Boek van de Maand, Boeken

Boek van de Maand: Februari 2021

Elke maand staat er op Magic of Books een nieuw verschenen boek, van een Nederlandse of Vlaamse auteur, centraal. Deze maand is dat Draco van Rani de Vadder, verschenen bij uitgeverij Hamley Books. Deze auteur ken je misschien wel al van het Young Adult boek Toxine, maar Draco is haar eerste jeugdboek! Voor deze blog heeft Rani de Vadder een vijftal vragen beantwoord. Hierdoor kom je erachter wat haar favoriete scène uit Draco is en of ze het makkelijker vond om dit boek te schrijven of toch Toxine.

Misschien ken je Rani de Vadder dus al van het Young Adult boek Toxine. Hierin neemt ze je mee naar de wereld van Rivalen waarin Khala woont, een meisje met een bijzonder Talent om mensen met haar aanraking te doden. Wil je meer over Toxine weten? Lees dan het interview van vorig jaar. Met Draco slaat Rani de Vadder een andere weg in! Het is namelijk een jeugdboek. Hieronder vertel ik je er meer over.

Synopsis Draco

Ieder jaar worden de Internationale Drakendagen gehouden, het meest befaamde toernooi van de Verenigde Drakenlanden. Ook Rowan en haar Zwarte draak Gideon schrijven zich in voor deze spannende wedstrijd. Maar dan gebeurt er een vreselijk ongeluk. De Verenigde Drakenlanden staan volledig op hun kop. Rowan blijft gebroken en alleen achter. Zal het haar lukken om haar trauma te overwinnen? Of zorgt haar verdriet ervoor dat de eeuwige vrede van de Drakenlanden tot een einde komt?

Speciaal voor de ‘Boek van de Maand’-blog heeft Rani de Vadder 5 vragen beantwoord over haar eerste jeugdboek Draco. Je leest ze hieronder:

De cover van Draco was de eerste inspiratie voor het verhaal. Maar heb je ook nog uit andere dingen inspiratie gehaald?

Ik denk dat ik de meeste inspiratie wel uit de cover heb gehaald, inderdaad. Daarmee kon gewoon zoveel gebeuren. Maar de technologische snufjes en de diversiteit onder de draken zijn ook wel gebaseerd op onze samenleving vandaag. Het is belangrijk om toch iets mee te geven, ook in een kinderboek. Ook tijdens het schrijven begint bij mij het verhaal zich altijd uit zichzelf te schrijven, dus soms weet ik zelf niet waar de inspiratie vandaan komt; het is alsof de personages hun eigen leven kiezen. Vaak volg ik dus maar, pen ik alles neer wat zij beleven of waar zij heen willen gaan. Ik vind dat echt leuk, want zo blijft heel wat voor mij ook een verrassing. 

Wat is jouw favoriete scène uit Draco? Waarom?

Favoriete scène die géén spoiler is: wanneer Rowan en Gideon samen de nacht in vliegen, ook al weet Rowan dat ze dat niet zomaar mag doen van haar vader. Je voelt echt de band tussen het meisje en haar Zwarte draak, zeker wanneer ze besluiten in het bos te slapen. Gideon die zijn vleugel als een deken over haar legt en zacht begint te spinnen (want ja, in de Verenigde Drakenlanden doen draken dat) is een prachtig moment tussen mens en dier. 


Het tweede gedeelte van de vraag is een spoiler als je Draco nog niet hebt gelezen, dus dit stukje kan je het beste even overslaan. De volgende vragen zijn weer spoilervrij (na de tweede streep).


(SPOILER) Mijn echte favoriete scène is denk ik de scène waarin Rowan en Draco elkaar voor de tweede keer ontmoeten. Die scène is volledig de weergave van de cover. Draco en Rowan zitten samen in de regen, voor de eerste keer allebei ontspannen, en Rowan begint vanaf dat moment eindelijk echt aan haar proces van mentale heling. Ik vind het een prachtige scène, die bij mij echt wat doet roeren in mijn hart als ik hem zelf weer lees. Ook vond ik het zo belangrijk dat Rowan zich durft open te stellen – weliswaar niet volledig – na alle trauma’s die ze heeft doorstaan. Voor mij is het echt een fragiel, breekbaar moment waarin tegelijk heel veel kracht vervat zit. 


Wat was de grootste uitdaging aan het schrijven van Draco?

Ik denk vooral boodschappen meegegeven die tegelijk leerzaam maar ook niet te heftig zijn. Ik vond het ook wel spannend om het ongeluk te schrijven (al kan ik daar nog niet te veel van zeggen). Het is een heel verdrietig moment, maar ik hoop dat het niet te heftig is voor jonge lezers, al hebben proeflezertjes het zeker doorstaan ;). Je moet gewoon goed rekening houden met je doelpubliek en tegelijk zorgen dat je verdrietige momenten op een goede manier kunt aankaarten. Ik heb er ook nog wat familiale problemen ingestopt en ik hoop écht dat dit voor kinderen leerzaam is. Ik denk dat die zaken wel het moeilijkste waren om te verwerken, want je weet nooit zeker of het op een goede manier wordt opgenomen, al heb ik daar natuurlijk wel hulp bij gehad in de redactie. 

Vorig jaar verscheen je eerste boek Toxine, een Young Adult. Met Draco debuteer je als jeugdauteur. Wat vond je leuker of makkelijker om te schrijven? Een Young Adult of een jeugdboek? Waarom?

Een jeugdboek! Ik ben er zelf van geschrokken, maar het is echt zo. Jeugdboeken ligt me niet per se beter, denk ik, maar ik vind ze wel aangenamer. De verhalen voelen wat losser en lichter en je kunt jezelf helemaal laten gaan. Bij YA moet je toch wat meer nadenken, voorzichtig zijn, twijfelen. Bij Draco had ik dat veel minder. Bovendien vond ik het een fantastisch gevoel om te schrijven voor kinderen en te weten dat ik hiermee misschien toch weer wat jongens en meisjes aan het lezen kan krijgen – daar doe ik het voor. Ik heb als kind altijd gelezen en ik zou het zo fijn vinden om met Draco heel wat lezertjes blij te maken of niet-tot-weinig-lezertjes aan het lezen te krijgen. Natuurlijk blijf ik zeker YA schrijven (ik ben nog aan heel wat manuscripten bezig), maar stiekem hebben jeugdboeken toch mijn hart veroverd!

Waar zou jij het liefste een dagje door willen brengen. In Rivalen uit Toxine of in de Verenigde Drakenlanden uit Draco? Waarom?

De Drakenlanden! Het idee om een eigen draak te hebben, een onvoorwaardelijke band en liefde te delen, de drakentaal te leren… Ja, de Verenigde Drakenlanden lijken me echt the place to be! Zo heerlijk, vrij en in zo’n nauw contact met dieren – het is echt een plek voor mij. Ik denk dat ik er nooit meer weg zou willen gaan. Rivalen is een héél andere wereld, een stuk donkerder ook, daar ben ik denk ik zelf niet stoer genoeg voor. Maar als Vex in Rivalen is, dan maak ik misschien toch een kleine uitzondering…. 

Heb jij Toxine al gelezen? Of ben je van plan om Draco te gaan lezen?

Tagged , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.