Auteurs, Magic of Questions

Magic of Questions: Eva Linden over ‘Weerwolven van Waraine’

Twee dagen geleden verscheen de recensie over Weerwolven van Waraine van Eva Linden op Magic of Books. Dit is een spannend en mysterieus verhaal voor kinderen vanaf 14 jaar! Omdat ik meedoe met de Weerwolven van Waraine-blogtour mocht ik Eva Linden het hemd van het lijf vragen. Ze geeft onder andere antwoord op de vragen wat zij het leukste vond aan het schrijven van Weerwolven van Waraine en op welk personage ze zelf het meest lijkt! Lees dus snel verder..

Even voorstellen. Wie is Eva Linden? Beschrijf jezelf aan de hand van 5 woorden. 

Vijf trefwoorden die mij omschrijven zijn ‘creatief’, ‘nieuwsgierig’, ‘wanderlust’, ‘milieubewust’ en ‘hoogsensitief’. Dat ik creatief ben, spreekt voor zich denk ik. Ik schrijf graag, maar ik ben daarnaast ook veel bezig met ontwerpen, fotografie, knutselen en voor mij is zelfs koken een zekere vorm van creativiteit. Al zijn mijn creaties daar niet altijd even geslaagd, haha! Daarnaast vind ik het superleuk om nieuwe dingen te ontdekken, bijvoorbeeld door een andere taal te leren (ik spreek zelfs een beetje Spaans en Italiaans) of door bijvoorbeeld zelf mijn boektrailer te filmen en te monteren. Het woordje ‘wanderlust’ betekent dat ik er hevig naar verlang om de wereld te ontdekken en te reizen, wat mijn favoriete hobby is. Mijn volgende grote reis die op de planning staat, is een roadtrip door Nieuw-Zeeland. Verder ben ik veel bezig met het milieu, want ik vind het belangrijk dat de wereld een mooie plek blijft om te leven en te reizen. Tenslotte wil ik nog vertellen dat ik hoogsensitief ben en dat ik veel dingen dus sterker aanvoel dan andere mensen, een eigenschap die mij zeker gevormd heeft tot de persoon die ik ben.

Wat is jouw favoriete boek? 

Ik heb niet echt een lievelingsboek, maar mijn favoriete genre is fantasy. Enkele boeken die een grote rol hebben gespeeld in mijn leven, zijn ‘Waterschapsheuvel’ van Richard Adams, het eerste boek dat ik me kan herinneren dat ik als kind zelf gelezen heb (ook al is het eigenlijk niet echt een kinderboek, woops). Daarnaast wil ik het boek ‘Matilda’ van Roald Dahl vermelden, omdat dat boek me geleerd heeft dat je alles kunt doen, als je het maar echt wilt. Tenslotte zijn er de boeken van ‘Harry Potter’, die mijn liefde voor fantasy hebben aangewakkerd. Op dit moment ben ik ‘The Vampire Diaries’ aan het herlezen en ben ik eveneens een stapeltje ‘kerstige’ boeken gaan halen in de bibliotheek.

Waarom ben je begonnen met schrijven? 

Het is een huizenhoog cliché, maar ik heb altijd al graag geschreven. Zelfs als kind maakte ik al stripverhaaltjes en als tiener schreef ik het ene verhaal na het andere. Maar pas toen ik aan de hogeschool studeerde, kreeg ik echt het gevoel dat ik met mijn schrijfsels iets zou kunnen bereiken. En de reden waarom ik schrijf? Voor mij is het een soort van uitlaatklep en een manier om mijn gedachten te verzetten. Door te schrijven kan ik heel even in een andere wereld vertoeven en dat is voor mij het allerleukste aan schrijven. Ik vind de ‘echte’ wereld vaak maar saai en op die momenten kan ik helemaal wegdromen in zo’n alternatieve boekenwereld.

Wie is jouw grote schrijfvoorbeeld? 

Ik kijk heel erg op naar schrijvers die een compleet andere wereld weten te creëren in hun boeken. De boeken van ‘Harry Potter’, ‘The Lord of the Rings’ of ‘Narnia’ zijn zo van die voorbeelden waarbij alles lijkt te kloppen op de een of andere manier, waardoor je als lezer ook bijna gaat geloven dat alles echt is. Dat probeer ik zelf ook te doen in mijn boeken.

Hoe ziet een typische schrijfdag er bij jou uit? 

Ik werk deeltijds en omdat ik in de voormiddag de meeste schrijfinspiratie heb, heeft mijn werkgever ervoor gezorgd dat ik alleen in de namiddag hoef te werken. Meestal sta ik op rond 7u30 zodat ik na het ontbijt kan beginnen met schrijven. Dat doe ik een paar uur lang, totdat ik naar mijn werk moet vertrekken. Op die manier kan ik wekelijks toch een twintigtal uurtjes schrijven, heerlijk!

Waaruit heb jij inspiratie gehaald voor het schrijven van Weerwolven van Waraine? 

Bij mijn vorige drie boeken haalde ik mijn inspiratie vooral uit dromen die ik had, maar bij ‘Weerwolven van Waraine’ ligt dat heel anders. Het idee voor ‘Weerwolven van Waraine’ is ontstaan in mei 2018, toen mijn man en ik gingen trouwen. Ja, je leest het goed! Mijn man en ik wilden niet trouwen voor de kerk of in het stadhuis, omdat iedereen dat al doet. Wij wilden iets speciaals doen. Daarom trokken we eropuit naar Etretat, een kustdorpje in het franse Normandië. Daar wilden we onze trouwgeloften afleggen op het strand. Natuurlijk moesten ook onze ouders, zussen, getuigen en beste vrienden mee en om al die mensen te slapen te kunnen leggen, huurden we een huisje in het bos. Na onze trouwdag barbecueden we en daarna speelden we met z’n allen ‘Weerwolven van Wakkerdam’. Op dat moment is het idee voor ‘Weerwolven van Waraine’ ontstaan en twee dagen later ben ik beginnen schrijven. Wie het boek leest, zal ongetwijfeld het huisje, het kampvuur, het bos en natuurlijk het strand en de duinen herkennen.

Welke scène uit Weerwolven van Waraine vond jij het leukste om te schrijven? 

Eigenlijk vond ik de meeste scènes wel leuk om te schrijven, net omdat ik het allemaal zelf had meegemaakt. Nu ja, de setting in ieder geval, haha. De eindscène in de grot vond ik de moeilijkste scène om te schrijven omdat het erg lastig is om in het hoofd van een moordenaar te kruipen. Brrr, ik krijg nog steeds koude rillingen als ik eraan denk!

Tegen welke uitdagingen ben je aangelopen tijdens het schrijven van Weerwolven van Waraine? 

Het moeilijkste voor mij was dat ik tijdens het schrijven geen flauw idee had wie de ‘Weerwolf’ was. Daardoor kon ik dus ook niet inspelen op bepaalde situaties. Pas nadat ik het verhaal een stuk of vijf keer had herschreven, viel me plots te binnen wie de dader was. En toen moest ik alles wéér herschrijven natuurlijk! Maar aan de andere kant is dat ook weer leuk, wanneer alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Omschrijf Weerwolven van Waraine eens in 5 woorden. En waarom heb je voor deze woorden gekozen? 

Als ik vijf trefwoorden moet geven, dan kies ik voor ‘kampvuur’, ‘het jaar 2002’, ‘unheimlich gevoel’, ‘geheimen’ en ‘heksenjacht’. Voor mij is een kampvuur hét symbool voor gezelligheid en vriendschap want er is niks leukers dan met je vrienden rond het kampvuur zitten om ‘Weerwolven van Wakkerdam’ te spelen. Het boek speelt zich af in 2002 en ik heb mijn best gedaan om de dingen zó te schrijven dat lezers die aan het opgroeien waren in 2002 (waaronder ik zelf) ze ongetwijfeld zullen herkennen. De sfeer van het boek is nogal ‘unheimlich’, een Duits leenwoord dat ik fantastisch vind en waarvoor eigenlijk geen vertaling bestaat. Wie het boek leest, zal wel begrijpen wat ik precies bedoel. Alle personages uit het boek hebben bepaalde geheimen die ze met zich meedragen en het is nog maar de vraag of die geheimen hen uiteindelijk de das om zullen doen. Tenslotte heb ik mijn best gedaan om een ware heksenjacht te creëren naarmate het boek vordert waarin je als lezer de opzwepende plottwists voelt die ook de personages uit het boek ervaren.

Weerwolven van Waraine is natuurlijk niet het eerste boek dat van jouw hand is verschenen. Maar welk boek vond je het leukste om te schrijven? Maanziek, Alpengloed, Avondster of toch Weerwolven van Waraine?

Elk boek dat ik geschreven heb, had zijn leuke en minder leuke kanten. Het belangrijkste is dat ik van elk boek heel veel geleerd heb en dat ik gegroeid ben als schrijfster. Als ik ‘Weerwolven van Waraine’ vergelijk met mijn eerste boek ‘Maanziek’, dan zie ik bijvoorbeeld dat mijn logische opbouw veel duidelijker is en dat mijn schrijfstijl verbeterd is. En als ik ‘Weerwolven van Waraine’ dan weer vergelijk met het nieuwe manuscript waaraan ik momenteel bezig ben, merk ik dat ook dat weer een heel stuk beter is. Heerlijk om die vooruitgang bij jezelf te zien! Het leukste boek om te schrijven, is het boek waaraan ik nog moet beginnen denk ik zo 😉

Welk personage uit jouw boeken lijkt het meeste op jouw eigen persoonlijkheid? 

Dat is een makkelijke vraag: Helen is het personage dat veel weg heeft van mij. Ze is een echt flowerpower hippie-meisje dat steeds probeert om het iedereen naar de zin te maken, iemand die altijd vrolijk doet en die veel bezig is met het milieu. Desondanks draagt ze ook een groot geheim met zich mee. Natuurlijk kan ik niet vertellen wat dat grote geheim is, maar laat ons zeggen dat ook dat element gebaseerd is op mijzelf.

En met welk personage zou jij weleens een dagje willen ruilen? 

Goh, wat een moeilijke vraag! Volgens mij is er geen enkel personage dat echt een geweldig leuk leven heeft… Al lijkt het me wel grappig om een dagje als Shania te zijn en gewoon alles te kunnen zeggen wat in me op komt, met niemand anders rekening te hoeven houden en gewoon lekker aan mezelf te denken. Dat is compleet het tegenovergestelde van hoe ik echt ben en net daarom lijkt het me wel leuk om eens de bitch te zijn, haha.

Wat kunnen wij in de toekomst nog van Eva Linden verwachten? En kun je een klein tipje van de sluier oplichten?

Momenteel ben ik met twee verschillende projecten bezig. Het eerste is een oorlogsroman die zich afspeelt tijdens de eerste wereldoorlog. Het hoofdpersonage uit dat boek is Suzanna, een veertienjarig meisje dat wegens geldgebrek naar haar oom en tante gestuurd wordt om daar te helpen met het huishouden. Op de boerderij van haar oom en tante doet ze echter een vreselijke ontdekking… Het tweede project waarmee ik bezig ben, is een high-fantasyserie die gebaseerd is op het populaire rollenspel ‘Dungeons and Dragons’. Over dat project heb ik binnenkort trouwens nog groot nieuws! Dat mag ik binnenkort bekendmaken op mijn pagina Boeken van Eva Linden.

Wat is jouw ultieme toekomstdroom? 

Het zou geweldig zijn als nog meer mensen mijn boeken zouden willen lezen. Hoe meer mensen ik blij kan maken of op een andere manier beroeren met mijn schrijfsels, hoe beter. Op persoonlijk vlak is het mijn droom om ooit een bed and breakfast te openen in het buitenland, het liefst ergens in een warm land. Jullie zijn alvast allemaal uitgenodigd 😉

Heb jij weleens een boek van Eva Linden gelezen? Of wil je er graag eentje gaan lezen?

Tagged , , , ,

1 thought on “Magic of Questions: Eva Linden over ‘Weerwolven van Waraine’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.