Auteurs, Boeken, Magic of Questions

Magic of Questions: Wendy Brokers over ‘Vertrouwen of Verliezen’

Eerder verscheen al de recensie over Vertrouwen of Verliezen van Wendy Brokers op Magic of Books, hierin hebben jullie kunnen lezen dat dit een ontzettend mooi feelgoodboek is met een mooie balans tussen diepgang, humor en realiteit! Speciaal voor deze blog mocht ik Wendy Brokers een aantal vragen stellen. Dus ben je benieuwd aan welk personage uit haar eigen boeken Wendy Brokers een hekel heeft en met wie zij wel een dagje zou willen doorbrengen? Lees dan snel verder.

1. Wie is Wendy Brokers? Omschrijf jezelf in 5 woorden. 

Moeder (van vijf kinderen waarvan één uitwonend), verpleegkundige Neonatologie Geboortezorg, auteur (van verschillende genres: feelgood, New Adult en een Young Adult) chaoot én een dromer.

2. Welk boek zal jij iedereen altijd aanraden? 

Dat hangt een beetje af van wat je graag leest. Mijn allermooiste boek is geen ‘gangbare kost’ om te lezen (De stoel van God van Paul Brand). De vraag in het boek is levensbeëindiging bij voor de wet wilsonbekwame patiënten (in dit geval kinderen jonger dan 12 jaar). Het boek is rauw, intens en een emotionele rollercoaster. Voor iedere (kinder)verpleegkundige of kinderarts (in opleiding) een absolute must. En ook ouders die een kind hebben verloren zullen zich in veel delen van het verhaal herkennen en er hopelijk kracht uit halen.

3. Wat vind jij het allerleukste aan het schrijven van een boek? Waarom? 

Het tot leven brengen van een verhaal en de personages die ik heb bedacht. Het klinkt misschien gek, maar voor mij bestaan ze eigenlijk gewoon ook. Anders kan ik ze niet zo beschrijven als ik doe. En als lezers het dan ook nog geweldig vinden om te lezen, dan maakt me dat ongelooflijk blij en dankbaar.

4. Heb jij weleens een hekel aan een personage die je zelf gecreëerd hebt? Zo ja, aan wie? 

O, jawel hoor. Je hebt zowel ‘good guys’ als ‘bad guys’ in een verhaal nodig. En ‘goede’ personages zijn niet alleen maar goed, want dat zou onrealistisch zijn. Ook personages maken fouten en verkeerde keuzes of kwetsen anderen, net als iedereen doet. 

Maar als ik er een paar moet noemen aan wie ik een hekel heb: Tijn uit Baguette met jam voor twee, Jim uit Omkijken naar morgen (hoewel ik mijn uiterste best heb gedaan om hem ook karaktereigenschappen en een mate van aantrekkelijkheid mee te geven zodat je snapt waarom het hoofdpersonage ooit voor zijn charmes viel) en Gerbrand uit de Eindeloos-serie. Wat een flapdrol.

5. Omschrijf Vertrouwen of Verliezen in 5 woorden. 

Romantisch, eigentijds, humoristisch, sexy, rauwe rand (o, dat zijn er dan dus eigenlijk zes)

6. Wat is jouw inspiratie geweest voor het schrijven van Vertrouwen of Verliezen? 

Dit verhaal is eigenlijk ooit ontstaan als kortverhaal voor een schrijfwedstrijd en er zijn vele versies (en uitbreiding!) gevolgd om het te maken tot wat het nu is. De basis stamt uit 2014 en ik weet eigenlijk niet meer wat de opdracht van de schrijfwedstrijd was, haha! Wel wilde ik met dit verhaal laten zien dat ik ook iets luchtigers kan schrijven dan de vaak beladen ‘realgoods’ die ik schrijf.

7. Wat vond jij het moeilijkste aan het schrijven van Vertrouwen of Verliezen? Waarom? 

Er zit een schrijnend thema in dat me na aan het hart ligt omdat ik daarmee in mijn privéleven ben geconfronteerd. Het was dus die herkenbaarheid die het lastig maakte. En hoewel ik niet gelovig ben zitten er een paar scènes in dit boek met een pastoraal werker. Ik wilde dit zo integer mogelijk schrijven om niemand voor het hoofd te stoten en ik denk dat ik mag concluderen dat het is gelukt.

8. Wie is jouw favoriete personage uit Vertrouwen of Verliezen? Waarom? 

Noortje, zonder twijfel. Chaotisch, onhandig, grappig, romantisch, meerdere malen teleurgesteld in de liefde en toch haar hart opnieuw helemaal openstellen met het risico voor de zoveelste keer in haar leven te worden gekwetst. Je gunt het haar echt dat ze de liefde vindt en deze keer kan vasthouden.

9. Met welk personage uit Vertrouwen of Verliezen zou jij weleens willen afspreken? En wat zouden jullie dan gaan doen en bespreken? 

Nou, ook maar met Noortje dan. Misschien kunnen we shoppen en kan ze me kleding- en schoenentips geven, want ze is nogal van de jurkjes/rokjes en hakken. Hoewel ik dan wel tijdens die shoptrip een lekkere high tea in een gezellig tentje eis om even bij te komen, want ik ben zelf helemaal niet van het winkelen. Misschien kunnen we dan onder het genot van thee en een scone bespreken wat ze allemaal heeft meegemaakt met haar vroegere vriendjes. Ik voorspel dat ze me kan laten huilen van het lachen.

10. Er staan natuurlijk al een aantal boeken op jouw naam, maar welk boek vond je het leukste om te schrijven? Waarom? 

Elk boek heeft zijn charmes om te schrijven en daar duik ik dan ook volledig in tijdens het schrijfproces. Het leukst vond ik denk ik deel 3 en 4 van de Eindeloos-serie, omdat de hoofdpersonages voor zo veel verbaal vuurwerk zorgden. 

Het lastigste boek om te schrijven was De laatste halte, mijn Young Adult. Omdat het zo uit mijn comfortzone was en zo’n beladen onderwerp had. Het is wel het boek waarop ik het allermeest trots ben, nog steeds.

11. Wat is jouw grootste droom voor de toekomst? 

Ik zou ontzettend graag een boek van mij (of meerdere, want hé; ik ben de beroerdste niet J) verfilmd willen zien. Nog liever dan een bestseller schrijven, geloof ik. En ik weet dat een grote groep lezers een verfilming ook echt zou toejuichen. Want zeg nou zelf: Jacco, Nate, Jelle, Gus, Jay, Wessel of Mats op het witte doek slaan maar weinig lezers af! Hoewel ik denk dat die vier pubers uit mijn YA en wat ze in Londen meemaken het grote publiek ook aanspreken.

Wat is jouw favoriete boek van Wendy Brokers?

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.