Auteurs, Boeken, Magic of Questions

Magic of Questions: Quirien van Loon over ‘Geen Bereik – Skyana’

Afgelopen vrijdag hebben jullie de recensie over Geen Bereik – Skyana van Quirien van Loon op mijn blog kunnen lezen. Een mooi debuut waarin feminisme centraal staat. Deze maand is Geen Bereik – Skyana een jaar geleden verschenen en ter ere daarvan mocht ik Quirien van Loon een aantal hele leuke vragen stellen! Dus lees snel verder als je erachter wilt komen wat ze de mooiste scène uit haar boek vindt en met welk personage ze wel een dagje zou willen doorbrengen.

Even voorstellen. Wie is Quirien van Loon? Beschrijf jezelf in 5 woorden.

Vijf woorden, dat is heel moeilijk haha. Beelddenker, koppig, familiemens, dierenliefhebber en einzelgänger.

  • Beeldenker: ik denk heel erg in beelden en onthoud ook veel op die manier. Soms kan ik nog voor me zien welke specifieke beweging iemand een aantal uur eerder maakte (alleen als het me is opgevallen toen haha).
  • Koppig: ik ben mega koppig. Soms werkt dit heel erg in mijn voordeel, omdat ik dingen voor elkaar krijg door door te zetten, maar soms maakt het ook dat ik moeilijk in omgang ben. Het kan voor veel discussie/irritatie zorgen.
  • Familiemens: ik vind familie heel erg belangrijk en ben dan ook helemaal gelukkig als we allemaal een weekendje thuis zijn. Tegelijkertijd kan ik het overigens ook wel heel erg druk/te veel vinden en blij zijn als ik weer weg kan.
  • Dierenliefhebber: ik ben opgegroeid met dieren en heb er een liefde voor. Niet alleen in huis (en buitenshuis), maar ook in mijn boeken! In boek twee is dat een van de karaktereigenschappen die ik aan Flynn heb meegegeven?
  • Einzelgänger: ik ben niet echt een sociaal mens. Ik kan heel goed met andere mensen omgaan en ik heb een sociaal beroep gekozen als carrière (pedagoog), maar ben tegelijkertijd hartstikke graag op mezelf (of met dieren). Ik vergeet ook vaak mensen uit te nodigen en kan gemakkelijk dagen zonder veel mensencontact.

Wat is jouw favoriete boek?

Ik heb niet per se één lievelingsboek, maar als ik moet kiezen: Van de koele meren des doods van Frederik van Eeden. Ik vind dit zo onwijs mooi geschreven en heftig.

Wanneer ben je begonnen met schrijven?

Weet ik niet meer precies. Het was ergens in 2009 of 2010, toen mijn zusjes en ik onze eerste laptop kregen. Toen begon ik met het schrijven van verhaaltjes en ten slotte in 2012 met mijn eerste “boek” genaamd helblauw. Natuurlijk totale onzin en helemaal geen boek, want het was slecht 36 pagina’s lang, maar in mijn hoofd was ik al een heuse schrijfster.

Is er een schrijver of schrijfster die jou inspireert? Waarom?

Nee, ik volg eigenlijk geen schrijvers/schrijfsters. Ik kijk heel erg naar boeken an sich en lees (buiten series) ook niet per se alle boeken van een schrijver. Toevallig misschien, als ik ze allemaal leuk vind klinken, maar niet omdat ik iemand mooi vond schrijven. Ik weet niet echt hoe dat gekomen is en waarom ik het in stand houd, maar ik vind het volgen van schrijvers gewoon helemaal niet interessant (zou overigens ook niet zo snel een interview met een schrijver lezen).

Waar haal jij de meeste inspiratie voor het schrijven van verhalen vandaan?

Uit mijn omgeving. Zowel directe omgeving (familie/vrienden), als indirecte en onbekende omgeving. Ik ben een echte mensenkijker en vind het heerlijk om gedrag van mensen in het openbaar vervoer of op straat te bestuderen. Daar komen veel karakters uit voort. Daarnaast bedenk ik mega veel voor mijn verhalen terwijl ik aan het fietsen of wandelen ben.

Hoe is het idee voor Geen Bereik – Skyana ontstaan?

Totaal niet zoals het boek nu is haha. Ik luisterde het nummer Sleep song van Bastille en hoorde daarin de woorden “last resort”. Aan de hand van deze woorden fantaseerde ik een verhaal over een verloren hotel in de bergen van Frankrijk dat werd gevonden door een familie en weer opnieuw tot resort opgeknapt. Dit is helemaal nooit tot stand gekomen, want vanaf het moment dat ik voor het eerst begon met schrijven en Daniël leerde kennen, wist ik dat hij een heel ander verhaal te vertellen had.

Wat vond jij het leukst aan het schrijven van Geen Bereik – Skyana?

De vallei zelf. Hoewel het eigenlijk een hele negatieve plek is, omdat Daniël er gevangen gehouden wordt, zijn er ook heel veel mooie momenten. Als ik aan een mooie zomernamiddag in de vallei denk, met de hutjes die in het zonlicht baden en de mannen en vrouwen die verspreid door de vallei aan het werk zijn, vind ik dat echt heerlijk klinken. En daarnaast het samen jagen van Levir, Jericho en Daniël vond ik heerlijk om uit te schrijven, zeker omdat de jongens een hele natuurlijke vriendschappelijke band hebben. Ze zijn geen echte boezemvrienden, maar kunnen dag in dag uit met elkaar besteden. 

Wat vond jij het moeilijkste aan het schrijven van Geen Bereik – Skyana?

Ik vond het heel moeilijk om een lijn te krijgen tussen te weinig en te veel informatie. Ikzelf weet veel meer dan in het boek staat over de manieren die ze gebruiken om te koken, wapens te maken etc. etc. Maar om alles nou helemaal in het boek uit te werken… Het was constant zoeken naar een middenweg tussen genoeg informatie geven dat het te begrijpen was en er tegelijkertijd voor te zorgen dat het niet al te droog werd.

Met welk personage uit Geen Bereik – Skyana zou je wel een dagje willen doorbrengen?

Hmm, heel moeilijk. Ik ben gek op Daniël, ook omdat hij zo levensecht voor mij is, maar zou het liefst een dag met Levir doorbrengen. Hij komt namelijk niet terug in deel twee en drie en ik mis hem ontzettend.

Wat vind jij de mooiste scène uit Geen Bereik – Skyana?

Nu ik boek twee geschreven heb en van proeflezers te horen kreeg dat dit werk echt véél beter is, moet ik zeggen dat ik het steeds moeilijker vind om over “Skyana” te denken. Het perfectionistische in mij komt daar heel hard naar boven en maakt het moeilijk om mijn “slechte” werk onder ogen te komen. Maar voor het belang van het interview: ik zou zeggen het gesprek tussen Skyana en Daniël op de avond van het bijenfeest. Ik wil er niet te diep op in gaan om spoilers te voorkomen, maar ik vond de dynamiek tussen Skyana en Daniël daar heel leuk. Je realiseert je daar als lezer pijnlijk goed hoe verschillend de normen en waarden van Daniël en Skyana zijn en hoe anders je daardoor naar het leven kijkt.

Is er een speciale boodschap die je op de lezer wilde overbrengen met Geen Bereik – Skyana?

Zeker, een paar zelfs. Ten eerste komt feminisme in alle drie de boeken van deze trilogie naar voren. Het is iets wat ik (en Daniël ook trouwens) heel belangrijk vind en wil “meegeven” aan de wereld. Natuurlijk is feminisme helemaal niet nieuw meer, maar onderdeel van het normaal maken van feminisme is om het te blijven noemen denk ik.

Daarnaast probeer ik de wereld in mijn boek weg te zetten tegen onze eigen samenleving. Als een soort spiegel om naar je eigen gewoontes te kijken.

Ten slotte vind ik het heel leuk om iets meer boeken over jagers-verzamelaars op de wereld te brengen, omdat het er nog niet heel veel zijn!

Als het goed is ben je al klaar met het schrijven van het vervolg op Geen Bereik – Skyana. Zou je hier iets meer over willen vertellen?

Dat klopt! In “Flynn” laten we de vallei achter ons en gaan we met Daniël, Skyana, Jericho en Mosa op zoek naar een andere stam. Daniël ruziet een hoop met zijn reisgenoten (hij heeft hen immers achtergelaten), maar wil hen toch ook wel naar veiligheid helpen. We leren ook Flynn, het “nieuwe” vrouwelijke hoofdpersonage kennen. De lezer leest nu niet meer vanuit Daniël en Skyana, maar vanuit Daniël en Flynn en dat geeft een heel ander perspectief. Ik vind Flynn het allerleukste personage in de hele serie en had het ook heel erg naar mijn zin tijdens het schrijven. Ik kan vrij weinig over Flynn vertellen zonder het verhaal te verklappen, maar je leert haar in enkele hoofdstukken al vrij goed kennen!

Overigens is het wel zo dat ik nog geen uitgeverij heb gevonden om Flynn bij uit te geven, dus wellicht gaat het nog even duren…

Wat kunnen wij in de toekomst nog van Quirien van Loon verwachten? En kun je een klein tipje van de sluier oplichten?

Dat ligt heel erg aan de uitgeverijen op het moment! Ik heb nog geen goede uitgeverij gevonden om mee verder te gaan, maar heb wel een hoop ideeën (ook naast Geen bereik). Eén van de ideeën die ik na het schrijven van “Noëlle” wil gaan uitwerken, is het schrijven van een paardenserie over de speciale paarden die ik op Brackenhallow stables (een manege waar ik in Amerika een jaar werkte) heb leren kennen. Dit is een echte kinderserie, dus iets heel anders dan Geen bereik!

Wat is jouw allergrootste droom?

Betekenisvol werk kunnen doen. Of dit nu in de vorm van schrijfster, pedagoge of paardengedragstrainer is, maakt me niet zo veel uit. Ik vind het leuk om mensen en dieren te helpen en zou graag mijn deel doen om de wereld een stukje beter te maken.

Heb jij Geen Bereik – Skyana al gelezen? Of ben je dat van plan om nog te doen?

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.