Boeken, Boekenliefde

iLeesclub met Ash Princess van Laura Sebastian

De eerste iLeesclub is een feit en wat was het gezellig om met allemaal andere Instagrammers te praten over Ash Princess van Laura Sebastian. In deze blog hebben we alle vragen en antwoorden die zijn gesteld in de iLeesclub op een rijtje gezet om tot een eindconclusie te komen over Ash Princess. Als je dit artikel gaat lezen moeten we je waarschuwen dat er misschien spoilers (over het boek) in kunnen staan, dus doorlezen is op eigen risico.

Cover: YAY! or NAY?

In de iLeesclub hebben maar liefst 22 Instagrammers op YAY! gestemd. Ze vonden de cover niet alleen heel erg mooi, maar ook ontzettend mysterieus en duister. My.winged.books omschreef de cover als ‘Donker met toch een sprankeltje hoop, en een soort dodelijke kroon.’  Toch vond niet iedereen de cover een echte YAY! Bernielug en degroot.maartje waren het met elkaar eens dat tegenwoordig erg veel (Young Adult) boeken een kroon op de voorkant hebben staan. Hierdoor valt de cover naar hun mening niet zo op tussen de andere boeken.

Conclusie: De cover is een echte YAY!

Foto: Books_o_sofie & Booksandsparkles

Wat zijn de verwachtingen van Ash Princess?

Voordat we begonnen met het lezen van Ash Princess kon iedereen vertellen wat ze van het verhaal verwachten. Eigenlijk wilden alle Instagrammers meteen het verhaal induiken en werden ze al gepakt door de woorden: “Prinses. Gevangene. Wees. Rebel.”  De synopsis doet een beetje denken aan boeken zoals A Court of Thorns and Roses en Throne of Glass van Sarah J. Maas. De verwachting is dan ook dat Ash Princess van Laura Sebastian een stoer en niet té meisjesachtig verhaal wordt.

Bookstamel: Ik verwacht een spannende fantasy niks te zoet sappig maar gewoon lekker donker . Daarnaast hoop ik op een badass vrouwelijk hoofdkarakter en een hoop magie.

Kindnessreads: Ik verwacht een spannend verhaal. Met een sterk vrouwelijk hoofd personage dat goed uitgewerkt is en waar je enorm mee kunt meevoelen. Ook hoop ik op wat romantiek🙂

Leest Ash Princess lekker door of moet je af en toe bikkelen om er doorheen te komen?

Eigenlijk is het overgrote deel het er wel over eens dat Ash Princess een boek is die lekker vlot leest en waarbij je niet hoeft door te bikkelen. In het begin is nog weinig dialoog, maar naarmate je verder in het verhaal komt neemt dat gelukkig toe.

In Ash Princess komen verschillende soorten magie voor! Wat voor soort magie jij zou willen bezitten: vuur, aarde, lucht of water? En waarom?

Een greep uit de antwoorden van de Instagrammers die meededen aan de iLeesclub:

Booksandsparkles: aha ik ben nog ergens bij 75, maar kom in de buurt! Aarde klinkt toch wel fijn, natuurbeheersing of iets met water. Ik hou wel van water 😁 maar ik ben wel graag in de natuur, dus vandaar aarde!

Bernielug: Vuur. Komt altijd van pas bij gevechten. Maar voor overleven zou ik voor aarde kiezen. Altijd eten 😁

Degroot.maartje: Ik kies voor water. Lijkt me geweldig als je iemand anders zijn uiterlijk kan overnemen.

Foto: Kindnessreads & Bookish.twin.reads

Wat vinden jullie tot nu toe van het hoofdpersonage Theodosia?

Uit de antwoorden van de Instagrammers die meededen blijkt eigenlijk dat ze Theodosia een krachtige vrouw vinden, die zich goed ontwikkeld in het verhaal. Ze verandert van Thora naar Theodosia. Ze heeft alles voor haar volk over en gaat steeds meer de strijd aan om onder het gezag van de Kaiser uit te komen! Toch is Kindnessreads het hier niet helemaal mee eens, zij ziet het een beetje anders: “Ze lijkt me een beetje naïef en ze heeft super lang gewacht om iets aan haar situatie te doen. Hopelijk komt daar snel verandering in :)”

Vinden jullie dat er in Ash Princess sprake is van discriminatie? En in welke vorm uit zich dit? En daarnaast.. Is dit nog wel vernieuwend voor een YA boek/verhaal?

De antwoorden op deze vraag zijn eigenlijk te mooi om gewoon samen te vatten, daarom hebben we de drie mooiste hieronder helemaal geciteerd:

Dutchbookfanatic: Discriminatie is misschien wel een van de grootste thema’s van dit boek. Ik vind dat de onderdrukking van zowel theodosia en haar volk goed beschreven wordt, ook het feit dat ze er eerst een soort van bij neer heeft gelegd en dan toch uiteindelijk dat vlammetje weer aangaat om te rebelleren.

Booksandsparkles: Ik zat daar dus op een gegeven moment ook echt over na te denken: ‘oh, de prinses is weer een donker meisje, wordt dit niet cliché? Ik vind het echt supergoed dat er over geschreven hoor, daar niet van… maarja zo is alles wel cliche eigenlijk denk ik. Het is goed dat we erbij stilstaan. Anderom, een blank meisje die onderdrukt wordt, zal ook heel veel rumoer doen opwaaien en veel erger worden ontvangen in de media. Het is lastig! Maar ik vind het echt een heeeerlijk boek! Ja soms wat voorspelbaar, maar echt blij met deze keuze!

My.winged.books: Ik vind ook dat er discriminatie in voor komt, zeker door de onderdrukking van bepaalde volken. Ik vind dit soort boeken echt heel leuk om te lezen dus voor mij is het niet te veel herhaling. Ik vind juist dat er tegenwoordig erg veel de nadruk wordt gelegd op LGBT, Body Positivity e.d. Die boeken lees ik minder graag, maar ik kan me ook voorstellen dat andere lezers vinden dat er in het genre van Ash Princess weer te veel boeken zijn omdat zij liever iets anders lezen. Maar er komt in elk geval genoeg variatie voorbij in de YA boeken die verschijnen.

Wat vinden jullie van de worldbuilding in Ash Princess? Zit deze goed in elkaar of missen jullie dit een beetje?

De worldbuilding in Ash Princess is eigenlijk volgens alle Instagrammers wel goed gedaan. Omdat het verhaal zich op één enkele plek afspeelt krijg je niet veel te zien van de wereld waar ze op dat moment in leven, maar de wereld is wel goed opgebouwd door het gebruik van mythes en legendes. Heavenleighbooks zag alles helemaal voor zich: ‘de schepen, het kasteel met de tunnels en kerkers, de zaal met de troon, de tuin die niet echt meer een tuin was..’

Foto: Booksandsparkles & Larissaglamourbooks

Beschrijf Ash Princess in 5 woorden.

Desireesboeken: Prinses, drama, pijn, liefde, verraad.

My.winged.books: Mysterieus, spannend, vernieuwend, verrassend en kannietwachtentotdeel2

Heavenleighbooks: Veelbelovend, mysterieus, fantasy, spannend en opstand.

Booksandsparkles: Super fantastisch geweldig spannend mysterieus.

Is Ash Princess een YAY 👍🏻 of een NAY 👎🏻?

We zijn alweer bij de laatste vraag van de iLeescub met Ash Princess van Laura Sebastian aangekomen. En de Instagrammers zijn het er unaniem over eens dat Ash Princess een dikke YAY is!

Helaas is de iLeesclub met Ash Princess alweer tot een einde gekomen, maar gelukkig gaan we gewoon lekker verder met een nieuwe iLeesclub. Dit keer hebben de Instagrammers gestemd op het boek Wat als dit het is van Becky Albertalli en Adam Silvera.

Doe jij mee met de volgende iLeesclub?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *