Auteurs, Boeken, Magic of Questions

Magic of Questions: Mitchel Kleuver over ‘Jij’ en ‘Hartkloppingen’

Alweer een hele tijd geleden hebben jullie de recensie van De Jongen, geschreven door MC Kleuver, op mijn blog kunnen lezen. In de tussentijd heeft hij zeker niet stilgezeten en zelfs twee prachtige gedichtenbundels geschreven. Zo verscheen eerst de gedichtenbundel Jij en later de gedichtenbundel Hartkloppingen. Voor deze Magic of Questions heb ik Mitchel Kleuver de hemd van het lijf mogen vragen over o.a. Jij en Hartkloppingen. Lees snel verder om erachter te komen wat zijn favoriete gedicht uit deze gedichtenbundels is!

Even voorstellen. Wie is Mitchel? Beschrijf jezelf aan de hand van 5 woorden.

Mitchel is eigenzinnig, creatief, enthousiast, behulpzaam en leergierig. Ik heb zo mijn eigen dingen die ik leuk vind om te doen. Dat doe ik met veel enthousiasme en creativiteit. Ik leer heel graag dingen. Vandaar dat ik vaak op Wikipedia kijk en ik help mensen graag. 

Wat is jouw favoriete boek?

Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed Prins, Harry Potter en de Relieken van de Dood

Waarom ben je begonnen met schrijven?

Schrijven deed ik als kind al graag. Toen ik met mijn opleiding stopte, ben ik écht gaan schrijven. Voor mezelf. Ik ben begonnen met columns te schrijven om emoties uit te kunnen schrijven. Dat doe ik nog altijd, want eigenlijk schrijf ik puur voor mezelf. 

Wie is jouw grote schrijfvoorbeeld?

Eén van mijn favoriete dichters is Joost Zwagerman. Zijn gedichten lijken een dubbele laag te hebben en dat raakt me.

Waaruit heb jij inspiratie gehaald voor het schrijven van de gedichtenbundels Jij en Hartkloppingen?

Jij maakt me blij, verliefd, trots, bang, boos, gebroken. Het is een aaneenschakeling van emoties. Hetzelfde geldt voor Hartkloppingen. Hartkloppingen van woede, maar ook van enthousiasme. Het is mijn weergave van het uiten van wat je voelt. 

Wat vind jij het leukste aan het schrijven van gedichten?

In een verhaal heb je langer de tijd om tot een kern te komen. Bij gedichten begin je meteen met het neerzetten van een sfeer. Dit vergt techniek, maar ook moed, want zie maar eens met de kern te beginnen.

Tegen welke uitdagingen ben je aangelopen tijdens het schrijven van de gedichten voor Jij en Hartkloppingen?

Bij Jij had ik vooral last van mezelf. Ik wou te snel waardoor er fouten in de gedichtenbundel zijn gekomen. Eeuwig zonde. Bij Hartkloppingen heb ik het schrijven gelaten op mijn eigen tempo, maar toen had ik helaas geen drukkerij meer om de gedichtenbundels te printen. Daar ging toen heel veel tijd naartoe.

Omschrijf jouw gedichten eens in 5 woorden. En waarom heb je voor deze woorden gekozen?

Emotioneel, omdat gedichten een bepaalde emotionele waarde mogen bevatten. Dat maakt het sterk.

Utoptie, want soms zijn enkel mooie gedachten in woorden opgeschreven.

Eigen, want niemand kan op zo een manier schrijven zoals ik 😉

Herkenbaar, omdat ik hoop dat anderen zich in mijn gedichten kunnen herkennen. 

Naast het schrijven van gedichten schrijf je ook verhalen, wat vind jij leuker om te doen?

Dat is een moeilijke, want schrijven doe ik sowieso graag. Of het nu een column, gedicht of fantasieverhaal is. Fantasie is wel mijn ding, want dan kan ik mij behalve in het verhaal ook in de omgeving verdiepen. Dat maakt het wel mijn wereld. 

Wat is jouw favoriete gedicht uit Jij of Hartkloppingen?

Mijn meest favoriete gedicht kies ik uit de bundel Jij, want dat is namelijk ‘Ik teken hartjes op je foto’. 

Wat kunnen wij in de toekomst nog van Mitchel verwachten?

Heel veel ideeën! Ik hoop binnen enkele jaren mijn fantasyverhaal af te hebben geschreven. Wat ik daarmee ga doen, ben ik nog niet uit. Maar ik hoop zeker De Paarse Uil verder te hebben uitgewerkt, zodat ik nog meer kan doen met gedichten.

Wat is jouw ultieme toekomstdroom?

Wonen in een oud gebouw met een mooie tuin eromheen waar ik eventueel zou kunnen schrijven onder een appelboom. En dan de zon die ondergaat in een oranjegloed. Prachtig.

Heb jij Jij of Hartkloppingen al gelezen? Of ben je dat van plan om nog te doen?

Tagged , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.