Auteurs, Boeken, Magic of Questions

Magic of Questions: Kelly Oram over Cinder & Ella

De kans is erg groot dat je het boek Cinder & Ella al op mijn blog en Bookstagram voorbij hebt zien komen. Onlangs plaatste ik namelijk mijn recensie waarin je kan lezen wat ik van dit boek vond. Heb je hem gemist? Lees hem dan HIER terug! En nu heb ik nog iets heel leuks voor jullie; een interview met Kelly Oram!

Dus mocht je nieuwsgierig zijn of Kelly Oram zelf ook een nerd is, wat haar favoriete boeken zijn en wat je kan verwachten van het vervolg op Cinder & Ella? Lees dan vooral verder, want ik heb het haar allemaal gevraagd.

Wie is Kelly Oram? Omschrijf jezelf in 5 woorden die het beste bij je passen.

Creatief. Vriendelijk. Introvert. Moeder. Attent.

Was het altijd al jouw droom om een boek te schrijven? Wanneer ben je met schrijven begonnen?

Ik begon al met schrijven voordat ik me realiseerde dat ik een boek wilde schrijven. Voor mij was schrijven altijd een creatieve en emotionele uitlaatklep toen ik nog een tiener was. Het talent is daaruit verder gegroeid.

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit?

Ik ben een echte outliner. Ik bespreek mijn ideeën meestel met de mensen om me heen totdat ik een concept hebt dat ik leuk vind. Dan ga ik rustig zitten om het plot te bedenken en zorg ik ervoor dat alle belangrijke gebeurtenissen erin verwerkt zijn. Zodra ik een duidelijk overzicht heb, begin ik met het schrijven van de eerste versie. Na verschillende aanpassingen stuur ik het verhaal naar mijn betalezers voor feedback. Hierna maak ik nog een aantal aanpassingen en gaat het naar mijn redacteur. Dan doe ik nog twee bewerkingsrondes met mijn redacteur en vervolgens gaat het verhaal naar een proeflezer. Eigenlijk komt het neer op heel veel plotten en aanpassen!

Wat is je favoriete sprookje?

Cinderella!

Wat is je favoriete boek? Waarom?

Hoe kan ik er maar eentje kiezen?!

Ik houd van The Host van Stephenie Meyer, omdat ik gek ben op ingewikkelde relaties. Ik houd van Edenbrooke van Julianne Donaldson, vanwege de romantiek die erin zit. Sir Philip is een van mijn favoriete ‘book boyfriends’ ooit! En ik houd van de Seven Realms series van Cinda Williams Chima, vanwege het avontuur en de worldbuilding! Ze is zo creatief en weet altijd een manier te vinden om ervoor te zorgen dat het voelt alsof je met de personages mee op avontuur gaat in plaats van er alleen over te lezen.

Was het sprookje van Cinderella het enige dat jou geïnspireerd heeft om Cinder & Ella te schrijven? Of was er nog meer?

Pretty much, yeah. Ik wilde altijd al het verhaal over Cinderella opnieuw vertellen. Ik moest alleen wachten op het moment dat ik wist hoe ik het wilde vertellen. Ik heb zelf een klein beetje kennis van Hollywood, omdat ik zeven jaar in Los Angeles heb gewoond en mijn man in de entertainment-industrie werkt. Het was dus eigenlijk alleen maar logisch dat ik een Hollywood hervertelling schreef.

Cinder & Ella collage

Cinder & Ella zijn allebei echte nerds in het verhaal. Ben je zelf ook een beetje een nerd?

Yup. Ik ben een hele grote nerd. Ik ben gek op alles wat met fantasy te maken heeft. Mijn man en ik doen vaak aan rollenspellen met onze vrienden. Ik heb zelfs een eigen set dobbelstenen die niemand mag gebruiken, behalve ik.

Ella doet zelfs een hele leuke cosplay op FantasyCon. Heb jij zoiets ooit weleens gedaan?

Dat heb ik nog niet gedaan, maar ik zou het wel willen! Ik heb altijd al een keertje naar ComicCon in San Diego willen gaan. Hopelijk gaat dat in de toekomst nog een keertje gebeuren!

Cinder & Ella is niet alleen een romantisch verhaal, er komen namelijk best wel zware onderwerpen zoals depressie en verlatingsangst voorbij. Het is heel realistisch. Hoe heb je hier onderzoek naar gedaan?

Sommige onderwerpen heb ik zelf meegemaakt, zoals de depressie en het pesten. Het was voor mij makkelijk om uit deze persoonlijke ervaringen inspiratie te putten voor een groot gedeelte van het verhaal. Voor het onderwerp verlatingsangst heb ik met verschillende personen gesproken wiens ouders uit elkaar zijn gegaan. Ik heb iemand die aan verlatingsangst lijdt het boek laten lezen en zij heeft mij hele goede feedback gegeven! Voor andere dingen, zoals de fysieke aandoeningen van Ella, heb ik veel online research gedaan en naar filmpjes op YouTube gekeken.

Wie is je favoriete personage uit Cinder & Ella?

Ik zou zeggen dat het een gelijkspel is tussen Brian (Cinder) en Juliette. Brian is gewoon leuk. Hij heeft het ‘pretty boy fame thing’, maar is tegelijkertijd een echte fantasy nerd. En hij is slim en ad rem. Hij is zelfverzekerd en dominant. Hij is een ontzettend leuk personage om mee te werken, omdat hij zoveel verschillende kanten heeft. Ik houd ook van Juliette. Ze is een goede mix van simpel en ingewikkeld. Diep van binnen is ze loyaal en houdt ze erg veel van haar familie. Ze weet wat ze wil en is niet bang om er alles aan te doen om dat te krijgen. Ik vond het geweldig om haar relatie met Ella te beschrijven. Er is namelijk zoveel meer dan de ‘gemene stiefzus’ rol.

Kan je ons iets vertellen over het vervolg Happily Ever After?

Ik denk dat het juiste woord om Happily Ever After te beschreven ‘MEER’ is. Meer romantiek. Meer drama. Meer emotie. Je krijgt een veel diepere kijk in het leven van Brian. 

Wat kunnen we in de toekomst van jou verwachten? Zullen er nog meer hervertellingen van sprookjes komen? Of misschien iets heel anders?

Ik werk sowieso nog aan minstens één hervertelling van een sprookje, en ik zal altijd meer schattige hedendaagse liefdesverhalen schrijven. Ik heb net een romantisch honkbal/tomboy verhaal gereleased, genaamd Girl at heart. Honkbal is mijn favoriete sport!

Vraag van Awesomebookloverblog: Kan je Cinder & Ella in vijf woorden beschrijven?

Romantiek, Drama, Emotie, Liefde en Acceptatie.

Blogtour

Dit interview met Kelly Oram is onderdeel van de Cinder & Ella-blogtour, georganiseerd door Uitgeverij De Fontein! Eerder heb je al de boektrailer bij BoekieWoogie kunnen bewonderen, las je een leesfragment bij Awesomebookloverblog, schreef Books and Dreams een artikel over Cinder & Ella en bedacht Turnthepagesnl een leuke quiz. Op 2 juli sluit Lovethesmellofbooks deze blogtour af met een winactie! Ben je benieuwd naar de artikelen van de andere bloggers? Je kan HIER alles terug vinden!

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.