijfflow met een melodie in mijn oren.
    (Mits het de volgende dag geen school is, anders heeft het een noodgedwongen bittere nasmaak.)
  2. Een nieuw verhaalidee dat binnenkomt als een coup de foudre om je vervolgens een hele dag zot rond te laten stuiteren van opwinding.
  3. En uiteraard knuffelen met onze hond Noukie.

Wat is jouw favoriete sprookje? Waarom?

Ik heb geen favoriet sprookje. Ik vind veel van hen wel interessant, elk om hun eigen verborgen boodschap.

Het favoriete sprookje van Lora, het hoofdpersonage uit mijn boeken, is ‘Ezelhuidje’. Dit was dan ook één van de eerste inspiratiebronnen bij het schrijven.

Wat is jouw favoriete Disney film?

Ook hier heb ik geen echte favoriet. (Je kan wel zeggen dat ik moeilijk keuzes kan maken. ?)Ik ben echter wel dól op de tekeningen en de uitwerking van hun verhalen. Zeker met die nieuwere software zijn hun tekeningen adembenemend gedetailleerd. Zalig gewoon! 

Wanneer ben je begonnen met het schrijven van verhalen?

In het vijfde leerjaar van de lagere school besloot ik ‘mijn eerste boek’ te schrijven. Ik heb altijd wel verhalen verzonnen en genoten van de opstellen die ik voor school moest schrijven, maar toen ben ik pas echt begonnen met het neerpennen van mijn verhalen. Ik was er meteen verliefd op? 

Is er een schrijver/schrijfster die jou inspireert? Waarom?

Zeker en vast Sandra J. Paul/Joanne Carlton. Ze is een enorm veelzijdige auteur en maakt me wegwijs in het boekenwereldje.

Op het vlak van schrijven hebben veel schrijvers me geïnspireerd. Ik ben ervan overtuigd dat elk boek dat ik als boekenwurm heb verslonden, mij heeft gevormd tot wie ik nu ben, op welke manier dan ook.
Kelley Armstrong schrijft ‘mijn genre’ boeken op het niveau dat ik ook zou willen bereiken.
Ik was meteen dol op de schrijfstijl van Dean Koontz, ook al heb ik nog maar één boek van hem gelezen.
En op de humor, absurditeit en het talent om de aandacht van jongeren (en volwassenen) vast te houden, zoals Rick Riordan dat doet, kan ik alleen maar jaloers zijn. Je vliégt door zijn boeken heen. Ze laten je instant in lachbuien vervallen.

Day Dreamer & Night Thinker (Collage 1)

Wil je iets meer vertellen over jouw schrijfproces? Hoe ziet jouw dag er dan uit?

Ik werk het liefst op computer, maar naast mijn bed liggen wel altijd pennen en papier klaar. Overdag, als ik eigenlijk met andere dingen bezig hoor te zijn (school, bijvoorbeeld, bha), word ik gemakkelijk verleid om ‘even’ iets na te lezen of een beetje te typen, maar ik probeer het vooral als een avondactiviteit te houden. Of een nachtactiviteit, eigenlijk.

Als ik schrijf, doe ik dat het liefst ’s nachts, in een verduisterde kamer. Ik zit dan op bed met mijn laptop op schoot en meestal staat er ook een beetje muziek op. De muziekkeuze is o.a. afhankelijk van het verhaal dat ik op dat moment schrijf.

Voor ik aan een verhaal begin heb ik een ‘outline’ gemaakt en heb ik een sterk idee van waar ik heen wil. (Al draait het altijd wel een tikkeltje anders uit.)

Waar of wanneer haal jij de meeste inspiratie voor het schrijven vandaan?

Overal. Mijn fantasie heeft een afzonderlijk brein ontwikkelt, volgens mij. ’s Nachts kunnen er hele scènes ontstaan. Dat fenomeen was bij Day Dreamer – Night Thinker echt uitzonderlijk fel. Ik durf niet te wedden hoeveel van dat boek ’s nachts op een papier terecht is gekomen wanneer ik eigenlijk wou/moest slapen.

Hoe ben je op het idee gekomen voor Day Dreamer en Night Thinker?
Onze hond Noukie was een grote inspiratiebron, o.a. omdat ze toen ze jonger was regelmatig eens ‘de buurt’ durfde te gaan verkennen. De vraag waar ze dan naartoe zou gaan, was een van mijn eerste insteken in het verhaal.

Het allereerst beeld dat ik van Day Dreamer had was een ‘flits’ die tevoorschijn sprong toen ik het eten van onze hond aan het maken was:
Een groot, verduisterd herenhuis in een bos, verscholen onder een donkergroen eikenbladerdek. Ik wist meteen: hier zit iemand in een gevaarlijke situatie, maar om een of andere reden beslist ze zelf om hier niet weg te gaan. Ik zag een pistool in een schuif liggen als laatste redding, krassen in het behang…Het bleef lang door mijn hoofd spoken.
Pas toen ik eraan dacht om een eigen sprookje te schrijven, sprongen deze twee gedachten samen en transformeerde daarmee alles – jawel, zoals Assepoester. Als bij toverslag werd heel het verhaal een stuk sprookjesachtiger.
Het huis werd een kasteel…
Het geladen geweer een ouderwetse en sierlijke maar vlijmscherpe dolk…

Je hebt een hele bijzondere schrijfstijl. Het is heel betoverend en bijna poëtisch. Gaat dit gewoon vanzelf? Of ben je soms iets langer aan het nadenken over hoe je iets opschrijft?

Bedankt voor het compliment! Ik vind het grappig om dat steeds in recensies terug te lezen, want daar was ik me onder het schrijven helemaal niet van bewust.

Ik zou niet met zekerheid kunnen zeggen of ik bewust langer over zinnen nadenk dan de gemiddelde auteur, maar aangezien ik van nature nogal een denker/piekeraar ben is dat waarschijnlijk wel het geval. Al vermoed ik dat iedere schrijver wel nadenkt over hoe hij de beelden wil neerpennen. Toen ik er daarna over nadacht, kwamen de meeste ‘poëtische’ zinnen voort uit mijn beste schrijfflows. Het contradictorische hieraan is dat je op zulke ogenblikken amper nadenkt over wat je schrijft. De zinnen glijden vanzelf uit jouw vingertoppen over op het papier.
Het is dus een moeilijke vraag om te beantwoorden?

Ik heb echter wel het gevoel dat zulke zaken afhankelijk zijn van het soort verhaal dat je wil vertellen. Elk verhaal heeft een eigen ‘tone of voice’ nodig. Een sprookjes-duologie moét volgens mij wel met de nodige portie ‘poëzie’ beschreven worden om de juiste sfeer op te kunnen roepen.

Night Thinker is een stuk duisterder dan Day Dreamer. Waarom heb je gekozen voor dit contrast?

Dat is helemaal niet bewust gekozen! Day Dreamer en Night Thinker vormden samen één manuscript, maar er is besloten om het in twee boeken uit te brengen omdat het verhaal anders te groot zou zijn.

Het verhaal is eigenlijk vrij donker, maar pas naar het einde toe schemert dit steeds meer en meer door, naarmate het plot zich verder ontrafelt. Doordat het verhaal in tweeën is gesplitst, valt dit contrast des te meer op.

Lijk jij zelf meer op Lora of op Amaryllis? Waarom?

Als ik niet goed in mijn vel zit, lijk ik op Lora. Als ik een slechte bui ben, durf ik me zoals Amaryllis te gedragen.
Gelukkig ben ik over het algemeen gewoon ‘Luna’?
Lora is vrij onzeker en ik denk dat dat bij mij – net zoals bij zowat iedere persoon – wel eens te kop durft op te steken.
Amaryllis durft af en toe wel eens venijnig uit de hoek te komen. Mocht je willen weten waar daar de gelijkenis zit, vraag dan maar eens na bij mijn broers of zus? 

Day Dreamer & Night Thinker (Collage 2)

Wat was de grootste uitdaging aan het schrijven van Day Dreamer en Night Thinker?

Geen ruzie maken met mijn ouders als ze me weer eens midden in de nacht betrapten. Ondertussen hebben ze er al vrede mee?

Met welk personage uit Day Dreamer en Night Thinker zou jij wel een avondje willen doorbrengen?

Moet ik kiezen? Het liefst van al zou ik samen met de jongeren van het boek (Lora, Amaryllis, Bobby, Guy, Charlotte, Alice en alle broers van het gezin) eens verstoppertje spelen in de met lantarens verlichte rozentuin en in het doolhof. Henry de hond is uiteraard meer dan welkom en Margriet zou dan gerust een picknickmand voorzien.
O, en daarna gezellig bijkletsen bij het haardvuur in de bibliotheek van het kasteel…?
Liefst met warme chocolademelk.
Ik weet nu al dat het héél laat zou worden. 

Ben je op dit moment alweer bezig met het schrijven van een nieuw boek? Zo ja, zou je er misschien iets over willen vertellen (genre, ben je al bezig met een verhaal, stand-alone of serie etc.)?

Momenteel ben ik druk in de weer met de verbetering van een young adult stand-alone die volgend jaar uitgebracht wordt. Het is een fantasy met een duister randje en het speelt zich af in een circus.

Terwijl ben ik ook op mijn gemak aan een nieuw verhaal aan het schrijven. Dat is ook een young adult stand-alone (vermoed ik, al heb ik nog veel inspiratie voor dit concept), maar ik ga nog zien wat ik daarmee zal doen. In dit verhaal speel ik vooral met de vraag hoe drie totaal verschillende personen omgaan met eenzelfde ‘erfenis’.

Waar hoop jij jezelf in 10 jaar te zien? Wat is jouw droom?

Ik hoop dat ik binnen 10 jaar ongeveer 10 boeken op mijn naam heb staan. (Of dat lukt is uiteraard de vraag? )

Ik zou het fantastisch vinden mocht iedere young adult-verslaafde tegen dan minstens één boek van mij in zijn/haar handen zou hebben gehad, al was het maar twijfelend in de boekenwinkel.

Een vertaald boek zou een uitgekomen droom zijn, maar als ik dan toch zot mag doen…?

Maar het meest van al hoop ik dat ik jongeren die een hekel aan lezen hebben, kan doen inzien dat boeken prachtige plaatsen zijn om in te vertoeven. Mocht ik één iemand hebben ‘bekeerd’ dan zou ik niet meer kunnen wensen…?

Heb jij Day Dreamer en Night Thinker al gelezen?

 

Tagged , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.