Magic of Questions

Magic of Questions: Juliëtte Heugen vertelt over ‘De Gifmengster’

Niet zo heel lang geleden las ik De Gifmengster en ik ben echt heel enthousiast over het boek. Tijdens het lezen van De Gifmengster kwamen er allemaal vragen in me op over de schrijfster en haar boeken! Ik wilde haar en de personages uit het boek beter leren kennen. Hieronder vind je alles over Juliëtte Heugen en haar historische roman waarvan ik genoten heb!

Wie is Julliëtte Heugen? Omschrijf jezelf in 5 woorden.

O, jee. Dat is echt een moeilijke. Dromer, ongeduldig, chaotisch, overpeinzend, een goed luisterend oor.

Hoe lang ben je al bezig met het schrijven van boeken?

Van kinds af aan schrijf ik al verhalen. Mijn eerste ‘boek’ ging over een groep jongeren die naar Disneyland ging. Op mijn vijftiende begon ik aan een boek over een Italiaans meisje en een oliesjeik uit Iran (geen idee of ze die daar überhaupt hebben) en nadat ik kinderen kreeg borrelde er weer iets op dat ‘eruit moest’.

Wat was jouw allereerste boek?

Mijn allereerste officiële boek was ‘De jonge koningin’.

Waarom heb je een prequel op De jonge koningin geschreven en geen sequel?

De jonge koningin was eigenlijk een soort basis voor De gifmengster, bedacht ik me achteraf. Door mijn eerste boek heb ik enorm veel inzichten gekregen en zijn er veel (betere) ideeën ontstaan. Mijn personage Nycolas uit ‘De jonge koningin’ vond ik zo interessant dat ik hem wilde uitdiepen in de vorm van het leven van zijn moeder beschrijven. Nu ik een aantal boeken verder ben, heb ik besloten het verhaal van Nycolas te herschrijven.

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit?

Mijn schrijfproces. Hmm… Meestal gaat het zo: ik heb ineens inspiratie of ik vind geen bevrediging in een boek dat ik lees, waardoor ik denk: Oké, ik schrijf het zelf wel zoals ik het wil. Daarna volgt een dag dat NIEMAND me mag storen omdat ik het liefst in één keer het hele verhaal wil opschrijven en dus bijna agressief voor de laptop zit. Vaak heeft het dan nog geen plot. Dan blijft het een tijdje liggen en na een paar maanden/weken ga ik ‘er maar eens aan verder’ en een paar dagen later wordt een fatsoenlijk plot geboren 🙂

Wat is jouw inspiratiebron geweest voor De Gifmengster?

Mijn inspiratiebron voor De gifmengster was De jonge koningin. Ik was zo verknocht aan Nycolas’ personage (aan wie trouwens bijna iedereen een hekel had, haha) en daarbij dacht ik: nu ga ik het goed doen.

Met welk personage uit De Gifmengster zou jij een dagje willen ruilen?

Daar heb ik eerlijk gezegd geen antwoord op. Ik creëer altijd een hoofdpersonage waar ik tegenop kijk, die ik graag zou willen zijn. Maar als ik echt een dag kon ruilen met bijvoorbeeld Anne, weet ik niet of ik dat zou volhouden. Hoewel ik wel een dagje met William zou willen doorbrengen, wanneer hij zich normaal gedraagt…

Je hebt Anne losjes op Catharina de’ Medici gebaseerd, wat vind jij zo interessant aan haar?

Catherina de Medici komt uit de Medici-familie, een van de machtigste Italiaanse families in die tijd. Haar verhaal intrigeert me. Ze werd beschuldigd van gif mengen, maar heeft wel alles op alles gezet om de Valois bij elkaar te houden, heeft keihard gevochten voor het troonrecht van haar zonen, (zoals veel vrouwen in die tijd) vernedering ondergaan… Kortom, een heel inspirerend persoon waar ik wat sommige dingen betreft een voorbeeld aan kan nemen.

Ben je van plan om snel het vervolg op De Gifmengster te gaan schrijven?

Zoals ik al zei wil ik Nycolas’ verhaal (Annes zoon) herschrijven. Daar ben ik nu ook al mee begonnen, maar ik laat het even liggen omdat ik veel andere dingen aan mijn hoofd heb. Maar wat mij betreft komt dat er sowieso, en misschien nog een extra verhaal dat zich een paar jaar na ‘De gifmengster’ afspeelt, maar daar ben ik nog niet over uit.

Heb je al een idee over het verhaal dat zich gaat afspelen in het vervolg op De Gifmengster?

Nycolas’ verhaal zal gaan over zijn verzameling aan vrouwen. De grote vraag is: wie van hen zal zijn koningin worden? Het Begohin-meisje, de bastaard uit het Islamitische rijk of de prinses van zijn buurland. Een (hopelijk) spannend verhaal met bloederige intriges.

Wat zou jij nog van Juliëtte Heugen willen weten?

Lees ook de recensie over De Gifmengster van Juliëtte Heugen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *