Auteurs, Boek van de Maand, Boeken

Boek van de Maand: Augustus 2021

Elke maand staat er op Magic of Books een nieuw verschenen boek, van een Nederlandse of Vlaamse auteur, centraal. Deze maand is dat Luna, Schaduw van de maan van Lies Vervloet, verschenen bij uitgeverij Hamley Books. Het perfecte boek voor de fans van YA, Fantasy en de natuur! Voor deze blog heeft Lies Vervloet een vijftal vragen beantwoord. Hierdoor kom je erachter wat haar inspiratie was voor Luna, Schaduw van de maan en of ze al vanaf het begin van plan was om een trilogie te schrijven.

Lies Vervloet heeft al een hele carrière in de schrijfwereld, er zijn namelijk al meerdere kinderboeken van haar verschenen! Toch is het altijd al haar droom geweest om een Young Adult boek te publiceren. En met Luna, Schaduw van de maan slaat ze eindelijk de weg van het Young Adult-genre in. Dit boek is onlangs verschenen bij uitgeverij Hamley Books. Om dit te vieren is Luna, Schaduw van de maan van Lies Vervloet in augustus het Boek van de Maand op Magic of Books. Lees snel verder om erachter te komen waar Luna, Schaduw van de maan over gaat!

Synopsis Luna, Schaduw van de maan

Luna hoort nergens bij, op school mijdt ze iedereen. Alleen ‘s nachts, wanneer ze onder het licht van de maan door de bossen dwaalt, kan ze helemaal zichzelf zijn.

Op de vooravond van haar zestiende verjaardag begint haar leven op meer dan één manier te veranderen. Terwijl ze vriendschap sluit met de teruggetrokken Andrew en in de leer gaat bij het oude kruidenvrouwtje Tunde, wordt haar band met de natuur steeds sterker.

Uiteindelijk kan ze de waarheid niet langer ontkennen: ze heeft bovennatuurlijke krachten. Maar… wil ze die wel? Terwijl Luna worstelt met deze nieuwe werkelijkheid en de verpletterende verantwoordelijkheid die erbij komt kijken, merkt ze niet dat er vanuit de schaduwen iets duisters op haar loert…

Speciaal voor de ‘Boek van de Maand’-blog heeft Lies Vervloet 5 vragen beantwoord over haar Young Adult Luna, Schuw van de maan. Je leest ze hieronder:

Als je Luna, Schaduw van de maan in vijf woorden moet omschrijven, welke zouden dat dan zijn?

Maan: spreekt een beetje voor zich. De maan heeft een grote rol in het boek en een nog grotere rol in Luna’s leven.

Natuur: ook de natuur is erg belangrijk in het boek. Luna is een echt natuurkind, ze zwerft altijd rond in de bossen en heeft eigenlijk meer met dieren dan met mensen. Maar wie het boek heeft gelezen weet natuurlijk dat er meer gaande is dan dat 😉

Dromerig: Luna is geen boek dat van actiescène naar actiescène springt. Net als Luna zelf is het boek een beetje dromerig. Haar gedachten en gevoelsleven spelen een grote rol in het verhaal. 

Anders-zijn: Luna hoort er niet helemaal bij, ze voelt zich anders dan anderen. Ze heeft het daar moeilijk mee, maar uiteindelijk kan ze haar eigen identiteit aanvaarden en ziet ze er de waarde van in. Ik hoop dat dit herkenning oproept voor veel mensen die in dezelfde situatie zitten. Het is niet erg om ‘anders’ te zijn (integendeel, stel je voor dat we allemaal hetzelfde waren!). Wees wie je bent en wees daar trots op!  

Coming of age: Luna gaat ook over volwassen worden. Enerzijds op fysiek vlak, maar ook mentaal. Door te accepteren wie ze is, ja. Maar ook door wat van haar naïeve onschuld kwijt te raken. Luna krijgt harde lessen te verwerken.  

Wat was je inspiratie voor Luna, Schaduw van de maan?

Ik ben altijd al een natuurgek geweest, van kinds af aan. Het is dan ook vooral de natuur die mij geïnspireerd heeft. Omdat het zo lang geduurd heeft vooraleer het verhaal volgroeid was is het heel moeilijk om één specifiek iets te benoemen wat mij de inspiratie heeft gegeven. Ik heb gewoon hier en daar wat geplukt uit mijn eigen leven, mijn omgeving, mijn reizen,… Net zo lang tot het hele verhaal duidelijk was in mijn hoofd.

Wat was de grootste uitdaging aan het schrijven van Luna, Schaduw van de maan?

Volhouden! Het moet inmiddels al wel tien jaar geleden zijn dat ik voor het eerst een scène schreef van Luna en dat het idee ontstond in mijn hoofd. Maar ik ben een enorme uitsteller en ik had heel veel faalangst, dus het schrijven ging maar niet vooruit. Ik heb tientallen van dat soort verhalen en fragmenten in mijn hoofd, die nooit af raken. Maar Luna bleef echt rondspoken in mijn hoofd en af en toe kwam er dan een stukje bij. Tot ik een schrijfretraite deed waar ik leerde dat ik ook op commando kon schrijven en niet steeds moest zitten wachten tot de inspiratie naar mij kwam. Ik heb echt moeten leren om die zelfdiscipline te kweken. 

Was je al vanaf het begin van plan om meerdere boeken over Luna te schrijven? Of is dit tijdens het schrijven zo ontstaan?

Ik had zeker niet het idee ‘laat ik eens een trilogie bedenken’. Maar al heel gauw zag ik drie grote blokken in mijn verhaalidee verschijnen. Ik was niet altijd zeker dat ik genoeg materiaal zou hebben voor drie boeken. En op een bepaald moment dacht ik dan ook weer dat er een vierde boek zou moeten bijkomen! Het wisselt dus.  

Op welk personage uit Luna, schaduw van de maan lijk jij zelf het meeste?

Sja… Op Luna natuurlijk. Mijn vriend moet er soms erg om lachen, hoeveel hij van mij in Luna herkent. Ik ben zelf ook altijd een beetje een loner geweest, een beetje anders dan anderen. En ik heb altijd een enorme liefde voor de natuur gehad. Alleen jammer dat ik die bijzondere krachten van haar niet heb, haha. Nu, we zijn op sommige vlakken dan weer erg verschillend hoor. Maar Luna heeft zeker enkele persoonlijkheidstrekjes van mij meegekregen. 

Ben jij van plan om Luna, Schaduw van de maan te gaan lezen?

Tagged , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.