Auteurs, Boeken, Magic of Questions

Magic of Questions: Britt Zwijnenberg over ‘Overleefd’

Eerder verscheen al de recensie over Overleefd van Britt Zwijnenberg op Magic of Books, hierin hebben jullie kunnen lezen dat dit een mooi historisch jeugdboek is met prachtige boodschappen! Speciaal voor deze blog mocht ik Britt Zwijnenberg een aantal vragen stellen. Dus ben je benieuwd wat zij de mooiste scène uit Overleefd vond en wie haar favoriete personage is? Lees dan snel verder.

Even voorstellen. Wie is Britt Zwijnenberg? Noem 3 dingen waar je gelukkig van wordt.

Ik word gelukkig van mijn hond, paarden en lezen en schrijven.

Ah, kom. Hoe kan ik nu niet van mijn hond houden? Ze is zo lief en schattig en ze wordt steeds grijzer. Ze snurkt zachtjes als ze slaapt en ze heeft het liefst dat je haar buik kriebelt. Oké, dat is niet helemaal waar. Ze heeft het liefst dat je haar eten geeft, zo kan je haar vriendschap zonder problemen afkopen. En als je met haar door het bos wandelt, is ze net weer een jonge hond van drie. Moet ik nog meer zeggen? ?

Paarden zijn denk ik altijd mijn favoriete dieren geweest. Ze zijn zo intelligent en gevoelig en als je met ze bezig bent, vergeet je even de wereld om je heen. Ze oordelen niet en luisteren altijd. En als je op hun rug zit, ben je echt samen aan het werk. Het is fantastisch om dat grote lichaam onder je te voelen bewegen en het idee te krijgen dat je vliegt. Het mooiste vind ik als je samen met je paard groeit en natuurlijk als je je gezicht in hun zachte vacht kan verbergen. 

Voor lezen en schrijven geldt eigenlijk dezelfde reden waarom ik er zo gelukkig van word. Daarom zie ik ze ook een beetje als één categorie. Het is mijn kans om in een totaal andere wereld te leven en compleet nieuwe avonturen te beleven (en laten we eerlijk zijn, is dat niet iets wat we nu allemaal nodig hebben?). Ik kan alles doen en alles zijn en overal heen gaan waar ik wil. Het geeft zo ontzettend veel vrijheid en soms is het ook gewoon nodig om even te ontsnappen aan je eigen leven en compleet op te gaan in iets anders. Je kan je eigen fantasie erop loslaten en meegaan in andermans fantasie. Waarschijnlijk lees ik daarom ook zo graag fantasy en historische fictie, want dat zijn echt compleet andere werelden.

Wat is jouw favoriete boek?

Oehhhh, die vraag is echt lastig. Nee, die vraag is onmogelijk. Dus ik doe het enige logische: ik ga valsspelen en een paar boeken kiezen.

Als eerste kies ik “A kind of spark” of “een soort vonk” in het Nederlands. Het is een van mijn favoriete boeken ooit, omdat het een van de weinige keren is dat ik mij zo verbonden heb gevoeld met een hoofdpersonage. Het is dan ook de enige keer ooit geweest dat ik een fictieboek heb gelezen over een autistisch meisje. Ik heb gelachen en gehuild en Addie heeft absoluut een speciaal plekje in mijn hart.

Als tweede kies ik “Girls of paper and fire”. Deze fantasy serie is ook echt zo ondergewaardeerd. Het is spannend en emotioneel en het kwam echt binnen. Ik lees niet snel, maar dit boek had ik in een dag uit. Ik heb die hele dag dan ook echt niets anders gedaan dan lezen, omdat ik simpelweg niet kon stoppen. De personages zijn zo realistisch opgebouwd dat ik hun pijn en emoties echt tot in mijn botten voelde, dus ja, zeker een favoriet. 

En dan kies ik tot slot voor de “Magnus Chase serie” van Rick Riordan. Eigenlijk houd ik van alle boeken die hij schrijft. Ze zijn luchtig en grappig en ze krijgen het altijd voor elkaar om mij aan het lachen te krijgen. Als ik mij down voel, pak ik het liefst een van zijn boeken erbij, want dat is een garantie dat ik mij weer beter voel. En niet te vergeten, ik heb mijn vriendin leren kennen door onze gezamenlijke liefde voor Rick Riordan boeken, dus dan kan ik het moeilijk negeren ?.

Als je naar een andere tijdsperiode kon reizen, welke zou dat dan zijn?

Ik weet niet of ik in een andere tijdsperiode zou willen leven, want weet je hoe lang het heeft geduurd voor er zelfs fatsoenlijke gezondheidszorg was? Ik denk dat ik in de meeste tijdsperiodes echt al tien keer dood was geweest. 

Qua progressieve houding tegenover vrouwen en mensen die anders waren dan anders, zou ik naar de Noormannen willen gaan, maar het leven lijkt me daar echt heel zwaar en ik zou nog geen paar uur volhouden, ben ik bang.

Als ik een paar dagen ergens heen zou kunnen reizen en een kans zou hebben om het te overleven, zou dat zeker de tijd van de Romeinse republiek zijn. Iets in hun manier van regeren en leven fascineert mij mateloos. Daar zou ik echt wel een paar dagen willen rondhangen en misschien even zo’n groot badhuis binnengaan.

Wanneer ben je begonnen met schrijven?

Ik denk dat dat is geweest toen ik 15 was, dus zo’n 7 jaar geleden alweer. Of in ieder geval, dat was toen ik mijn eerste verhaal van boekformaat schreef. Ik denk dat ik echt al kleine verhaaltjes schreef zodra ik het alfabet kende en mijn eerste woorden kon maken. Het zat er dus al vroeg in.

Is er een schrijver of schrijfster die jou inspireert?

Verschillende schrijvers inspireren mij om verschillende redenen. Zo is Thea Beckman degene die mij geïnteresseerd heeft gekregen in geschiedenis en Rick Riordan verbaast mij altijd met zijn twists en humor. Ruta Sepetys inspireert mij omdat ze historische fictie in YA boeken groter maakt in Amerika en Chinouk Thijssen inspireert me omdat ze van haar schrijven haar werk heeft kunnen maken. Kortom, er zijn heel veel schrijvers die mij inspireren en allemaal om verschillende redenen.

Waar haal jij de meeste inspiratie voor het schrijven van verhalen vandaan?

Ik luister altijd graag naar muziek tijdens het schrijven, omdat ik daar vaak heel veel gevoel uit kan halen. Daar krijg ik altijd een idee van welke sfeer ik wil neerzetten en hoe ik dat het beste kan doen. Soms brengt het mij ook op thema’s die ik wil vertellen. En verder lees ik heel graag, wat ook altijd een inspiratiebron is, net als films en series. En natuurlijk eigen ervaringen. Ik ben nooit dezelfde persoon als mijn personages, maar sommige ervaringen van jezelf meenemen in je verhalen, maakt dat iets echt gaat leven voor mij. En voor zowel de fantasy die ik schrijf als voor historische fictie kijk ik naar de dingen die er in de wereld gebeuren en die er gebeurd zijn. Ik probeer mijn eigen ideeën te verweven met andere tijden en plaatsen en er zo één geloofwaardig geheel van te maken.

Hoe ben je op het idee van Overleefd gekomen?

In eerste instantie was er niet eens echt een verhaalidee toen ik er zo’n zes jaar geleden aan begon. Overleefd is een beetje ontstaan omdat ik op dat moment een enorme fascinatie had voor de medische wetenschap. Daarnaast hield ik enorm veel van geschiedenis en dan vooral van de middeleeuwen. Toen ik vijftien was, besteedde ik dan ook een groot deel van mijn vrije tijd aan het uitzoeken hoe medische kennis die we nu hebben is ontstaan. 

En toen dacht ik: oké, ik weet nu veel over de medische wereld, wat ga ik ermee doen? Ik besloot dat ik al deze informatie het best allemaal in een boek kon stoppen. Misschien overbodig om te zeggen, maar de eerste versie van Overleefd zat vol infodumps over hoe bepaalde medische aspecten werkten. (Die heb ik er tijdens het herschrijven allemaal uitgehaald en op een betere manier heb verwerkt, trouwens)

Tegen welke uitdagingen ben je aangelopen tijdens het schrijven van Overleefd?

Het was niet het eerste verhaal dat ik ooit heb geschreven, dus ik wist hoe ik een begin, midden en eind moest opzetten. Ik ben alleen een enorme pantser (iemand die het verhaal ontdekt tijdens het schrijven en het dus niet vooraf plant). Hierdoor heb ik mezelf regelmatig in een hoekje geschreven en moest ik weer een oplossing verzinnen voor de problemen die ik zelf had gecreëerd. Dat is zowel het mooie als het lastige aan een verhaal niet plannen.

Maar de grootste uitdaging was denk ik toch dat Overleefd het eerste verhaal is dat ik echt heb herschreven. Bij de twee eerdere verhalen die ik vroeger had geschreven dacht ik: zo, de eerste versie staat, dus mijn verhaal is klaar. Bij Overleefd ben ik echt een stap dieper gegaan en heb ik het verhaal met de hulp van proeflezers meerdere keren grondig aangepast, voor ik het naar een uitgever stuurde. Dit heb ik niet gelijk gedaan toen mijn eerste versie stond, want toen was ik er nog niet klaar voor, maar een paar jaar later. Dat was echt ontzettend lastig, maar ik zou het absoluut niet anders willen, want ik heb er zo ontzettend veel uit geleerd wat ik nu zeker ook in nieuwe verhalen die ik schrijf toepas.

Omschrijf Overleefd in 5 woorden. En waarom heb je voor deze woorden gekozen?

Ik kies voor het woord “Pest” omdat dat de ziekte is die de wereld van mijn verhaal in zijn greep houdt en waar de hoofdpersoon op verschillende manieren ook zelf mee te maken krijgt. Het is de belangrijkste reden waarom hij uiteindelijk zijn eigen pad gaat kiezen.

Daarnaast kies ik voor “Dokter” omdat de wonderdokter in mijn verhaal een van mijn favoriete personages is. Hij is slim en eigenwijs en denkt verder dan anderen misschien zouden willen. Daarbij spelen de medische aspecten in mijn boek natuurlijk ook een grote rol.

“Familie” is een belangrijk woord omdat dit verhaal voor een groot deel gaat over de band met je familie, maar ook over het kiezen van een familie waar je bij wil horen en op die manier je plek vinden in de wereld.

“Bijzonder” kies ik omdat alle personages in mijn boek denk ik wel bijzondere trekjes hebben. Van Jacob de wonderdokter tot de hoofdpersoon Ghibe, maar vooral mijn favoriete personage uit het boek: Catrijn. Ze is zo anders dan de rest en juist dat is iets wat haar in mijn ogen prachtig en bijzonder maakt. 

Als laatste kies ik voor “Eigenwijs” omdat alle personages in dit boek extreem eigenwijs zijn. Daarnaast ben ik zelf ook erg eigenwijs geweest in het schrijven van dit boek. Een boek dat ergens leest als een YA, maar thema’s en een hoofdpersoon heeft die passen bij een jeugdboek. Eigenwijs omdat ik een historisch boek schreef, terwijl meerdere uitgevers mij vertelden dat dat niet verkoopt. En eigenwijs omdat ik heel graag een open einde wilde houden, ondanks dat ik weet dat veel lezers het liefst alles netjes afgesloten willen hebben. Misschien heb ik toch iets weg van mijn personages.

Wat vind jij de mooiste scène uit Overleefd?

De mooiste scène vind ik de scène waar jij ook een quote van in je review hebt geplaatst. Dit is een scène die ik relatief laat tijdens het herschrijven nog heb toegevoegd, maar die absoluut niet mocht ontbreken. Hierin praat Ghibe met de dokter en ze het hebben over dat iedereen anders is, maar dat iedereen moet kunnen zijn wie hij is. En dat vind ik zo’n ontzettend belangrijke boodschap om lezers mee te geven.

Stel dat jij de plaats van Ghibe in Overleefd zou overnemen. Zou je dan dezelfde keuzes hebben gemaakt? Of is er iets dat jij anders had gedaan?

Als ik in Ghibes plaats had gestaan, was er denk ik geen verhaal gekomen. Ghibe besluit namelijk al vrij snel voor zichzelf te kiezen, tegen het advies van alle volwassenen in. Het is een beetje een impulsief besluit en ik denk niet dat ik dat ooit gedurfd zou hebben. Ik denk, zeker toen ik een jaar of tien was, dat ik netjes naar de volwassenen om mij heen had geluisterd en misschien ben ik daarin zelfs wel een klein beetje jaloers op Ghibe. 

Er zitten mooie boodschappen verborgen in Overleefd. Probeer jij altijd boodschappen in je verhalen te verwerken? Zo ja, waarom vind jij het belangrijk om deze in je verhalen te verwerken?

Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat boodschappen vaak bijna per ongeluk in mijn verhalen terecht komen. Misschien heeft dat ermee te maken dat ik het verhaal vaak ontdek tijdens het schrijven en daarmee dus ook de boodschappen die ik over wil brengen. Ik denk dat ik daarnaast bijna automatisch altijd boodschappen in het verhalen verwerk die ik zelf belangrijk vind, omdat personages vaak toch een klein deel van jezelf in zich hebben, ook al zijn ze nog zo anders.

Net zoals ik het liefst verhalen lees die een diepere laag hebben dan wat je aan de oppervlakte ziet, schrijf ik die ook het liefst. Ik denk dat begrip en respect voor iedereen altijd belangrijke thema’s voor mij zullen zijn. Ik hoop dat ik dat aan mijn lezers kan meegeven.

Wie is jouw favoriete personage uit Overleefd? Waarom?

Ah, dat is oneerlijk. Eentje maar? Ik houd enorm veel van Jacob en Ghibe, maar ik denk dat ik dan toch voor Catrijn ga. Ze is een personage met ontzettend veel lagen en hoe meer ik over haar schreef, hoe meer ik haar ging waarderen en respecteren. Het is een vrouw die het hart echt op de juiste plek heeft zitten en alles zal doen om haar familie te beschermen. Ze heeft  mijn volledige respect. 

Wat kunnen wij in de toekomst nog van Britt Zwijnenberg verwachten? En kun je een klein tipje van de sluier oplichten?

Lastig te zeggen. Ik bedoel, wie weet of uitgevers geïnteresseerd zijn in nieuw werk van mij? Maar ik ga in ieder geval proberen een nieuw boek uit te geven. Het gaat om een Young Adult met een aantal heftige thema’s. Het is een wat duisterder boek dan Overleefd en het gaat diep in op vragen rond psychische gezondheid. (En er zijn Vikingen! Veel Vikingen!) Hopelijk kunnen jullie dat in de toekomst gaan lezen en kan ik er dan wat meer over vertellen. Dat zou wel echt heel erg tof zijn! 

Waar hoop jij over 10 jaar te zijn? Heb je nog mooie dromen die je wilt verwezenlijken?

Ik hoop dat ik over tien jaar nog heel veel boeken heb mogen schrijven en hopelijk ook uitgeven. Dat is mijn grootste passie en ik hoop dat ik daaraan kan blijven werken. Als ik heel groot droom, hoop ik dat ik over tien jaar schoolbezoeken kan doen om te praten over lezen en schrijven. Misschien hoop ik zelfs dat mijn boeken vertaald gaan worden. Dat zou echt heel erg fantastisch zijn! Maar voor nu hoop ik vooral dat ik nog veel boeken mag blijven schrijven en dat lezers zullen genieten van die boeken, zodat ik dit over tien jaar nog steeds doe. 

Heb jij Overleefd van Britt Zwijnenberg al gelezen? Of ben je dat nu van plan?

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.