Auteurs, Boeken, Boekenliefde, Magic of Questions

Duo Interview: Lies Vervloet & Eva Linden

Vlak voor de release van hun boeken, Duisternis en Luna: Het volk van de Jaguar, benaderden Lies Vervloet en Eva Linden mij met de vraag of ik een Duo Interview met ze wilde doen. Natuurlijk, super leuk! Ik mocht ze de hemd van het lijf vragen over van alles en nog wat. In deze blog lees je dan ook onder andere wat hun favoriete boek is en wat je van de vervolgen kunt verwachten. Dus lees snel verder!

1. Wat is jullie favoriete boek?

Lies: Oei, ik vrees dat ik hier erg onorigineel uit de hoek moet komen en voor Harry Potter ga, haha. Er zijn nog andere boeken die ik echt geweldig vind hoor, maar dit is de enige serie die ik echt opnieuw en opnieuw (en opnieuw) heb gelezen!

Eva: Oh nee, wat erg, ik wou ook ‘Harry Potter‘ zeggen! Ik denk dat veel mensen van onze leeftijd die boeken zouden kiezen, omdat we er echt mee opgegroeid zijn, toch? Bij mij hebben de boeken van ‘Harry Potter’ ervoor gezorgd dat ik van fantasy ging houden en dat het mijn droom werd om net zo’n fantasywereld te verzinnen als J.K. Rowling. Zal ik misschien nog een ander boek noemen, zodat we niet extra onorigineel overkomen? Als kind was ik gek op de boeken van Roald Dahl en dan vooral ‘Matilda’, waarin ik leerde dat je alles kan doen wat je wilt, als je er maar echt in gelooft.

2. Op welk moment van de dag schrijven jullie het liefste? Waarom?

Lies: Voor mij is dat in de ochtend. Vooral in november, tijdens NaNoWriMo, rol ik rechtstreeks uit bed achter de computer. Dan heb ik me nog niet kunnen laten afleiden door internet, telefoon, etc. Dan kan ik me het beste focussen. Plus, als je nog voor de werkdag goed en wel van start gaat al je word count hebt gehaald, dat geeft echt een fantastisch gevoel!

Eva: Net als Lies ben ook ik een echte ochtendschrijver, al heb ik ’s ochtends wel eerst mijn ontbijt en kopje thee nodig voor ik achter de computer kruip. Met een fris hoofd kunnen beginnen aan een nieuw avontuur, heerlijk!

3. Wat vinden jullie de grootste uitdaging aan het schrijven van een boek? Waarom?

Lies: Het volhouden. Ondanks de onzekerheid, de twijfels, de eeuwige interne criticus. Je stelt je als schrijver kwetsbaar op en als je die twijfels de overhand laat nemen raakt een boek echt nooit af. Vandaar dus dat ik bijna tien jaar over het eerste Luna-deel heb gedaan. Oeps…

Eva: Wow, tien jaar? Hoe heb je dat in hemelsnaam kunnen volhouden? 

Lies: Sja, het idee voor het verhaal bleef steeds op de achtergrond aanwezig en het groeide ook gestaag, maar ik kwam maar heel zelden aan schrijven toe. Tot ik vond dat het genoeg was en mezelf eindelijk die hoognodige schop onder mijn kont heb gegeven!

Eva: Zelf vind ik de grootste uitdaging het moment waarop je het manuscript uit handen geeft. Tot dat moment is het boek enkel en alleen van jezelf, maar het moment dat anderen ernaar gaan kijken, is altijd spannend! Daarnaast vind ik promotie voeren ook een enorme uitdaging, want dat is helemaal niets voor mij.

Lies: Oh, ja, daar sluit ik me helemaal bij aan! Ik ben heel blij dat de uitgeverij ons dat voor een deel uit handen neemt!

4. Wat is jullie ultieme schrijftip?

Lies: Een lege pagina kan je niet editen. Dus begin gewoon met schrijven, laat je niet tegenhouden door de gedachte dat het meteen goed moet zijn. Een slechte tekst, die kan je verbeteren. Daarin kan je schrappen, toevoegen, aanpassen,… Maar met een lege pagina kan je helemaal niks. Dus begin maar gewoon.

Eva: Precies dat! Volgens mij denken sommige mensen dat auteurs meteen van de eerste keer het perfecte verhaal op papier zetten, haha! Als je denkt dat je misschien wel een leuk verhaal in je hoofd hebt, moet je niet bang zijn en er gewoon aan beginnen!

5. Omschrijf jullie boeken (Duisternis en Luna: Het volk van de Jaguar) met 5 woorden.

Eva: Avontuur, vriendschap, spanning, middeleeuws, magie

Lies: Dromerig, natuur, fantasie, magie, zelfacceptatie

6. Wat is jullie grootste inspiratiebron geweest voor Duisternis en Luna: Het volk van de Jaguar?

Lies: Mijn liefde voor de natuur. Al sinds ik klein ben ben ik gefascineerd door planten en dieren. O ja, en het feit dat ik niet goed kan slapen met volle maan. 

Eva: Oh, kan jij ook niet slapen bij volle maan? Voor mij is dat het ideale moment om ’s nachts ideetjes neer te pennen voor een volgend boek, hehe. ‘Duisternis’ is gebaseerd op een queeste van ‘Dungeons & Dragons’ die ik intussen al een paar jaar speel met m’n vrienden. Voor wie ‘D&D’ niet kent, het is nogal een ‘geeky’ rollenspel waarbij je je acties bepaalt door het rollen met een dobbelsteen. In het rollenspel dat m’n vrienden en ik spelen, zijn we dus al een paar jaar op zoek naar de zeven stukjes van een magisch kristal.

7. Hebben jullie weleens een hekel aan een personage die je zelf gecreëerd hebt? Zo ja, aan wie?

Lies: Goh… Aan Thierry misschien, een etterbak/bully in ‘Luna: Schaduw van de Maan’. Maar die heeft maar een marginaal rolletje. Maar verder, nee, niet echt. Zelfs aan de ‘bad guy’ in de Luna-reeks heb ik geen hekel. En in boek 3 ontdek je waarom 😉

Eva: Oeh, ik zie een romance aankomen, hehe! In ‘Duisternis’ komen een aantal ‘vijanden’ voor die ik liever niet in het echt zou ontmoeten, maar van de zeven hoofdpersonages hou ik ontzettend veel.

8. Op welk personage uit jullie boeken (Duisternis en Luna: Het volk van de Jaguar) lijk je zelf het meeste? Waarom?

Lies: Ha, die is makkelijk: ik ben echt Luna. De liefde voor natuur, de fascinatie voor geneeskrachtige planten, dat zeker. Maar ook in het feit dat ze een beetje een buitenbeentje is, een eenzaat en iemand die vaak in de knoop zit met haar gevoelens. Mijn vriend moet vaak meewarig glimlachen als hij de boeken leest omdat hij me zo vaak herkent.

Eva: In ‘Duisternis’ is het personage Kahuna op mij gebaseerd, zij is een hagedisachtige die in en met de natuur leeft, die conflicten liever uit de weg gaat en soms een beetje onhandig is. Volgens mij gebruiken auteurs altijd wel één of meerdere karaktertrekjes van mensen uit het echte leven voor hun personages, denk je niet?

Lies: Ja, absoluut. Maar mensen moeten daar ook niet te veel achter gaan zoeken. Het is niet omdat iemand karaktertrekjes met een personage deelt, dat het hele personage daarom om hen draait. We plukken gewoon hier en daar wat inspiratie.

9. Zouden jullie in de werelden uit jullie boeken (Duisternis en Luna: Het volk van de Jaguar) willen leven?

Lies: Sja, de wereld van Luna is gewoon deze wereld, dus dat is al zo. Behalve dat er wat magie aan is toegevoegd. Maar ja, misschien, als we maar goed genoeg zoeken, vinden we die ook wel in deze wereld…?

Eva: Dat is mooi gezegd! De wereld van ‘Duisternis‘ heet Astonia en lijkt mij een prachtige plek, maar het is er ook wel gevaarlijk… Ik zou er best een vakantie willen doorbrengen, maar alleen als de Zeven Zonderlingen me beschermen, hehe.

10. Met welk personage uit jullie boeken (Duisternis en Luna: Het volk van de Jaguar) zouden jullie weleens koffie willen drinken? Waarom? En wat zouden jullie dan bespreken?

Eva: Kahuna, Pangur en Jaii lijken mij heel fijne wezens om eens iets mee te gaan drinken, al zal dat eerder brandnetelthee zijn dan koffie. Ze zijn alle drie bezig met de kracht van de natuur en kruiden en van die dingen die ik in het echte leven ook heel boeiend vind.

Lies: Met Wayra uit Het Volk van de Jaguar! Hij lijkt mij echt een hele sympathieke jongen, rustig en oprecht. En ik denk dat er heel veel te leren zou zijn van iemand die zo dicht bij de natuur leeft. 

11. Waarom moeten lezers echt jullie boeken (Duisternis en Luna: Het volk van de Jaguar) lezen?

Lies: Als je houdt van de natuur zal je zeker genieten van de Luna’s. Maar ook, en vooral, als je je soms een beetje anders dan de anderen voelt, een buitenstaander. Ik hoop dat jongeren – of wie dan ook – zich hierin kunnen herkennen en troost putten uit het proces dat Luna doorworstelt. Ze heeft het moeilijk met zichzelf, maar uiteindelijk weet ze zichzelf toch te aanvaarden voor wie ze is en dat maakt haar sterker en mooier dan ooit tevoren. 

Eva: Jouw boeken staan in ieder geval op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag! Lezers die houden van avontuur en zin hebben om een tijdje in een magische wereld in een middeleeuwse setting op reis te gaan, moeten ‘Duisternis’ zeker lezen.

12. Kunnen jullie een klein tipje van de sluier oplichten over wat we van de vervolgen kunnen verwachten?

Eva: In de volgende delen van ‘De Zeven Zonderlingen’ gaan de helden natuurlijk op zoek naar de resterende stukjes van het magische kristal. Er komen dus nog meer avonturen aan! Ik weet zelf nog niet waar het verhaal naartoe gaat, dat maakt het extra spannend om te schrijven.

Lies: In het derde deel van de Luna-reeks keert Luna terug naar haar geboortedorp om daar af te maken wat in het eerste deel begonnen is. We komen verrassende dingen te weten over personages die al eerder aan bod zijn geweest, niet in het minst over Luna zelf. Er komt natuurlijk een allesbepalende confrontatie aan – maar dat zal niet per se de confrontatie zijn die Luna/de lezer verwacht…

Heb jij Duisternis of Luna: Het volk van de Jaguar gelezen?

Tagged , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.