Boek van de Maand, Boeken

Boek van de Maand: Januari 2021

Elke maand staat er op Magic of Books een nieuw verschenen boek, van een Nederlandse of Vlaamse auteur, centraal. Deze maand is dat Koninklijke Magie van Petra Doom, verschenen bij uitgeverij Hamley Books. Dit is alweer het laatste deel in de Overstekers-trilogie! Voor deze blog heeft Petra Doom een vijftal vragen beantwoord. Hierdoor kom je erachter met wie zij wel een dagje wil ruilen en wat haar favoriete scène uit Koninklijke magie is.

Voordat je aan Koninklijke magie kan beginnen moet je eerst de eerdere delen uit de Overstekers-trilogie, Een kracht ontwaakt en De schaduw van sha, lezen. Hierin leer je Mirabel kennen, zij is een Oversteker die heeft besloten om op de aarde een leven op te bouwen. Hier bemiddelt ze bij conflicten tussen Overstekers onderling en de conflicten die met mensen ontstaan. Voor de fantasy liefhebbers is het al meteen duidelijk dat het hier om een Urban Fantasy-serie gaat. En ideaal voor de fans van J.K. Rowling, J.R.R. Tolkien, Terry Brooks en Kim Harrison!

Synopsis Koninklijke magie

Vijf jaar nadat Mirabel uit de magische wereld Aeterna is overgestoken heeft ze in de mensenwereld haar plekje gevonden. Als bemiddelaar voor andere Overstekers – wezens als faunen, waternimfen en ifrieten – sust ze conflicten waarbij hun bestaan aan het licht zou kunnen komen.

Wanneer een van de Portalen op de mensenwereld wordt vernietigd heeft Mirabel geen andere keuze: ze moet terugkeren naar Aeterna om te achterhalen wat er gebeurd is. Aan het hof blijkt dat de verzegeling van het achtste Portaal scheuren vertoont, waardoor een nieuwe oorlog met de daimonen dreigt. De Koningin weigert echter in te grijpen en heeft zich uit de troonzaal teruggetrokken…

Is Mirabels bemiddelaarstalent genoeg of moet ze een beroep doen op de gave die ze nooit had mogen aanvaarden?

Speciaal voor de ‘Boek van de Maand’-blog heeft Petra Doom 5 vragen beantwoord over het laatste deel in de Overstekers-trilogie Koninklijke magie. Je leest ze hieronder:

Wat was jouw inspiratie voor het schrijven van De Overstekers-trilogie?

In de eerste plaats zeker mijn liefde voor mythologie. Ik was als kind al gefascineerd door de verhalen uit de Egyptische en Grieks/Romeinse cultuur. Later ging ik me in steeds meer verschillende tradities verdiepen en ik vond het ontzettend boeiend om te zien hoeveel onverwachte gelijkenissen je tegenkomt. Ik heb meer dan eens gedacht: ‘Stel dat dit allemaal als het ware verschillende ooggetuigenverslagen zijn, van wezens die echt bestaan maar voor mensen moeilijk te vatten zijn?’ Dat is het eerste zaadje van Overstekers geweest.

Daarnaast ben ik veel bezig met hoe mensen communiceren, hoe makkelijk een misverstand ontstaat, soms terwijl je hetzelfde bedoelt, maar het alleen anders overbrengt, omdat je een verschillende achtergrond of levensvisie hebt. 

Ik ben een enorme urban fantasy-fan. De combinatie van onze wereld + magie vind ik verslavend. Toen ik een boek begon te schrijven was dat automatisch in een urban setting. Het leek mij tof om er een twist aan te geven. Hoofdpersonages in urban series zijn vaak nogal actieheldin-achtig. Mijn hoofdpersonage probeert conflicten op te lossen met haar gave met woorden. 

Met welk personage uit De Overstekers-trilogie zou je wel een dagje willen ruilen?

Ik kan er zo een aantal opnoemen, maar sommigen onder hen hebben best wel moeilijke dagen (dat heb ik ze natuurlijk aangedaan, haha). Ik ga een personage uit Koninklijke magie noemen dat niet zo heel uitgebreid aan bod komt: ambassadeur Elsemiël. Hij is ondanks zijn positie uitstekend op de hoogte van wat er speelt aan het hof op Aeterna. Ik denk dat ik een hoop interessante verhalen zou leren kennen via een dagje in zijn schoenen… En ik zou wel een dag de vermogens van een ifriet willen hebben!

Wat is jouw favoriete scène uit Koninklijke magie?

Oe, dat is een moeilijke! Veel van mijn favoriete scènes zitten in dit boek. En ik moet natuurlijk uitkijken dat ik geen spoilers verklap… Ik ga lekker geheimzinnig doen: de scène in hoofdstuk 36-37. 

Die was zo ontzettend spannend om te schrijven! Het is echt een van de scènes die ik al schrijvende ontdekt heb, met een personage dat in dit deel een grotere rol heeft gekregen dan ik had voorzien. En het is een scène waarin Mirabel het onderste uit de kan moet halen op elk gebied, met onverwachte gevolgen…

Wat is de grootste uitdaging waartegen je aanliep tijdens het schrijven van Koninklijke magie?

Aanvaarden dat dit het einde van de reeks zou zijn! Ik ben ongelooflijk gehecht aan mijn personages en ik was er eigenlijk totaal niet klaar voor om ze los te laten. Zolang de reeks niet afgerond was, kon ik nog peinzen over mogelijke zijpaden voor personage X of Y. Wanneer je het laatste deel schrijft, dan moet je ineens onherroepelijke keuzes gaan maken. Dat was soms best moeilijk.

Maar tegelijk voelt het ongelooflijk goed dat ik nu eindelijk verhaallijnen, die ik doorheen de eerste twee boeken had opgebouwd, tot een bevredigend einde kon brengen. 

Wist je vanaf het begin al hoe de Overstekers-trilogie zou eindigen? Of is dit tijdens het schrijven veranderd?

Bepaalde zwaartepunten had ik wel in mijn hoofd, maar daaromheen is eigenlijk alles tijdens het schrijven gegroeid. Ik ben een echte ontdekkingsschrijver – ik laat me leiden door mijn personages en ontdek door hun ogen het verhaal. Dat zorgt ervoor dat ik soms ademloos, met tranen in de ogen, of met een gigantisch ‘oh nee, wat nu’-gevoel zit te schrijven.

Helemaal op het eind komt Mirabel bijvoorbeeld tegenover een schijnbaar onoplosbare situatie te staan. Wat ze dan doet had ik op voorhand absoluut niet zien aankomen. Pas terwijl ik het schreef besefte ik: ‘Ja, natúúrlijk, dit is de enige manier!’

Wat vind jij van de Overstekers-trilogie, geschreven door Petra Doom?

Tagged , , , , , ,

1 thought on “Boek van de Maand: Januari 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.