Auteurs, Boek van de Maand, Boeken

Boek van de Maand: September 2021

Elke maand staat er op Magic of Books een nieuw verschenen boek, van een Nederlandse of Vlaamse auteur, centraal. Deze maand is dat Het Project van Arne van der Linden, verschenen bij uitgeverij Hamley Books. Het perfecte boek voor de fans van spannende YA boeken! Voor deze blog heeft Arne van der Linden een vijftal vragen beantwoord. Hierdoor kom je erachter wat zijn inspiratie was voor Het Project en of hij zelf geschikt zou zijn voor de opleiding.

Arne van der Linden is nog helemaal nieuw in de boekenwereld. Met Het Project debuteert hij in het Young Adult genre! En wist je al dat dit pas het eerste deel is van een duologie? Het vervolg zal ook binnenkort bij Uitgeverij Hamley Books verschijnen. Maar laten we het nu eerst hebben over Het Project, want dat ligt nog niet zo heel lang in de boekenwinkels. Om dit te vieren is Het Project van Arne van der Linden in september het Boek van de Maand op Magic of Books. Lees snel verder om erachter te komen waar Het Project over gaat!

Synopsis Het Project

Een vreemde samenloop van omstandigheden stelt de zeventienjarige Alan Gray voor een opmerkelijke keuze: een kamer in een delinquentengesticht of een plek in Project [Lotgenoot], een geheime opleiding waarin veelbelovende probleemjongeren worden klaargestoomd voor een carrière als geheim agent. Alan reist naar het verborgen trainingscomplex van Necropolis, waar hij als rekruut wordt opgeleid en uitgedaagd. Maar kan hij zich wel handhaven in de schaduwwereld der spionnen?

Speciaal voor de ‘Boek van de Maand’-blog heeft Arne van der Linden 5 vragen beantwoord over zijn Young Adult Het project. Je leest ze hieronder:

Als je Het Project in vijf woorden moet omschrijven, welke zouden dat dan zijn (en waarom)?

  1. Debuut

Misschien volgen er nog veel boeken of stopt mijn prille schrijverscarrière al na deze duologie, maar Het Project zal altijd mijn debuut blijven. Het manuscript was mijn toelatingsexamen tot de auteurswereld en heeft me een plekje opgeleverd bij Hamley Books. Hopelijk kan ik er later op terugkijken als de start van een mooi en leuk traject. 😊

2. Inleiding

Het Project is het eerste deel van het tweeluik Project [Lotgenoot] en introduceert de wereld van Alan en zijn kompanen bij de lezer. Hoewel er voorlopig geen concrete toekomstplannen op de uitgeverijtafel liggen inzake de verdere ontwikkeling van de reeks, hoop ik dat het niet bij deze diptiek blijft en ik Alans fictieve leven nog lang mag rapporteren! De ideeën en de goesting voor een aantal sequels zijn er alleszins 😊

3. Jeugd

Tijdens mijn jeugd heb ik heel wat boeken verslonden. Onder andere Harry Potter, Alex Rider, Percy Jackson, De Grijze Jager en Young Bond hebben me talloze uren van vermaak bezorgd. Gedurende de voorbereiding en het schrijfproces van Het Project heb ik me constant proberen af te vragen hoe ik zelf als ongeveer twaalfjarige tegenover het toenmalige verhaal zou staan. Aangezien bovengenoemde reeksen mijn referentiekader hebben gevormd, hebben ze allemaal in bepaalde mate een invloed gehad op mijn debuut. In dat opzicht heeft Het Project me toegestaan om terug te keren naar mijn eigen jeugd: ditmaal niet als lezer, maar wel als schrijver.

4. Test

Afgezien van het plezier dat ik tijdens het schrijven van Het Project beleefd heb, is het in zekere zin ook steeds een test geweest. Vraag me niet waarom, maar sinds ik heb beslist dat ik me ooit aan een eigen jeugdboek wilde wagen, heeft er altijd een bepaalde bewijsdrang gesluimerd. Het Project (en Lotgenoten nog meer) was een uitdaging die ik met mezelf ben aangegaan: kon ik een uitgeefwaardig verhaal neerpennen? Die challenge heeft me gedurende twee jaar gedreven om het manuscript af te werken en zo het antwoord op die vraag te weten te komen. 😊

5. Wereld

Als bedenker van een verhaal ben je de schepper van je eigen wereld. Tijdens de ontelbare schrijf- en brainstormuren achter mijn laptop of boven mijn kladblok mocht ik me dan ook god wanen in een zelfgecreëerd universum. Zo is Necropolis (op een heel ander niveau) voor Alan geworden wat pakweg Zweinstein is voor Harry Potter en Kamp Halfbloed voor Percy Jackson. Die vormgeving gaat echter verder dan de locatie. Ik heb me bijvoorbeeld eveneens enorm geamuseerd met de karakterschetsen en de plotuitwerking. Dat proces was een evenwichtsoefening tussen veel nadenken over en juist niet te lang stilstaan bij keuzes. Natuurlijk dient alles ongeveer te kloppen, maar tegelijkertijd was ik vrij om naar believen wijzigingen aan te brengen. 😊

Hoe ben je op het idee van Het Project gekomen?

Oorspronkelijk was het helemaal niet mijn bedoeling om een jeugdroman over een beginnend geheim agent te schrijven. Vermits er al legio verhalen met eenzelfde insteek bestaan, leek me dat niet zo interessant met het oog op een eventuele uitgave.

Toen ik in het najaar van 2017 begon te piekeren over een boek, speelde ik aanvankelijk met het idee om mijn Franse zomerervaringen op papier vast te leggen. Ik had destijds drie werkperiodes in het buitenland achter de rug en dacht – iets te optimistisch – over voldoende stof te beschikken. 

Na wat gekrabbel op mijn kladblok kreeg het plan van een relaas over een aspirant-spion vervolgens almaar meer vorm en heb ik beslist om die weg in te slaan en te kijken waartoe hij leidde. Tijdens die zoektocht ben ik ongetwijfeld gestuurd door mijn zwak voor James Bond, Alex Rider en Mission: Impossible. Desondanks hoop ik dat Project [Lotgenoot] genoeg eigen inbreng bevat om niet beschouwd te worden als een afkooksel van reeds bestaande films, series of boeken.

Wat vond je het moeilijkste aan het schrijven van Het Project?

In de eerste plek de fragmentarische notities in een samenhangend geheel gieten. Eenmaal ik had besloten om een jeugdboek te schrijven over de transformatie van een tienerdelinquent in een MI6-rekruut had ik relatief snel een resem spinschema’s vol ideeën voor verhaallijnen, personages, locaties enzovoorts. Naderhand heb ik mezelf een halt moeten toeroepen om me te concentreren op een aantal elementen uit die hoop. Indien ik dat toen niet gedaan had, zou ik vermoedelijk nog steeds met mijn ruitjespapier en balpen in de weer zijn 😉. Daaruit is ten langen leste een ruwe structuur ontstaan waaraan ik me tijdens het verdere schrijfproces heb vastgehouden.

In de periode erna heb ik regelmatig met twee andere, ietwat tegenstrijdige, moeilijkheden gesukkeld. Wanneer ik me bijvoorbeeld aan een hoofdstuk had gezet, kon ik best gefocust werken en schoof ik schooltaken vaak op de lange baan. Dat uitstelgedrag resulteerde dan in late avonden vol last-minuteteksten over Franse romanciers en taalkundige muggenzifterij die slechts op het nippertje in de juiste mailbox belandden. Het zou me niets verbazen als ik de paar grijze haren die her en der al opduiken daaraan te danken heb 😉.

Daar staat tegenover dat de motivatie om aan Project [Lotgenoot] te sleutelen even dikwijls ver zoek was. Ik heb me meermaals afgevraagd waar ik in godsnaam mee bezig dacht te zijn. Alsof ik ooit een boek zou kunnen schrijven! Gelukkig duurden zulke episodes van moedeloosheid nooit lang en heb ik de drive telkens weer teruggevonden 😊

Zou jij zelf aan het Project mee willen doen? En denk je dat je geschikt bent voor de opleiding?

Een training in Necropolis spreekt me wel aan, maar ik voldoe niet aan de voorwaarden om voor een plek in aanmerking te komen 😊. Niet dat ik daar rouwig om ben, want dat zou betekenen dat ik me in een dermate uitzichtloze situatie bevind dat een jeugdinstelling nagenoeg de enige resterende optie is. Daarnaast heb ik mijn leeftijd niet mee. In een alternatief Project-universum zouden er wellicht al enkele veldmissies op mijn cv staan 😉.

Mijn eigen wensen daargelaten, beschik ik absoluut niet over de capaciteiten om het tot een lid van de inlichtingendienst te schoppen. Zo zou mijn auditieve beperking me waarschijnlijk serieus parten spelen. Wanneer je een schurk afluistert, kan je immers moeilijk vragen of hij nog eens wilt herhalen wat hij zijn handlanger een tel voordien heeft toegefluisterd. Bovendien produceert mijn linkervoet te pas en te onpas krakende geluiden. Ook dat zou me vermoedelijk niet ten goede komen in een sector waarin onopvallendheid een vereiste is en je ongewilde klanken mogelijks met je leven bekoopt. 😊

Met welk personage uit Het Project zou je wel een dagje door willen brengen en wat zouden jullie dan gaan doen?

Met Sam zou ik het weeshuis waaruit ze ontsnapt is weleens willen bezoeken om er de opvliegende opvoeders hun vet te geven. Aaron lijkt me dan weer een toffe kerel om een pint mee te pakken. Misschien vertelt hij na een paar rondjes wel wat er met zijn been is gebeurd 😉

Ben jij van plan om Het Project van Arne van der Linden te gaan lezen?

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.